Китай де факто захоплює Гонконг – користуючись, зокрема, й епідемією

Як повідомляє The Economist, КНР користується тим, що під час епідемії COVID-19 масові протести важкі, а світові "не до того". Раніше йшлося про можливе військове вторгнення – нині Китай обрав повільніший та тихіший, але не менш рішучий шлях.

Поліція розганяє протести проти нового порядку, кінець травня 2020: фото South China Morning Post
Поліція розганяє протести проти нового порядку, кінець травня 2020: фото South China Morning Post

Новий "закон про безпеку", написаний у Пекіні, визначатиме злочини "підриву та сепаратизму", за якими в решті Китаю вже ув'язнюють дисидентів, у тому числі репресують уйгурів та тибетців:

У нас про це мало пишуть: Китай влаштовує повільний, але методичний геноцид уйгурів

По суті, Китай запровадить свою таємну поліцію тепер і в Гонконгу. Починається "керування шляхом страху", пише The Ecronomist.

Це – одне з найбільш нахабних порушень за весь час існування принципу "одна країна, дві системи", відколи в 1997 році Гонконг було передано від Британії під управління Китаю.

Гонконгці виступають проти закону – але їх розганяють силою (ВІДЕО)

Наслідки можливі не тільки для Гонконгу.

Китай також прагне "возз'єднатись" із незалежним Тайванем. The Economist ілюструє це таким малюнком:

20200530_LDD002_0.jpg

Зображення: Лука д'Урбіно, Shuttestock

Показово, що на відкритті сесії парламенту Китаю прем'єр прибрав слово "мирне" з постійних ритуальних нагадувань про майбутнє "возз'єднання".

Будуючи острівні фортеці в Південно-Китайському Морі, КНР також постійно ігнорує міжнародне законодавство, нагадує видання.

Крім того, минулого тижня сотні китайських солдатів демонстративно перетнули недемаркований кордон з Індією в Гімалаях.

Чому для Китаю важливий Гонконг?

Навіть якщо придушення свобод у Гонконгу спричинить економічну шкоду - партія готова піти на це.

ВВП Гонконгу становить лише 3% від ВВП Китаю (у 1997 це було 18% - але відтоді сильно піднявся материковий Китай).

Правителі КНР припускають, що, незважаючи на можливі санкції, які можуть настати з поглибленням американо-китайської ворожнечі, міжнародні корпорації все одно матимуть свої бази в Гонконгу, щоб усе-таки бути поближче до велетенського китайського ринку.

Ймовірно, правителі мають рацію.

У випадку Тайваню, США можуть прийти на допомогу в разі атаки острова. Зростають ризики, що Китай може випробувати, чи справді це станеться. І краще, вважає The Economist, хай союзники США також "голосно" виступають за Тайвань.

Але перспективи для Гонконгу – похмуріші. Майк Помпео, Держсекретар США, минулого тижня заявив, що "фактично" Гонконг більше не є автономним.

Можна хіба що запроваджувати санкції проти посадовців і компаній Гонконгу як частини Китаю – але це неминуче вдарить і по простих мешканцях, які виступають проти Китаю, а от Компартію КНР це не зупинить. "Інтереси партії завжди вищі за інтереси народу", – сумно завершує The Economist.

гонконг репресії Китай агресія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні