Чому раптом Росія взялася інформаційно “мочити” Польщу?

“Польща не виживе без російського газу” та “поляки знову хочуть панувати над українцями” — дві антипольські тези, на які натрапили аналітики Текстів минулого тижня в щотижневому моніторингу російської дези в українському інформаційному просторі. Тези яскраво виражені у заголовках проросійських маніпулятивних сайтів та провідних російських медіа – і вони не випадкові.

Теза про газ — реакція на початок будівництва BalticPipe, рішення по “Північному потоку-2” та погіршення умов транзиту газу через Польщу.

Заголовки про Польщу і газ пов'язані з кількома невтішними для Росії нещодавніми новинами з Європи.

Нещодавно Польща заявила про початок будівництва газопроводу BalticPipe, який зв'яже родовища на норвезькому шельфі в Північному морі з Польщею через Данію. BalticPipe — альтернатива “Північному потоку-2”, який будує Росія. Польський президент підкреслив, що це віха на шляху до незалежності Польщі від російського газу.

Довготривалий контракт польської нафтогазової компанії PGNiG з Газпромом закінчиться в 2022 році. Польща не планує його продовжувати, як і 25-річний контракт між "Газпромом" та компанією Europol Gaz щодо транзиту російського газу трубопроводом Ямал через Польщу до Західної Європи. Термін цієї угоди сплив 17 травня 2020 року. Транзит поновився 26 травня, але вже на вигідніших для польської сторони умовах.

І ще одна неприємність для пропагандистів — рішення Федерального мережевого агентства Німеччини щодо російського проекту «Північний потік-2», за яким Газпрому після його добудови доведеться виконувати низку жорстких вимог газової директиви Євросоюзу. Варто ще згадати, що в березні польська нафтогазова компанія PGNiG виграла в "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі справу про завищену вартість російського газу для Польщі та домоглася введення нової формули ціноутворення.

Теза про “панів”: реакція на публікації до 100-річчя Варшавської угоди

На початку травня українські медіа активно публікували розлогі матеріали про Варшавську угоду, укладену між між Польщею та УНР 21 квітня 1920 року: з історичними подробицями та сподіваннями на безконфліктне майбутнє країн.

А вже в середині травня на маніпулятивних сайтах з’явилися заголовки про “польського холуя Петлюру”, активізувалися нагадування про історичні конфлікти України та Польщі, залякування “ростом геополитического влияния Польши” та колонізацією “так называемых Восточных Кресов”. Східними Кресами в Польщі називають регіони України й Білорусі, які були частиною міжвоєнної польської держави. Ймовірно, подібні матеріали мають на меті додати негативу в українсько-польських стосунках та “запобігти” їх подальшому поліпшенню.

Про позитивні зрушення у цьому напрямку медіа заговорили ще наприкінці січня 2020 року, після візиту Зеленського до Польщі, після якого він заявив про “зниження градусу емоцій” щодо історичних конфліктів. Польський президент Анджей Дуда тоді запропонував українському президенту спільно відзначити 100-річчя “дива над Віслою” — перемоги польських військ спільно з армією УНР над більшовицькою армією Михайла Тухачевського у Варшавській битві в серпні 1920 року. Про подальшу долю цієї пропозиції наразі нічого невідомо, але Росії ця ідея навряд чи сподобалася.
До серпня 2020 лишилось кілька місяців, тому маніпуляторам саме час нагадати українцям про історичну ненависть до “панів”-поляків, і при нагоді назвати українських заробітчан у Європі “туземцами”.

польща дезінформація

Знак гривні
Знак гривні