Рада таки прийняла "антиколомойський" закон. Автор правок-спаму вже оскаржив його, ще на кілька днів заблокувавши підписання

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №2571-д (так званий "антиколомойський"), який є останньою умовою Міжнародного валютного фонду (МВФ) для надання фінансування Україні. "За" – 270 депутатів.

Голосування за фракціями – скріншот Ліги
Голосування за фракціями – скріншот Ліги

Законопроєкт передбачає, що власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише в грошовій формі (тобто, зокрема, повернути "Приватбанк" Коломойському неможливо).

При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування, – уточнює Економічна правда.

З 2014 року Нацбанк вивів з ринку 104 банки. У пояснювальній записці йдеться про те, що "деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутись на ринок, що створює системні ризики для фінстабільності". 

У законопроєкті пропонується внести статтю 266-1 до кодексу України адміністративного судочинства.

У пунктах цієї статті йдеться про те, що рішення суду не може стати підставою для повернення банку його ексвласникам: "Не породжує будь-яких прав у осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого індивідуального акта/рішення, окрім права на відшкодування завданої шкоди".

Також рішення суду не відновлює становище банку, яке існувало до прийняття рішення про ліквідацію чи відкликання ліцензії і не може бути причиною для скасування рішення про його ліквідацію: "Суд не може прийняти будь-яке інше рішення, що може мати наслідком зупинення/припинення розпочатої процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку та/або ліквідації банку".

Спамер правками все не заспокоїться

Народний депутат Антон Поляков, що був виключений із фракції "Слуга народу", зареєстрував постанову про скасування голосування за "антиколомойський" законопроєкт про банки. Раніше цей Поляков самотужки зареєстрував до законопроєкту 6 тисяч правок, щоб заблокувати його проходження.

За регламентом, проєкт постанови мають розглянути на засіданні парламенту. Це блокує підписання закону президентом і набуття його чинності, – пише Економічна правда.

13 травня Верховна Рада вирішила повернутися до звичного режиму своєї роботи з 18 травня. Тож імовірно, що постанову розглянуть на найближчій сесії.

коломойський поляков банки закон

Знак гривні
Знак гривні