Супрун – Степанову: припиніть ігнорувати права пацієнтів

Про це Уляна Супрун написала у себе на Фейсбук-сторінці.

За увесь час обговорення змін не було жодної згадки про те, що очікує на пацієнтів, якщо залишити все як було.

Натомість чуємо популістичні заяви про збільшення заробітної плати медпрацівникам, якісь міфічні звільнення, але ЖОДНОЇ згадки про пацієнтів.

Простий приклад, що зараз відбувається у новій системі фінансування охорони здоров’я, і чому ці зміни не можна повертати назад.

Є лікарня А на 200 ліжок. У ній за рік лікують умовно 4 тисячі пацієнтів, є все необхідне обладнання (КТ, ангіограф) та кваліфіковані фахівці для надання якісних медичних послуг пацієнтам.

Є лікарня Б, у ній також 200 ліжок. У ній за рік лікують 400 пацієнтів. Тут немає необхідного обладнання (КТ, ангіограф), бракує кваліфікованого персоналу.

За медичною субвенцією вони отримують фактично однакову кількість грошей. Чи це справедливо? Ні.

Суть трансформації — змінити систему фінансування охорони здоров’я, щоб пацієнт отримував дійсно безоплатну, безпечну і якісну меддопомогу, а кошти платників податків використовувались ефективно і “йшли за пацієнтом” в ті медзаклади та до тих лікарів, яких обирає сам пацієнт.

Пацієнт не повинен бути примушений йти у лікарню, в якій лікарі не мають відповідної кваліфікації, де не можна зробити необхідну діагностику, де робити операцію небезпечно. Бо в такому випадку — це не лікарня. Це просто будівля. І так не повинно бути.

У новій системі лікарня А отримує більше фінансування саме через свою спроможність надавати якісні медичні послуги пацієнту. І це — 954 медичні заклади, які за Програмою медичних гарантій отримають фінансування більше, ніж вони отримували за субвенцією минулого року. Ось лише кілька прикладів:

+ 17,5 млн гривень: https://bit.ly/3dtl8cc
+ 82,7 млн гривень: https://bit.ly/2SNh7HE
+ 44 млн гривень: https://bit.ly/2xNIDgU

У новій системі лікарня Б отримає менше коштів. Саме через свою НЕспроможність надавати якісні медичні послуги. Це не означає, що такі лікарні закриваються. Це означає, що вони мають провести додаткову роботу, яку лікарні А розпочали ще кілька років тому!

226 закладів отримають менше, ніж 50% торішньої субвенції. При цьому виділено додаткове фінансування у 900 млн грн як медична субвенція, і ці гроші перерозподілені між такими неспроможними лікарнями, щоб допомогти їм інвестувати у свою спроможність.

Пацієнти заслуговують на лікування у лікарнях А, а медпрацівники цієї лікарні — на гідну заробітну плату. В цьому і є суть впровадження змін та відходу від принципу зрівнялівки.

Перестаньте ігнорувати потреби пацієнтів.

Максим Степанов Міністерство охорони здоров'я України за увесь час обговорення змін не було жодної згадки про те, що...

Gepostet von Уляна Супрун am Freitag, 8. Mai 2020

медицина реформи супрун

Знак гривні
Знак гривні