Скасування медреформи – злочин проти пацієнтів. Звернення головлікаря з Вінниччини

Передруковуємо звернення, яке написав Микола Масленчук, головний лікар Іллінецької центральної районної лікарні на Вінниччині.

Шановний пане Президенте!

До Вас звертається головний лікар не столичної, а простої лікарні на Вінниччині.
У мене немає наукових ступенів чи регалій, я не є визначним експертом в охороні здоров'я. Я починав простим хірургом і пам’ятаю часи «найефективнішої» у світі радянської медицини, коли платили зарплату борошном або молоком – і це було за щастя.

Думаю, останнім часом Ви отримали безпрецендентний тиск від моїх колег з інших лікарень щодо неефективності медичної реформи, ризику масового закриття лікарень та звільнення лікарів.

Розумію Ваш страх та сумніви, відчуваю, що у Вашому розумінні ці ризики переважають над перевагами, але, мабуть, прийшов час Вам почути голос інших лікарень – тих, які вперше за останні 30 років отримали шанс не виживати, а жити й ефективно функціонувати, не заглядаючи при кожній нагоді в кишеню пацієнта.

Мушу визнати, я і весь колектив Іллінецької ЦРЛ дуже скептично сприймали концепцію медичної реформи, був страх.
Але ми усі розуміли, що залишати все як є – злочин, скоєний в першу чергу проти наших пацієнтів.

Підготовку до реформи ми розпочали ще в 2017 році. Тобто – ТРИ РОКИ ТОМУ.
Ми розуміли, нам треба ставати кращими, сильнішими, робили самотужки та силами місцевої влади ремонти відділень, купували обладнання, ліки, заручались підтримкою регіональної влади та депутатів від округу. За що я, як керівник закладу, вдячний їм!

Ми хвилювались, але за результатом укладеного договору з НСЗУ в 2020 році отримаємо 21,3 млн грн. Це – на БІЛЬШ НІЖ 3 млн грн БІЛЬШЕ, ніж торік за субвенцією.

Можливо, в масштабах країни ці 3 млн гривень звучать смішно, АЛЕ – як мінімум, це відсутність заборгованості в кінці року по зарплатах лікарям.

Я, як головний лікар лікарні, яка отримає ці додаткові кошти, зможу тепер ВПЕРШЕ не оббивати пороги чиновників в кінці року із благаннями виділити кошти на зарплати нашим лікарям, яких ЗАВЖДИ не вистачало, бо субвенція критично мала. І це просто зарплати, я вже мовчу про ліки і комунальні послуги, ми завжди були в боргах. А так буде і цього року, якщо все повернути як було, повірте мені, людині, яка з цим стикається ЩОРОКУ!

Але навіть це не так страшно, ми 30 років якось викручувались.
Страшніше інше – якщо зараз повернути все назад, ми в першу чергу будемо в боргах перед нашими пацієнтами, які вперше отримали надію на те, що не потрібно щось додатково доплачувати чи хвилюватись, що посеред ночі в лікарні немає необхідних ліків в найекстремальніших випадках.

Потрібно розуміти, реформа – не для лікарів, чиновників чи науковців, а для ПАЦІЄНТІВ!

Звісно, все не ідеально, коштів на абсолютно все не вистачатиме, але ми маємо підтримку регіональної влади, а також розраховуємо, що наступного року збільшать бюджет на програму медичних гарантій.

Зміни – це завжди болючий процес, який потребує сил та витримки. І ми готові до цього. ВПЕРШЕ ЗА ЦІ РОКИ ГОТОВІ.

Не забирайте у нас надію та шанс на нормальне обслуговування наших пацієнтів, ми готові працювати безперебійно та боротись за ці зміни!

медицина реформи

Знак гривні
Знак гривні