Грузія може відкликати свого посла у випадку призначення Саакашвілі

Незважаючи на застереження грузинських опозиційних політиків та експертів, уряд одної із найбільш дружніх нам країн збирається розпочати дипломатичну війну у відповідь на рішення Зеленського призначити Міхаіла Саакашвілі віце-прем'єром.

Через рішення Зеленського дипломатичні відносини між Грузією та Україною напружуються – за повідомленням місцевих ЗМІ, уряд збирається викликати посла Грузії з України для консультацій.

Міністерство закордонних справ Грузії заявляє, що не викликало свого посла на консультації, хоча не виключено, що посол Грузії в Україні піде у відставку. Давіт Залкаліані (голова МЗС) був дуже засмучений рішенням президента України Володимира Зеленського, коли він запропонував Саакашвілі дуже високу посаду.

За словами Хатії Деканоїдзе, члена Об'єднаного національного руху, у неї є інформація, що уряд Грузії дуже розлючений рішенням Зеленського і практично вирішив оголосити дипломатичну війну.

"Найголовніше – це те, що за вказівкою Бідзіни Іванішвілі Міністерство закордонних справ Грузії, включаючи Залкаліані, висловило дуже серйозні звинувачення проти свого колеги. ...Можливо, якщо президент Зеленський вирішить призначити Міхеїла Саакашвілі віце-прем'єр-міністром України, вони переглянуть дипломатичні відносини Грузія-Україна. Хочу сказати, що це не в інтересах Грузії», – сказала Хатія Деканоїдзе.

Те, що Іванішвілі та його команда дуже розлючені рішенням Президента України призначити Саакашвілі віце-прем'єр-міністром, добре ілюструє заява Раті Іонатамішвілі, члена проурядової "Грузинської мрії", який сказав, що "Мрія" не виключає розрив дипломатичних відносин із Україною.

Експерти заявляють, що таке рішення буде безпрецедентним з боку держави, і не можна цього допустити, оскільки це дуже неправильний крок з боку уряду "Грузинської мрії".

"...Розірвати дипломатичні відносини не так просто. Грузія не має дипломатичних відносин із Росією та Сирією. Для цього є конкретна причина. Якщо це означає погіршення відносин, це справді можливо. Я сподіваюся, що уряд Грузії не вчинить таку помилку, бо якщо хтось від цього постраждає, це буде Грузія", – сказав Джорджі Рухадзе, засновник Центру стратегічного аналізу та директор європейських досліджень.

Бату Кутелія, заступник голови правління Атлантичної ради Грузії, каже, що партнерство між Грузією та Україною не залежить від симпатій однієї політичної сили. За його словами, такі заяви шкодять іноземним інтересам країни.

Від редакції: схоже, Зеленському навіть без призначення Саакашвілі, вдасться розірвати міжнародну співпрацю з одною із найбільш дружніх до нас країн. Чудовий майстер-клас на тему "як позбавлятися друзів та наживати нових ворогів".

скандал грузія саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні