Гарний смак в самоізоляції: Дім над озером у канадських лісах (ФОТО)

Дістатися до цього будинку можна тільки водою – навіть аби його зібрати, частини виготовляли заздалегідь і переправляли човнами.

Building Arts Architects із Торонто створила цей будинок у штаті Онтаріо за допомогою заздалегідь зібраних частин, які доправили через озеро Кавагама на ділянку, доступ до якої можливий лише з води.

Як видно при наближенні карти, дорога тут просто закінчується – будинок розташований по той бік від неї:

Будиночок зі сталі та скла заздалегідь збудовано за межами ділянки, а потім швидко зведено на місці за теплий сезон. Збирали його винятково по вихідних впродовж травня-жовтня в дні, коли дозволяла погода.

Працювали винятково вручну, оскільки переправити човнами та баржами будівельну техніку не було можливості. Всі частини були такого розміру, щоб їх могли підняти двоє людей. Скріплювали конструкцію болтами.

Матеріали – сталь та оброблена ялина – обрали через їхню естетику, а також тривалість за умов щорічного заморожування-танення, характерних для місцевості.

Цікаво, що значна частина матеріалів, особливо для оздоблення стін, використана повторно – зі старого будинку, що існував тут раніше.

"Ми нагамагися використати якомога більше деревини зі структури, що існувала тут раніше, через труднощі привезення та відвезення матеріалів", – каже архітектор Джейсон Смірніс, який розробляв будинок.

І ще характерно для Канади: місцеві закони забороняють проведення будь-яких сантехнічних робіт так близько до води. Тому всередині немає душу й туалету, адже законів треба дотримуватись – натомість їх винесено назовні, трохи нагору на скелю, й вони діють як закрита система. Бо думати слід не тільки про власний комфорт, але й про екологічну безпеку.

Детальніше – в журналі архітектури та дизайну DeZeen (англійською)

канада архітектура краса екологія

Знак гривні
Знак гривні