Суд змушує державний Приватбанк виплатити чверть мільярда доларів офшорам Суркісів

Суд зобов'язав ПриватБанк виплатити офшорним компаніям Суркісів депозити на $250 млн, – пише Ліга

"Як це відіб'ється на кишенях українців? Власне ці 7 млрд, які могли б  потрапити до державного бюджету і бути витраченими там за призначенням, у той рік, коли у нас шалений дефіцит бюджету, у той рік, коли у нас не вистачає на обладнання в лікарнях, ми 7 млрд замість того, щоб ПриватБанк повернув зі свого прибутку до держави, ці гроші повинні піти начебто панам Суркісам. Але так чи інакше ми розуміємо, що вони підуть пану Коломойському. Знаєте, тут можна жартувати так, що перший транш МВФ ми не дочекалися, а перший транш Коломойського вже пішов", - прокоментував рішення суду Інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Апеляційний суд Києва відхилив скаргу юристів державного ПриватБанку на рішення Печерського райсуду про фактичне стягнення з банку $250 млн, які зберігалися на депозитах шести компаній, пов'язаних із бізнесменами Григорієм та Ігорем Суркісами в кіпрській філії ПриватБанку до націоналізації.

Згідно з роз'ясненням суду, банк повинен виконати умови депозитних договорів, укладених з компаніями Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments, Berlini Commercial, Lumil Investments, Sofinam Investments (всі – номінально Великобританія). Йдеться про виплату суми вкладів і відсотків – всього $ 250 млн або близько 7 млрд грн.

ПриватБанк наполягав на тому, що виконання договорів неможливе, оскільки депозити були конвертовані в капітал банку під час націоналізації як кошти, що належать, за визначенням НБУ, особам, пов'язаним із екс-власниками Привату Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Особливість сьогоднішнього рішення: суд фактично дозволив примусове стягнення коштів з ПриватБанку, незважаючи на те, що рішення по суті спору поки не було. Стягнення, відповідно до ухвали суду, виступає забезпеченням за позовом компаній Суркісів, які в ряді паралельних процесів оскаржують пов'язаність із Коломойським і Боголюбовим.

Міністр юстиції Денис Малюська заперечує звинувачення юристів ПриватБанку в причетності держвиконавця (держвиконавці підпорядковані Мінюсту - ред.) до програшу апеляції. Держвиконавець з якоїсь причини дуже поспішав і подав апеляційний позов до отримання повного роз'яснення суду першої інстанції, після чого і з'явилося остаточне рішення суду. Малюська підкреслив, що Печерський суд виніс перше рішення у цій справі ще в 2017 році.

"15 квітня 2020 року суд апеляційної інстанції залишив рішення від 20 лютого 2020 року без змін. Що змінилося за три роки? Практично нічого. Ну, точно нічого істотного. Де "зрада"? Де 7 ярдів? Рішення 2017 року не аналізую і не критикую – закон забороняє", – написав міністр у Facebook.

Відповідаючи на питання, чи отримають компанії Суркісів кошти за рішенням суду, Малюська написав: "Залежить від ПриватБанку. Їхні шанси на 7 ярдів за три роки не змінилися".

Печерський суд у лютому підтвердив обов'язок ПриватБанку виконувати умови депозитних договорів з офшорними компаніями братів Суркісів, не чекаючи на рішення суду по суті, а також апеляції у цій справі. Йдеться про більш ніж $200 млн ряду офшорних компаній, які були розміщені на рахунках кіпрської філії ПриватБанку в 2012-2014 роках, а також про відсотки, нараховані до 17 лютого 2020 року.

Однак, хронологія появи цього рішення показує, що Малюська, щонайменш, недоговорює (читай: "бреше") і намагається приховати справжню роль міністерства юстиції. Ось насправді як розвивалися події:

До цього рішення Печерського суду, що з'явилося у лютому, державний виконавець (Мінюст) ще в листопаді 2019 відкрила провадження щодо Приватбанку, і почала нараховувати йому штрафи, за те що Приватбанк не виконує рішення від 2017 року про повернення коштів, пов'язаних з офшорами Суркісів (деталі цієї справи, чому рішення від 2017 року неможливо було виконати, найкраще описані в цьому матеріалі). Держаний виконавець призначає невідому нікому фізичну особу стягувачем грошей з банку( ця фізична особа навіть не є позивачем у справі).

Банк звертається до виконавця із заявою, щодо ситуації із неможливістю виконати рішення від 2017 року. Держвиконавець іде з цією заявою (правовою позицією Приватбанку) у Печерський суд для роз'яснення. Справа потрапляє до судді Підпалого, який вже приймав рішення по згаданій справі у 2017 році. Перші два засідання були проведені без представників Приватбанку і самого держвиконавця.

З’явилася вона лише на наступне, яке і стало фінальним. Захист своєї позиції держвиконавцем була в форматі «підтримую», а на аргументи офшорів «не заперечую», причому аргументи офшорів взагалі не могли розглядатися в цьому процесі суддею Підпалим, оскільки знаходилися на розгляді іншої судді. Тобто, держвиконавець прийшла на суд з одними аргументами, а підтримала протилежні. Чим держвиконавець був мотивований і чому прийняв сторону офшорів — незрозуміло. Підпалий приймає рішення на користь офшорів.

Далі, не дочекавшись повного тексту ухвали, держвиконавець подає апеляцію на рішення Підпалого. Згідно з реєстром судових рішень, сам текст ухвали було складено лише 12 березня. Однак вже 4 березня з'являється апеляційна скарга від держвиконавця. За оцінкою юристів Приватбанку, вона була доволі слабкою з юридичної точки зору.

І нарешті, в результаті всіх цих подій, апеляційний суд сьогодні приймає рішення на користь офшорів Суркісів. Можна припустити, що вся ця діяльність з боку Мінюсту була своєрідною грою у піддавки із зацікавленою стороною, Суркісами (партнерам Коломойського), для того щоб якомога швидше отримати остаточне рішення українських судів по цій справі. Цікаво, що на Кіпрі відбувається розгляд аналогічної справи, однак для офшорів кіпрська юрисдикція не підходить, напевне через відсутність там Печерського суду і державних виконавців та Мінюсту, з якими приємно мати справу.

Звідси, можна зробити ще одне припущення: поява тисяч правок до "анти-коломойського" закону і затягування його прийняття під цим приводом - це також спільна гра у піддавки між командою Зеленського і Коломойським, якому за цей час фактично допоможуть отримати компенсацію за Приватбанк шляхом низки перемог в українських судах.

Нагадаємо, що в кінці квітня відбудеться засідання іншого суду, там ціна питання близько 30 млрд гривень для пов'язаних із екс-власниками Привату осіб. Таким чином, Зе-команда хоче досягнути ситуації "і нашим, і вашим": прийняти закон, щоб отримати кошти МВФ, і водночас до цього моменту вже встигнути виплатити контрибуцію Коломойському (таким чином, цей закон не буде мати потрібного ефекту).

коломойський суркіс банки

Знак гривні
Знак гривні