Як боряться з пандемією COVID-19 сусідні держави. Від воєнного стану до "коронавірусного заколоту"

Керівні органи Європейського Союзу не вводили загальних обмежувальних заходів для боротьби з розповсюдженням коронавірусу, оскільки це належить до компетенції країн-членів. Водночас, Європейська Комісія запровадила обмеження на поїздки без поважних причин з третіх країн у ЄС.

Про це йдеться у звіті Національного інституту стратегічних досліджень станом на 13 квітня.

Польща

Польща очікує піку захворюваності на викликану коронавірусом хворобу COVID-19 у травні-червні та готується до економічної рецесії. На підтримку своїх підприємств Польща виділить 100 млрд. злотих (22 млрд. євро) – так званий «фінансовий щит» у розмірі 4,5% ВВП.

Режим карантину схожий на наш

- в публічних місцях між людьми має зберігатися дистанція у два метри, що на практиці означає можливість переміщуватися виключно поодинці (правило не стосується ситуації, в якій родич супроводжує неповнолітнього);

- кількість покупців в магазинах чи клієнтів у банку – максимум три людини на одну касу (у поштових відділеннях – не більше двох осіб на одне вікно обслуговування);

- з 10.00 до 12.00 доступ у магазини, аптеки й інші служби відкритий лише для людей, старших за 65 років;

- від 2 квітня діє вимога робити покупки виключно в одноразових рукавичках, які можна взяти при вході до магазину;

- забороняється робота будівельних супермаркетів у неділю;

- запроваджені обмеження доступу до парків, бульварів, скверів, пляжів та інших місць відпочинку;

- забороняється функціонування готелів чи хостелів, за винятком місць, де проживають робітники, які працюють на будівництві чи в інших місцях.

Словаччина: надзвичайний стан

Словаччина однією з перших європейських країн ввела карантин як захід боротьби з пандемією коронавірусу. На всій території країни діє надзвичайний стан.

Водночас, 30 березня уряд Словаччини з метою забезпечення населення доступними товарами й послугами та задля підтримки малого бізнесу дещо послабив карантин, дозволивши відкрити частину так званих «не життєво важливих» магазинів, які продають велосипеди, товари для садівництва, будівельні матеріали, побутову та комп’ютерну техніку. Умови роботи – дотримання таких самих гігієнічних стандартів, які діють для продуктових магазинів.

Парламент країни проголосував за закон, який дозволяє відстежувати дані мобільних пристроїв мешканців країни.

5 квітня прийнято рішення про посилення обмежувальних заходів, а саме запровадження заборони на вихід людей з будинку без певної мети. Обмеження на пересування діятимуть в тому числі й на Великдень – вільне переміщення людей не дозволяється в період з 8 до 13 квітня.

Підтримка людей

Держава буде виплачувати 80% заробітної плати працівникам і самозайнятим, чиї компанії довелося закрити або чий прибуток знизився щонайменше на 20%. Ці виплати отримають близько 36% працездатного населення країни.

Угорщина: коронавірусний заколот

Крім карантину, 30 березня 2020 р. парламент Угорщини прийняв закон про надзвичайну ситуацію, який, зокрема, передбачає запровадження покарання до п'яти років в'язниці за розповсюдження неправдивої інформації про коронавірус і до восьми років в'язниці за недотримання карантину. Це вже викликало критику демократичних оглядачів:

Правителі в різних країнах використовують COVID-19 як привід захопити більше влади

Журнал Foreign Policy прямо пише про коронавірусний заколот Віктора Орбана.

Румунія: воєнний стан

6-го квітня 2020 р. рішенням уряду було продовжено дію воєнного стану. Пік спалаху захворюваності в країні очікується у період між 20 квітня і 1 травня. При сприятливій ситуації, уряд Румунії планує поступово знімати обмеження на пересування людей з середини травня.

На час дії воєнного стану значна частина суспільного життя регламентується положеннями т.зв. воєнних наказів.

- з 25 березня запроваджується жорсткий карантин, в рамках якого людям дозволено виходити з дому тільки щоб купити їжу, ліки, піти на роботу чи у випадку надзвичайних ситуацій;

- вихід з дому дозволяється також задля здачі крові, гуманітарної або волонтерської діяльності, ведення сільськогосподарської діяльності чи пересування з метою продажу сільськогосподарської продукції;

- люди, старші за 65 років, можуть покидати помешкання лише в проміжку між 11:00 та 13:00 для покупок, отримання медичної допомоги, догляду за неповнолітніми чи за потреби вигулу домашніх тварин (також ввечері о 20-21 годині). Виняток серед людей похилого віку зроблено для тих, хто ще працює або займається сільськогосподарською діяльністю;

- працівники, які вирушають з дому на роботу або повертаються з неї, повинні мати службову картку або заяву від роботодавця.

Росія: непослідовність

Про це ми вже писали кілька разів:

Від "вірусу нема" до раптових драконівських заходів. Росія спантеличена хаотичною реакцією Кремля на Covid-19

В Москві та агломерації введена система цифрових перепусток для поїздок на будь-якому виді транспорту (в т.ч особисті автомобілі, велосипеди тощо). При цьому, переміщення пішки поки не обмежується. Система запроваджується з 13 квітня, обов’язкова наявність перепустки – з 15 квітня. Для поїздок на роботу строк дії перепустки – 30 днів; для відвідання медзакладів та магазинів видається разова перепустка.

Дивіться також:

Вірус і півтораметрова поліцейська палиця: "Високі" медичні технології в Росії (ВІДЕО)

Туреччина

Ситуація з епідемією COVID-19 в Туреччині залишається вкрай загрозливою.

Пізно ввечері 10 квітня Міністерство внутрішніх справ Туреччини повідомило, що на найближчі вихідні (з 00:00 11 квітня на 48 годин) в 31 місті, на які розповсюджуються заходи ізоляції, вводиться повномасштабний карантин. Пізнє повідомлення про такі заходи (фактично – за дві години до їхнього запровадження) викликало масовий наплив до торгових точок покупців, які намагалися оперативно поповнити запаси.

У той же час, політика турецької влади в порівнянні з діями деяких європейських держав залишається відносно м’якою. Економічна активність в Туреччині не переведена на дистанційний режим – люди продовжують ходити на роботу.

Повністю можна читати тут

коронавірус карантин держава

Знак гривні
Знак гривні