Нові заборони. Адвокат розповів, чи можна виходити на пробіжки, і що означає "громадське місце"

Найбільш дискусійною частиною нових карантинних заборон, призначених сьогодні українським урядом, є заборона відвідування парків та інших подібних місць, написав адвокат, радник з питань правової політики Максим Костецький.

За його словами, що таке «відвідування парків», достеменно не зможе пояснити жоден посадовець.
На думку адвоката, відвідуванням парку НЕ є:

- прохід через парк виключно тому, що він на шляху по дорозі до магазину чи аптеки;

- пробіжка в певному напрямку через парк теж не є порушенням.

«Коротко — має бути видно, що ви рухаєтесь з певним умислом на вихід із парку і, бажано, ближче до траси», — зазначив адвокат.

Максим Костецький також наголосив, що у постанові немає ніяких заборон на пробіжки чи пересування на велосипеді.

Щодо згадуваного у тексті терміну «громадське місце», то, за словами адвоката, його визначення міститься виключно в «антитютюновому» законодавстві. Там під громадським місцем мається на увазі фактично будь-яке приміщення з вільним доступом. «Громадське місце — це, за логікою, фактично будь-яке приміщення чи його частина, куди є відкритий доступ, а також місця скупчення людей на кшталт парків, стадіонів, зупинок транспорту», — зазначив Костецький. «Коротко — якщо там не можна курити, то ви там маєте бути в масці», — додав він.

Ще більше плутанини зі згадуваною в постанові «прибережною зоною», відвідування якої теж заборонено. «У Водному кодексі є "Пляжна зона" і є "Прибережна захисна смуга" — прибережної зони немає. Якщо говорити про захисну смугу, то для великих річок типу Дніпра — вона 100 метрів в ширину», — зазначив адвокат. «За аналогією з громадськими місцями – це фактично усі набережні і сквери біля річок», — додав Костецький.

Адвокат також зазначив, що теоретично, якщо ви стоїте на тротуарі подалі від людей, маска не обов'язкова, але він таки радив би її одягати завжди при виході з дому, оскільки:

- патрульні можуть по-різному трактувати законодавство;

- не рекомендується торкатися маски, що обов'язково станеться, якщо її знімати.

Нагадаємо, уряд сьогодні ухвалив чергові зміни до Постанови №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Прийняті зміни вводять більш жорсткий режим карантинних заборон. Зокрема, забороняється перебування в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора; переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей; відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності, тощо. Виходити на вулицю потрібно з документами.

обмеження коронавірус карантин

Знак гривні
Знак гривні