Апарати штучного дихання від Ілона Маска виявилися не зовсім тим, про що всі подумали

Вчорашній твіт Ілона Маска про те, що у його розпорядженні є надлишкові апарати штучного дихання (АШД) – отримав більше 70 тисяч ретвітів та 300 тисяч "сердечок", прохання від Уляни Супрун та посольства України про допомогу, мерзотну реакцію від одного з персонажів, наближених до старої медичної системи.

Проте журналісти Financial Times з'ясували, що надлишки "вентиляторів" (АШД), про які писав у своєму повідомлення Маск, виявилися, якщо казати обережно, перебільшенням.

Апарати, про які йдеться у твіті засновника "Тесли", скоріше за все, є так званими BPAP-машинами. На фото нижче можна побачити коробки з цими пристроями і свіжонаклеєними логотипами "Тесла" (виробник пристроїв – зовсім інша компанія), під час передачі 40 таких машин до одного зі шпиталів Нью-Йорка.

ft_vents.png

Їх теж можна використовувати для допомоги людям із проблемами дихання, однак не на критичних, а на більш легких стадіях перебігу хвороби. І коштують вони не десятки тисяч, а приблизно 800 (вісімсот) доларів.

Ілон Маск, який кілька разів дуже суттєво помилявся у своїй оцінці ситуації з COVID-19 (стверджував, що діти мають імунітет, що паніка стосовно коронавірусу – це тупість, що нових випадків хвороби у США не буде вже на кінець квітня), натомість ще раз підтвердив, що є зіркою маркетингу (з сумнівною етикою). Формально до Маска не може бути претензій: ці машини теж називаються "вентиляторами", і вони схвалені до використання для середніх хворих на COVID-19. Однак хоча і мотоблок, і "джон дір" можна назвати тракторами – все ж таки вони трохи відрізняються.

маск коронавірус

Знак гривні
Знак гривні