Уряд закликають відкрити дані по COVID-19

Для боротьби з коронавірусом і його наслідками потрібні дані. Досі в Україні не опубліковані урядові відкриті дані, які стосуються пандемії COVID-19. Інформація публікується або у формі довільного тексту, або у формі інтерактивних дашбордів, з яких її важко отримати.

Дані є невід’ємною частиною прийняття рішень органами влади, місцевого самоврядування, аналітичної роботи, розробок інноваційних інструментів та стимулом для бізнесу. Про це йдеться у зверненні ініціативи OpenUp.

Відкриті державні дані – це ресурс, який має надзвичайну вагу в умовах пандемії коронавірусу та карантину в Україні. Країни ЄС та США, зрозумівши їхню цінність, запускають різноманітні проекти зі створення баз даних щодо коронавірусу, оприлюднюють відповідні дані. Зокрема, на Європейському порталі відкритих даних вже оприлюднено близько сотні наборів відкритих даних, що стосуються коронавірусу і того, як карантин та пандемія впливають на соціально-економічне життя громадян та громадянок. Govlab започаткував ініціативу з побудови інфраструктури даних про коронавірус (bit.ly/coronaworldOpenUp).

Тим часом в Україні досі відсутні якісні дані щодо коронавірусу. Зокрема, деталізованих даних щодо захворюваності, стану опорних лікарень, обладнання, забезпеченості апаратами ШВЛ, ситуації з безробіттям, проходженням медобладнання на митниці тощо. В свою чергу, створюються дашборди, інструменти, які не передбачають доступу до даних. Ці дані, їх повторне використання можуть допомогти як самому уряду для якісного планування та реагування на виклики, так і бізнесу, аналітичним центрам, громадянському суспільству для аналізу, створення сервісів, розуміння ситуації в країні. В той самий час уряд оголошує Національне змагання ІТ-проектів для протистояння пандемії, хоча інфраструктури відповідних даних для цих ІТ-проектів не створено.

Керуючись положеннями ст 10-1 Закону «Про доступ до публічної інформації», просимо забезпечити оприлюднення всіх даних, які пов’язані з коронавірусом та соціально-економічною ситуацією, яку він спричинив, у форматі відкритих даних на Єдиному порталі відкритих даних data.gov.ua.

Детальніше: повний текст звернення читайте за посиланням.

коронавірус дані відкриті дані

Знак гривні
Знак гривні