Як поширюється інфекція в сучасному світі

Завдяки великій мобільності та багатьом контактам сучасний світ має слабкий захист від епідемій на кшталт поточної, COVID-19. На прикладі руху мобільних телефонів видно, наскільки далеко може поширитися вірус за лічені дні.

Як стверджують автори відео, вони отримали інформацію про мобільні номери, які зовсім недовго були присутні на одному з пляжів у Флориді під час весняних канікул. Далі вони показали, як ці люди переміщувалися впродовж короткого відрізку часу. Територіальне поширення лякає, якщо уявити, що хтось серед власників цих телефонів може бути хворим на COVID-19.

florida.png

За лічені дні люди з одного пляжу у Флориді роз'їхалися на значну частину США

Застереження: фірми, що створили цю візуалізацію, не коментують, яким чином вони отримали дані. Однак, скоріш за все, це той самий спосіб, про який у грудні писав NYT (і він, щонайменше, не дуже етичний).

У нашому випадку, можна скористатися допомогою мобільних операторів (вже була озвучена пропозиція від Київстару про використання анонімних даних про переміщення користувачів).

Як ми вже зазначали в статті про цифрові методи боротьби з коронавірусом, якщо працювати з усіма операторами, то можна скласти базу номерів, які перетинали кордон протягом березня. Далі можна визначити, наскільки активно такі номери міняють локацію, і зробити висновок, як дотримуються правил самоізоляції люди, які повернулися з-за кордону. Залежно від результатів, можна спрогнозувати кількість та місце нових випадків зараження і навіть спробувати виправити помилки, яких уряд припустився під час неорганізованого масового повернення громадян до України.

коронавірус технології datavis

Знак гривні
Знак гривні