Як при Януковичу: МВС пресує вже другу команду журналістів-розслідувачів

Цього разу у Авакова взялися за роботу журналістів "Слідства.Інфо".

Міністерство внутрішніх справ прийняло заяву народного депутата від партії “Слуга народу” Олександра Дубінського про нібито стеження за чиновниками США в Україні і здійснює досудове  розслідування. Раніше парламентар закидав такі звинувачення агенції журналістських розслідувань “Слідство.Інфо”. Редакція розцінює це як тиск на колектив.

Нагадаємо, недавно поліція завела справу на інших журналістів за розслідування статків поліцейського керівництва.

3 березня Міністерство внутрішніх справ заявило, що Національна поліція розслідує кримінальне провадження за матеріалами, які Олександр Дубінський передав очільнику МВС Арсену Авакову. “Хід цього розслідування перебуває під особливим контролем керівництва Міністерства внутрішніх справ України”,  —  підкреслили в МВС. 

Розслідування розпочали за статтею 163 (частина 2) Кримінального кодексу України, а саме  — нібито через порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються через засоби зв’язку або через комп’ютер. Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.  

Речник міністерства Артем Шевченко відмовився повідомити, чи йдеться про розслідування діяльності журналістів “Слідства.Інфо”. Утім, сам Дубінський підтвердив, що провадження, яке відкрили за його ініціативи, стосується цієї редакції. За його словами, воно було відкрите 2 березня.

На думку головної редакторки “Слідства.Інфо” Анни Бабінець, відкриття кримінального провадження є спробою тиску на журналістів. “Ми усвідомлюємо, що приєднання наших запитів Дубінському до справи, яку особисто контролює міністр Аваков,  — це такий собі сигнал нам, щоб ми боялися. Сиділи в очікуванні обшуків, хвилювалися, чи прослуховуються наші телефони, не зустрічалися з джерелами. Не робили розслідувань, у яких фігурує МВС чи поліція. Справді, останнім часом багато наших розслідувань присвячені зловживанням чи поганій роботі поліцейських: справа Катерини Гандзюк, наші матеріали щодо вбивства Шеремета, побиття поліцейськими дітей з притулку “Світанок” та інші. Але навіть попри те, що відбувається, ми продовжимо професійно виконувати свою роботу й не відмовимося від резонансних тем, хто б у них не фігурував”, — заявила Бабінець. 

Адвокатка “Інституту розвитку регіональної преси” Людмила Панкратова, яка надає юридичний супровід “Слідству.Інфо”, також вважає, що такі дії нардепа та правоохоронців можуть бути тиском на редакцію.

“Відкриття кримінального провадження за заявою Дубінського я б розцінила як спробу тиску на журналістів-розслідувачів, які регулярно публікують викривальні матеріали, зокрема, про поліцію та МВС. Також це може бути тиском на джерела журналістів. (…) Слідчі можуть отримати доступ до документів редакції або можливосіть провести обшук у редакції за ухвалою суду”, — повідомила юристка.

Нагадаємо, наприкінці січня Олександр Дубінський провів пресконференцію, під час якої звинуватив редакцію “Слідства.Інфо” в шпигуванні за посадовими особами США. На підтвердження своєї заяви він продемонстрував запит “Слідства.Інфо”. В цьому запиті журналісти питали нардепа про його зустрічі з фігурантами справи про імпічмент Трампа. Зокрема, з Рудольфом Джуліані, персональним адвокатом Трампа.

У свою чергу, “Слідство.Інфо” виступило з заявою, де розцінило дії народного депутата як тиск на журналістів та поширення неправдивої інформації. Редакція, яка є частиною міжнародної мережі розслідувачів OCCRP, з першого дня стежить за історією навколо спроб президента США Дональда Трампа тиснути на українських посадовців та політиків щодо розслідування справи проти його політичного конкурента. Зокрема, “Слідство.Інфо” опублікувало розслідування, яке виявило роль деяких українських посадовців та впливових людей у цій справі. 

змі дубінський репресії поліція

Знак гривні
Знак гривні