Архітектори створили самодостатній дім. Він міняється під клімат і топографію (ФОТО)

ZeroCabin створено як самодостатнє житло, яке, як мінімум, мало впливатиме на довкілля, та яке має здатність пристосовуватися принаймні для деяких кліматів та топографій.

Робінзон би плакав від заздрості
Робінзон би плакав від заздрості

Мультидисциплінарна команда з Чилі розробила самодостатню хатину, яка функціонує без використання громадських "зручностей", таких як електрика, водогін чи каналізація.

Її розробляли шестеро людей, які мають досвід у громадському будівництві, фізиці, біології, хімії, екофермерстві та дизайні.

Феліпе Люер, один з чільних розробників цього дому, сказав, що ідея виникла ще в 2007 році на основі фільму Garbage Warrior (Сміттєвоїн) про архітектора, який намагався створити "земні кораблі" - будинки, зроблені винятково з природних та перероблених матеріалів.

"Моя команда складається з людей, які почули про проєкт і почали будувати це нове майбутнє", - сказав Люер журналу архітектури та дизайну DeZeen.

Дім задумано як "будівельний набір", який можна перетасовувати залежно від потреб сім'ї, яка збирається в ньому мешкати.

Ця хатинка явно апелює до наших дитячих фантазій
Ця хатинка явно апелює до наших дитячих фантазій

Перша ZeroCabin збудована в заповіднику для пум у містечку Пуерто Варас на півдні Чилі. Наразі це туристичний "хостел", доходи від якого йдуть заповіднику.

Вона термоефективна, утеплення розкладається при потраплянні в відповідне середовище. Основа структури - дерево та метал вторинного використання.

До того ж, із метою мінімізувати вплив на грунт двоповерхова будівля на два метри піднята над рівнем землі.

Вода для миття на другому поверсі потім спускається на перший, де повторно використовується для туалету. В цьому конкретному кліматі вся вода - дощова, вона збирається та очищується на місці. Нагрівається вона або сонцем, або пічкою, що працює на дереві.

Електрика - винятково від сонця. Опалення - сонце плюс піч. В інших кліматах можуть використовуватись інші елементи живлення.

Зараз будується ще одна подібна хатина - на чилійському острові Хілое.

чилі архітектура краса екологія

Знак гривні
Знак гривні