З

Золоте. Розведення. Супутникові знімки позицій, з яких відходять наші збройні сили

Нещодавно GoogleMaps оновив супутникові знімки, і на них можна знайти позиції, які сьогодні залишають українські збройні сили. Зображення, які ви побачите нижче в статті, зроблені орієнтовно влітку або на початку осені 2018 року.

Автор: Орест Зог, дані: Google Maps

В липні 2018 року українські військові піднімали український прапор над Золотим-4. Репортаж ТСН показує зворушливі кадри, як наші бійці співають гімн. “І контрабанда була, але більше розвідувально-диверсійні групи сюдою заходили”, — говорить один із військових про становище до входу військ.

Сьогодні, 29 жовтня 2019 року, за наказом головнокомандуючого Зеленського, українські військові в односторонньому порядку відходять з цих позицій. Офіційні особи стверджують, що розведення двостороннє, але наразі немає доказів, що гібридні російські війська відходять також. Ми не маємо інформації, які саме позиції будуть залишені українською стороною, але теоретично — всі, що вказані на карті.

Оновлено, 01.11.2019: згідно інформації від штабу ОСС, всього було відведено з українського боку 21 військових. Якщо відведення відбулося згідно карти, яку також оприлюднив штаб ОСС, тоді скоріше за все наші військові залишають лише позицію №9 (дивіться нижче на фотографіях)

Влада стверджує, що після відведення військ у Золотому-4 залишатимуться підрозділи поліції, нацгвардії та прикордонники.

Загальна карта: синім показані позиції ЗСУ, червоним — російських військ.

Більшість укріплень — це окопи, обладнані позиції для техніки та підземні захисні спорудження.

Загальна мапа. На всіх картинках клікайте, щоб побачити більший масштаб.

Позиція №1

Складова південної частини оборони Золотого, разом із позицією №2 контролює автомобільну дорогу.

Позиція №1

Позиція №2

Позиція №2

Позиція №3

Разом із позицією №4, обидві розташовані на місцевих висотах і закривають проходи зі сходу та північного сходу, а також контролюють південний напрямок.

Позиція №3

Позиція №4

Позиція №4

Позиція №5

Позиція №5

Позиція №6

Позиція №6

Позиція №7

Позиція №7

Позиція №8

Разом із позиціями №6 та №7 це своєрідне "ядро" оборони Золотого

Позиція №8

Позиція №9

Залізничний насип використовується як природний бар’єр. Менш ніж за 2км, через поле, розташовані позиції ворога.

Позиція №9

Російські терористичні війська, позиція №10

Позиція №10

Російські терористичні війська, позиція №11

Позиція №11

***

Наразі на Google Maps можна побачити укріплення по всій лінії фронту — це багато десятків кілометрів обладнаних ліній оборони. Скільки з них ЗСУ змушені будуть залишити за наказом Зеленського, ми точно не знаємо.

Проте на цих супутникових знімках можна побачити масштаби українсько-російської війни — хоча б з космосу. Побачити, як вгризалися в землю й захищали кожен її метр українські вояки під Горлівкою або під Широкіним. Побачити масштаб героїзму, жертв і праці українських воїнів. І людина в президентському кріслі, яка дуже хоче на зустріч із Путіним, не зможе все це перекреслити.

розведення карти війна золоте

Знак гривні
Знак гривні