В

Вічний майор. У яких званнях найчастіше відновлювалися поліцейські, які провалили атестацію

Нещодавнє випадкове убивство п'яними поліцейськими (після служби) п'ятирічної дитини знову привернуло увагу суспільства до якості особового складу Нацполіції. Один із підозрюваних свого часу не пройшов переатестацію, але відновився у поліції через суд. Ми вирішили знайти в судовому реєстрі точну кількість поліцейських, які повернулися на роботу аналогічним чином у 2016 році, тобто, в рік проведення атестації.

Збір даних: Влад Герасименко, текст Ярослава Тимощук

Усього ми знайшли 1972 позови. З них задоволених повністю 1177, а

частково 595. А це майже те саме, що й задоволені повністю - у таких випадках рішення атестаційної комісії скасовують, та зазвичай не виплачують зарплату за "вимушений прогул". Вилетіли з поліції остаточно лише 200 з тих, хто подав позов.

Кількість відновлених судами становить невелику частку від загальної кількості поліцейських, проте цікавіше, у яких званнях були ті працівники, які найчастіше відновлювалися. «Тексти» переглянули дані судових рішень за 2016 рік щодо поліцейських звань тих, хто поновлювався через суд.

Із графіків видно, що це здебільшого не рядові працівники або сержанти, а майори, капітани – поліцейські керівники середньої ланки.

Що вищий ранг, то більше тих, хто зберіг посаду, а саме від керівників залежить атмосфера і толерантність чи, навпаки, нетерпимість до корупції.

Зі статистики позовів бачимо, що найбільше подавали позови майори. З цього припускаємо, що найбільше людей саме з цим званням на керівних посадах не пройшли атестацію. Нагадаємо, що крім професійних навичок і знань, атестаційні комісії оцінювали й потенційну корумпованість. Отже, звання, в якому найбільше робиться темних справ, це і є майор міліції/поліції.

У жовтні 2016 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднював на своїй сторінці у Facebook статистику звільнених після проведення переатестацій. Тоді 5 257 осіб (від загального тодішнього штату в 130 тисяч) не пройшли атестацію, і їх звільнили.

А на початку червня цього року голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив: після переатестації поновилося в адміністративних окружних судах понад 3100 поліцейських. Їм також виплатили грошові компенсації за вимушений прогул. Наприкінці 2017 року Князєв також озвучував, скільки всього в штаті співробітників поліції – 140 тисяч (впродовж року прийняли на посади понад 10 тисяч людей).

Як правило, суди ставали на бік позивачів через слизьке формулювання в новому законі про поліцію, яке визначало процедуру атестування.

поліція datavis недореформи інфографіка

Знак гривні
Знак гривні