С

Свиняча паніка у Києві: як ми ходили по аптеках, щоб купити ліки від грипу

Хто хоче подивитися на механізми і наслідки поширення паніки, нехай загляне в ці хвилини у аптеки великих міст. Хоча аптека, як відомо – саме те місце, де концентрація вірусів є високою. Недаремно продавці аптек у великих містах уже стоять в масках. На Заході країни в масках уже ходять по вулицях – хоч не факт, що це врятує від свинячого грипу.

Зі свинством боровся: Павло СОЛОДЬКО, з допомогою Анатолія БОНДАРЕНКА, Романа КУЛЬЧИНСЬКОГО і Юрія ПАЛІЙЧУКА

“Арбідола, амізона, аміксіна, анаферола, оксолінової мазі, марлевих пов'язок немає!” - написано на вході до аптеки. Всередині – така ж роздруківка, у якій нервовим почерком засмиканої людини дописано ще “афлубін”.

До аптечної каси – черга з семи чоловік. Усі закривають шарфами або високими комірами роти й носи.

“Віагра, 50 міліграм”, - тихо каже дядько, який теж закриває обличчя шаликом. Черга дивиться на нього з заздрістю. Тому що всі інші хочуть купити арбідол, амізон та інший афлубін – а цього всього нема. Продавщиця в дефіцитній пов'язці на обличчі рекомендує якийсь аналог, черга жваво розбирається у ньюансах фармакології.

“Колдфлю дайте! Фармацитрон!

“А ремантадин є?” - питає статечна тітонька із зовнішстю старшого бухгалтера. “Та ремантадин не годиться, - радить молодик у костюмі з кінця черги. - Це проти пташиного, а нам потрібно від свинячого”.

“А може, в мене пташиний!” - з викликом каже тітонька. - Є ремантадин?” “Розібрали,” - зітхає продавщиця.

“А таміфлю?” - цікавиться молодик. Черга нашорошує вуха. “Інтернету начиталися? - кутики губ аптекарші за маскою піднімаються вгору. - Нема, і ніколи не було.”

Капсули “Таміфлю” й інгалятор “Реленца” - два різновиди ліків, офіційно визнаних Всесвітньою організацією охорони здоров'я як ефективні засоби для боротьби з вірусом. Міністр охорони здоров'я Василь Князевич сьогодні навіть уникнув їх називати на прес-конференції – щоб, мовляв, не було ажіотажу. Він сказав, що закуплені “ті ж два препарати, що їх використовували інші країни”.

Однак таміфлю і реленца допомагають тільки тим, хто уже захворів. Для профілактики вони абсолютно непотрібні.

Для профілактики навіть маски на вулицях не потрібні – тому що на вулиці (якщо та вщент не забита людом, звісно) протяг і без того різко зменшує шанси віруса проникнути у ваш організм.

Але киянам це не поясниш – вони розкуповують маски. Так само як за два дні до Києва їх розкуповували у Тернополі, де замість однієї гривні за маску хотіли 5, а то й 15.

Зараз у масках ходять навіть у провінційній Вижниці (Чернівецька область) – і вже один одному не дивуються.

«Менше 20 чоловік за раз в аптеці не буває, - розповідає працівник аптеки Валентина Штифюк. - Люди панікують, влаштовують скандали і звинувачують персонал аптеки у тому, що ми ховаємо від них ліки».

Очевидно, що завтра маски вдягнуть і в Києві. Кажуть, що маска в закритому приміщенні може й допомогти – якщо її регулярно на свіжу змінювати.

Регулярно – це кожні три години.

З іншого боку, вірус може проникнути в організм і через поверхню ока - а воно ж маскою не закрите, тут треба окуляри.

Паніка росте на очах – і спостерігати за її поширенням дуже цікаво. На пошту регулярно приходять панічні лінки типу “Смертельний вірус не можуть побороти навіть антибіотики!” або “ШОК! Власти скрывают правду о “легочной чуме”!”

Хоча антибіотики ніколи й не допомагали проти вірусів (вони призначені для боротьби з мікробами), а “легочная чума” має зовсім інші симптоми.

Схоже, що ми знову повертаємося до середньовіччя – до чуток і вірувань замість знання і віри.

“З такими темпами скоро почнуть лінчувати тих, хто чхає на вулиці”, - коментує мій колега Анатолій Бондаренко побачену картинку.

Від чолов'яги, який кілька разів підряд чхнув біля входу в метро, розбігаються громадяни. Вони сховали носи в коміри і шалики. Дехто з них іде за нами – з однієї аптеки в іншу.

Дзвонить Олег, знайомий з Тернополя – просить поради, що робити. Каже, що в них там справжня паніка.

“Мий руки частіше”, - рекомендую.

Саме таку пораду дав мені родич-вірусолог, до якого я подзвонив кілька хвилин тому - після того, як вийшов із аптеки, так нічого й не купивши: “Мий руки частіше – щоразу, як торкаєшся поверхонь у громадських місцях або там, де багато людей буває. І запам'ятай – нічого не відбулося, просто статистика стала доступна. Щороку в Україні від грипу вмирає кілька тисяч людей”.

Я жахаюся. “Але в Штатах помирає ще більше, - каже мені цинічний лікарський голос на іншому кінці телефону. Це стандартна цифра – десь піввідсотка від кількості тих, хто захворів. А зараз саме сезон. Усі хворіють. Ти десь на вулиці?”

“Так”, - кажу я, подумки перераховуючи “піввідсотка” у людські життя – виходить 5 громадян із 1000.

“Ну от, ти зараз на вулиці, і довкола тебе з дуже великою ймовірністю є люди з грипом. Можливо, навіть із свинячим. Але не хвилюйся, смертність від нього – не більша, ніж у звичайного. Просто раніше на неї не звертали уваги, а зараз ЗМІ створюють паніку. У Мексиці було так само.

Зрештою, вмирають ті, кому призначено вмерти – в кого імунітет остаточно ослаблений, або хто на роботу хворий ходить і який-небудь фармацитрон п'є замість лікаря викликати. Мий руки, провітрюй приміщення, їж свіжі і якісні продукти, лимони, часник і цибулю, купи аскорбінову кислоту, а раптом почнеш кашляти – дзвони мені. І не переживай – більшість із тих, хто захворіє, навіть не зрозуміють, що в них свинячий грип – полежать удома, теплої рідини поп'ють і за тиждень знову в офіс”.

Я переказую це все Олегу. У відповідь він розповідає про те, як “знаючі люди” розсилали тернопільським абонентам sms з закликами “Закрити вікна, бо вночі літаки МНС будуть оприскувати місто, щоб продезинфікувати повітря від тифу (!!!)”. Знайомий каже, що “читав це і в інтернеті” - слово “інтернет” звучить у його вустах як остання інстанція.

“Знаєш, - відповідаю, - коли у вас на Західній цистерни із фосфором перекинулися, в нас теж розсилали sms з закликами всім “наглухо зачинити вікна, бо фосфорна хмара іде на Київ!”. А потім виявилося, що ця “хмара” осіла за 20 км від місця катастрофи, і була аж ніяк не смертельною".

“Але ж і у Львові літаки літали,” - каже Олег. “Ага, з логотипом “Західної інформаційної корпорації”, - сміюся я. І розповідаю тернопільчанину історію львівського “літака-оприскувача”:

Хтось десь придумав чутку про вертоліт, який літає над Львовом і розпилює важкі наркотики протигрипозні засоби. Ця чутка циркулювала виключно на рівні "баба бабі сказала", поки один інтернет-користувач не вирішив її оприлюднити в Інтернеті на львівській ЖЖ-спільноті.

Модератор спільноти сконтактував із автором постингу, вияснив, що ніяких підстав вважати інформацію достовірною немає. Ні автор постингу, ні його "джерело" не змогли встановити, звідки ці відомості і хто їх розповсюдив. Модератор після цього, за згодою дописувача, постинг стер. Постинг прожив 10 хвилин.

Журналісти інформагенції "ЗІК" встигли за той час зайти на спільноту, прочитати інформацію, потім зайти ще раз і побачити, що інформація зникла. В результаті цього з`явилася новина такого змісту:

Сьогодні з 12 до 14 години над Львовом будуть розпилювати різні противірусні засоби. Про це люди пишуть у коментарях різних Інтернет-видань. Однак невідомі люди цю інформацію одразу ж видаляють.

Зверніть увагу, як постинг в ЖЖ став "коментарями різних інтернет-видань" у множині. Чи варто казати, з якою швидкістю новина про пильних коментаторів і таємничих злих людей, які витирають, розлетілася львівським інтернетом.

А за кілька годин почала поширюватися фотографія злощасного вертольота над Львовом, якому невідомий жартівник доклеїв логотип того ж-таки ЗІКу. Фотографія хоститься на безплатному сервері, а на самому "ЗІКу" немає новини, що її супроводжує - однак чимало людей сприймають її як доказ.

“Тобі весело, а в нас люди намагаються не виходити з домів, вулиці практично пусті, - каже Олег. - Ті, хто змушений працювати, пересуваються по місту в масках. Ще зовсім недавно насміхалися з іноземців, які їздили у громадському транспорті у медичних масках, а тепер чомусь нікому не смішно”.

За його словами, ажіотаж не тільки в аптеках, а й у відділах горілчаних напоїв. Народ проводить проводить дезінфекцію звичними методами.

Також у місті три дня циркулюють чутки, що міліція не впускає і не випускає з міста машини. Хоча станом на 18:00 п'ятниці в'їхати і виїхати з Тернополя можна було вільно.

Наступна аптека – табличка “переоблік”. Очевидно, завтра тут амізон з арбідолом значно подорожчають... Наступна – те ж саме. Наступна – нічого немає, крім аскорбінової кислоти, яку не в кожній аптеці зараз знайдеш.

Отаке промовисте фото ми зробили в аптеці біля редакційного офісу

Ми беремо кілька упаковок вітаміну С і йдемо далі - шукати арбідол з афлубіном. За нами черга починає теж закуповуватися аскорбінкою.

По дорозі я дзвоню у Івано-Франківськ – там подібна ситуація. З соромом відзначаю, що до поширення дезінформації причетні не тільки неосвічені “середньовічні” громадяни, але й рідні брати журналісти.

В наступній – п'ятій за рахунком аптеці – переобліку немає. Зате черга стоїть така ж. У ній ми помічаємо знайомого з першої аптеки інтернетно підкованого молодика. “Таміфлю є?” - з ходу бере він вірус за роги.

“Нема, - одрізує провізор у масці. - І арбідолу нема, і афлубіну, і мазі оксолінової, і масок”. Ми це й так бачимо – на прилавці перед провізором лежить гора порожніх упаковок від арбідолу, афлубіну, кагоцелу та інших рекомендованих МОЗ препаратів.

“А інтерферон? - питає молодик. - Якщо його в ніс закапувати, він слизову захищає, щоб через неї віруси не пролізли”. Інтерферон є, але тільки півтори упаковки – і люди в черзі (досі вони, можливо, і не знали про такий препарат) починають вимагати “відпускати по 5 ампул на руки”.

“Та це не поможе! - в черзі знаходиться і спеціаліст з альтернативної медицини, досить літнього віку. - Ніздрі чим хоч намаж, і вірус там заплутається, в цій мазі. Я он бальзамом “Червона зірка” мажу, в'єтнамським”.

“Головне – не ходити хворим, - тихо каже дівчинка, яка стоїть за ним. - Я бачила виступ міністра. Якщо захворів, треба пити багато теплої рідини і викликати лікаря”.

“Та які зараз лікарі! - обурюється бабуся з рецептом. - Виписав купу лікарств, а їх у продажу нема. Спекулянти!”

Провізор у прозорому прорізі аптечного віконечка дивиться на нас із Бондаренком. “Що вам?” - стомлено питає вона.

Ми сторопіло стоїмо, заплутавшись у назвах ліків. За нами мітингує черга. Першим приходить до тями Бондаренко.

“Еее, дайте мило,” - каже він.

Офіційні рекомендації МОЗ щодо профілактики, діагностики і лікування "свинячого грипу" читайте тут

Про те, як грип діє в людському організмі, читайте тут

У Львові ходять у масках. Фото УП.Життя

Політичний свинячий грип: “Безкоштовна вакцина від Януковича!"

Зрозуміло, що наші політики не були б самим собою, якби не почали піаритися на “свинячій” темі. То в Україні “повністю зруйнована медична система”, то “Ющенко готується завезти в Київ хворих”, і тому подібна радикальна маячня. Варто відзначити, що в цій маячні від політиків не відстають і пересічні виборці.

Ось кілька характерних підбірок з форумів УП, "Майдану" та інших вітчизняних сайтів – тут уже не знаєш, чи сміятися, чи плакати від того, що в наших земляків у головах.

Цитата 1:

“Країнами золотого мільярду проводиться прихована біологічна зачистка територій, придатних для життя. Вони все прорахували, зрозуміли шо це дурне діло - боротися з кліматом, набагато простіше просто змінити ареал проживання. За їхніми розрахунками саме територія України і центральної Росії стануть в найближчому майбутньому кліматичним раєм і вони готуються сюди переселитися.

Але наразі місцеві аборигени заважають. Саме для цього ВОЗ і затіяло усю цю підкилимну возню з прививками.

Гітлер діяв занадто прямолінійно. А от нащадки і найманці Ротшильдів сповідують повзучу атаку - діють начеб-то піклуючись про увесь світ, а насправді заганяючи всіх у ярмо новітнього рабства і резервацій. А Ющі, Юльки, Яники - то їхні куплені найманці, котрі впроваджують політику новітнього феодалізму.”

Цитата 2:

“А Путін - теж один з Ротшильдівських найманців. Якщо не здадуть українські "лідєри" (Ющ, хоч і в них на гачку, але пручається) - це має зробити Росія.

Хіба не дивно, що епідемія розповюдилася саме на західній Україні, а на сході України - тиша? Може тому, що саме Тернопільщина, Львівщина, Івано-Франківщина реально заважають повній та незворотній русифікації/поневоленню. Якщо ворог не здається - його знищують. Оце мабуть один із способів.”

Цитата 3

“Почалася війна.

Бактеорологічна зброю застосовано. Ми бумали що буде Крим, ми думали що буде Закарпаття (5-та колона), хтось мріяв про відокремлення індустріальної України а все виявилося банально просто "грип" з лабораторій НКВД-КГБ-ФСБ.

Хто міг би піднятися ще раз на якусь революцію - це Галичина, але тепер усі сидітимуть вдома і дихати через маски.”

Цитата 4

“умирайте конченые бендеровцы!!

это вам за революцию и бардак в стране, Бог все видит. На Восточной Украине почему то нету гриппа. Ми здесь ждем пока вы все подохнете наконец. Справедливость восторжествует!!”

Цитата 5

“ДОРОГИЕ СООТЕЧЕСТВЕННИКИ! нас вводят в эффект паники перед выборами

ВСЕ ЭТИ ИСТОРИИ ПРО ГРИПП, МАНИПУЛЯЦИЯ НАШЕГО ПРАВИТЕЛЬСТВА, ЧТОБ ЛЮДИ НЕ СОБИРАЛИСЬ В БОЛЬШИЕ ГРУППЫ, ОНИ БОЯТСЯ МАЙДАНА ДВА ИЛИ ЕЩЕ ЧЕГО ХУЖЕ! УДАРИМ ПО НИМ ИХ ЖЕ ОРУЖИЕМ! УРА”

Цитата 6 (з переписки в асі)

“слухай, тут знайомий лікар-інфекціоніст розповідає, що цей грип, це не справжній свинячий грип. Це розробили вірус в лабораторіях на покаинутих копальнях Донбасу. Ахметов наймав спеціалістів. Вірус вражає на генному рівні вихідців з західних областей України. Спеціально, щоб забезпечити перемогу Януковичу.

Тіпа наступним кроком буде безкоштовна вакцина від Януковича, щоб врятувати людей. і вона виявиться дуже ефективною. і люди будуть за нього голосувати. а хто не буде, тому вакцину не дадуть”

паніка грип нове середньовіччя епідемія

Знак гривні
Знак гривні