З

Зміна тренду. В усіх районах і містах від Харкова до Одеси підтримка проукраїнських партій зросла

Найкраще соціологічне опитування - це вибори. Й останні місцеві вибори намалювали нам нову картину України. Проукраїнські партії по всьому Сходу і Півдню України набрали більше голосів, ніж за всю історію до цього. В семи районах вони збільшили свої голоси на 70%. Близько п’яти районів підтримують проукраїнські сили так само, як і раніше. В середньому приріст складає 30 – 40%. У деяких місцинах ці відсотки набрані з нуля, як, наприклад, у Великоновосілківському та Красноамійському районі на Донеччині.

Над проектом працювали: Ярина Михайлишин, Роман Кульчинський, Тарас Шамайда

Вивчайте, як змінилися уподобання мешканців районів і міст Сходу та Півдня України на нашій інтерактивній графіці.

Ми обрали пояс Харків - Одеса, бо останні десять років він визначав, хто отримає владу. Захід і Центр голосували переважно за проукраїнські сили, Донбас і Крим – за проросійські. Від того, чиї симпатії розділять мешканці міст Сходу і Півдня, залежав результат виборів. Зміни в цьому поясі - підтвердження загальної тенденції, яка триває з дня проголошення Незалежності – проукраїнські партії від виборів до виборів набирають усе більше голосів чимдалі на Схід. На цю тенденцію не впливають поточні політичні чвари чи непрофесійність і продажність обраних політиків.

Поганих політиків відправляють на смітник, але раз визначившись зі ставленням до України, виборці в основній масі його не змінюють. Цього разу ситуація ще краща, ніж зазвичай, бо в згаданому поясі від проукраїнських партій депутатами стало чимало громадських активістів і волонтерів. Не всі з них через п’ять років залишаться вірними собі, але частина точно стане локомотивом змін у своїй громаді.

Може здатися дивним, що одні райони радикально змінили свої настрої, а сусідні залишилися на попередньому рівні. Цей феномен на прикладі Донбасу пояснює Павло Островський, регіональний координатор об'єднання Сильні громади Донеччини:

"Після російської агресії та звільнення багатьох міст Донеччини патріоти України познайомилися між собою, стали більше спілкуватися, об'єднуватися в громадські організації та волонтерські спілки.

Ця категорія громадян є більш соціально активною, тому її голос стає більш помітним.

Там, де проукраїнські ініціативи змогли сформувати ефективні партійні структури, ми бачимо радикальні зімни у кількості голосів за проукраїнські сили.

А ті, хто покладався тільки на відомий партійний бренд (на всеукраїнському рівні), але кволо проводили виборчу кампанію на місцях, не змогли потрапити в місцеві ради".

Щоб перейти на інтерактивну графіку, клікайте на малюнок

вибори-15 зміни політика тренд datavis

Знак гривні
Знак гривні