П

Полювання на ботів розпочато! “Авто для АТО”: Як 2400 проросійських ботів засмічують ефір у “Твіттері”

Якщо вам раптом захочеться почитати, що пишуть у “Твіттері” про Україну, Донецьк, Луганськ, Крим чи АТО, ви можете виявити надзвичайно велику кількість однакових повідомлень. Вони нічого не рекламують, не закликають до дії, не містять посилань чи зображень. Текст цих повідомлень не має жодного сенсу для невтаємниченого (та й для втаємниченого вони значать небагато). Цей текст: “Авто для АТО / #новости #Украина #Крым #крым #Донбас #Донецк #Луганск”.

Текст і графіка: Андрій Газін

“Тексти” розпочинають велике полювання на ботів. Зараз ми вираховуємо їх у “Твіттері”. Першим результатом дослідження стало виявлення 2400 ботів, які безперебійно - у режимі 24/7 - відправляють повідомлення “Авто для АТО”. За два тижні спостереження ми нарахували понад 180 тисяч однакових твітів від цих користувачів.

49% - майже половина - від усіх твітів, знайдених впродовж доби за запитом “Украина”, складають повідомлення “Авто для АТО”. Вражає чи не правда?

Активне ядро групи ботів - близько 140 користувачів. Найбільш активні боти з цього ядра мають на своєму рахунку приблизно 1800 твітів "Авто для АТО" за період спостереження. Найменш активні - десь 600 повідомлень. Решта - працює ліниво, без ентузіазму.

Тут, очевидно, потрібно кілька роз’яснень.

Що таке “Авто для АТО”? Це назва акції по збору коштів на броньовані автівки для українських військових. Активна фаза акції тривала навесні 2015 року, із зниженням інтенсивності бойових дій втратила актуальність.

Звідки ми знаємо, що це боти? Окрім очевидного “півтори тисячі користувачів без упину пишуть одне й те саме”, можна виділити наступні ознаки: джерело повідомлення і нікнейм користувача. В якості додаткових ознак можна також використовувати час реєстрації користувача у “Твіттері” (тут спостерігаються певні паттерни) та кількість повідомлень (у ботів вона здебільшого захмарна і вимірюється сотнями тисяч).

Джерело повідомлення. У метаінформації про твіт містяться дані про те, за допомогою якого сервісу чи додатку було відправлено повідомлення. У твітів нормальної людини - це зазвичай веб-інтерфейс або ж офіційні застосунки для різних операційних систем. У твітів курця - тобто бота - всілякі сервіси автоматизації. Виявлені нами боти переважно послуговуються сервісом IFTTT (If This Then That), який серед іншого дозволяє масово розсилати однакові повідомлення.

Із понад 180 тис. знайдених нами повідомлень “Авто для АТО”: 175,6 тис. було відправлено з платформи IFTTT, ще 1,5 тис. - з ya.ru, решта - з інших джерел.

Нікнейми. Не треба бути професором лінгвістики, знавцем криптографії чи ким там іще, аби виявити певну схожість між ніками цих користувачів. Спробуйте самі на прикладі 20 найбільш активних ботів:TyreeChloe, DesantisHanson, ihon_ejojerof58, LowellAndrews1, HueyPierce, MarxMurphy1, WendiGuy11, LynetteJemima1, MangumBrooklyn, MazzaHowe, AndreaAlbertso1, HiramCatlett, KidwellNowak, LeyvaWagner, ChavarriaKaylee, 76Delnov, PaxtonDoyle, HarrisonMiln, TillerPadgett, PaulaMarjory2. Виходить?

Час створення. Дослідження часу реєстрації ботів у Твіттері дозволяє виявити певні паттерни - дні чи місяці, коли відбувалась масова поява нових акаунтів. У деяких ботів час реєстрації може відрізнятись буквально на секунду-дві.

Навіщо це? Єдина мета такої активності - привернути до себе увагу, за допомогою начебто проукраїнських гасел зібрати певну кількість підписників. А далі вже поміж начебто проукраїнських твітів вставляти відверто проросійські повідомлення. Наприклад, такі:

"Новости Украины говорят о том, что в этой стране творится хаос...."

"Переживаю за трагическую судьбу братского народа. Порошенко..."

"Новости Украины, как всегда печально поражают. Порошенко..."

"Да, новости из Украины конечно не утешительные. Печально, что..."

"Новости Украины пугают. Власти словно сошли с ума и не..."

"Новости Украины просто поражают меня! Народ живет в нищете..."

“Порошенко согласился отдать Мариуполь ополченцам”

“Россия начнет масштабную миротворческую операцию на Донбассе”

“Премьер венгрии: ...спасти закарпатье от украины…”

“Беженцы с Украины могут получать российскую пенсию”

“RT PutinVVZ: Не для кого не новость что иностранные наемники воевали на Украине.”

“Украина в долгах как в шелках”

“Вашингтону больше не до Украины”

“...момента как их власть захватили фашисты новости Украины не…”

Чи це працює? Можливо. Кількість підписників деяких ботів з виявленої нами мережі - близько двох тисяч. Звісно, може бути, що більша частина цих підписників також боти, але серед них точно трапляються і живі люди. Та й без того ефір у “Твіттері” ця ватага засмічує добряче. То ж, якщо ви раптом натрапите у потоці твітів на повідомлення “Авто для АТО”, не полінуйтесь, знайдіть у меню опцію “Повідомити про спам”.

Twitter спам соціальні мережі інформаційна війна боти

Знак гривні
Знак гривні