М

Між прогресом і міліцією. Як харківські ІТ-компанії відбилися від мєнтовського бєзпрєдєла

Публічність, швидка самоорганізація, підтримка міністра економіки та кількох народних депутатів завадила планам міліції забрати компютери в ІТ-компаніях та провести нові обшуки. У Харкові існує потужний ІТ-кластер, адже у місті кілька вузів навчає програмістів, що спричинило появу багатьох ІТ-компаній. Також Харків славиться мєнтовським безпрєдєлом. Наприкінці вересня міліція прийшла з обшуками у дві харківські компанії.

Автор: Дар’я Воропаєва, Харків

Загалом у вересні непрохані гості з'явилися в офіси 4-х IT- компаніяй: харківського хай-тех-гіганта NIX Solutions, меншого Intego, дніпропетровського гіганта Luxoft і київської медіа-групи Divan.TV.

Найбільший шум почався після обшуку в NIX Solutions (їх ще називають «Ніксами»). Інтернет завирував повідомленнями від співробітників «Ніксів» на кшталт: «у нас тут маскі-шоу, в офісі мєнти». Піднявся шум, на ситуацію оперативно відреагували політики, обшуки припинилися. Але в айті-колах говорять, що в силових структурах готувався план провести обшуки ще у ряді компаній.

Згодом з'ясувалося, що формальна причина наїзду на "Нікси"– сміхотворна: міліція проводила так звану «зустрічну перевірку» одного з київських банків, у якому ІТ-компанія тримає рахунок. Тобто, силовики мали б лише розпитати бухгалтера про роботу банку. Але замість цього хотіли забрати комп’ютери. Рішення про вилучення для перевірки всієї техніки компанії приймав Печерський суд Києва. І лише завдяки розголосу компи залишилися на місці.

Керівництво компаній, до яких днями приходили з обшуками, відмовляється спілкуватися з пресою, тому нам не вдалося поговорити з ним. Співробітники, на умовах анонімності, розповіли про прихід міліції доволі лаконічно: «Були правоохоронці, поводили себе нормально, нас попросили вийти з офісу, ми півгодини почекали і пішли додому».

Також у різних інтернет-чатах айтішники відзначають, що порівняно з обшуками часів Януковича, все проходило набагато коректніше. Тільки в «Ніксах» міліціонер забувся і вдарив співробітницю.

У Plarium у день обшуку працював з дому: одна з команд цієї компанії того дня навіть завершила розробку гри. Зробила «реліз продукту», як кажуть у цій індустрії. З офісу "Ніксів" силовики пішли приблизно о 15.00, але залишок дня в офісі обговорювали цю подію і робота була зірвана. Втім, серйозних збоїв у виконанні проектів не виникло.

Айтішників обурює не так сам факт, а численні порушення процедури перевірки, часто - перевищення правоохоронцями і силовиками своїх повноважень. Як будь-який успішний бізнес, айтішники дуже піклуються про репутаційні ризики – і своєї галузі, і країни в цілому.

У фотожабах висміюють надумані приводи візитів силовиків в офіси

Едуард Рубін, директор IT-компанії Telesens, засновник об’єднання «IT-кластер Харків», говорить, що в день обшуку разом з ним до офісу компанії під’їхали представник ООН з прав людини, місцеві політики й народний депутат.

«Якби ми не підняли шум по «Ніксам» і план міліції забрати 1000 комп'ютерів здійснився, то через місяць ця компанія розвалилася б. Інші фірми подивилися б на її приклад і сказали б: «Навіщо ми чекатимемо, поки і до нас прийдуть? Так, поїхали, хлопці». І вивезли б співробітників за кордон – сьогодні це не складно. Почали б від'їжджати цілі фірми. А ті, хто залишилися, пішли би в тінь, працювали б з дому, і податків не платили б узагалі».

З перевірками IT-компанії стикалися і раніше. Так, улітку обшукали велику харківську компанію Plarium, котра виготовляє власні ігри. А в попередніх роках GlobalLogic, ZFort Group, які виконують чужі замовлення.

Едуард хвилюється, що не лише фірми програмістів, але і фірми інших індустрій страждають від нерегульованих візитів силовиків: «Адже обшуки проходять і на інших підприємствах.

Приїжджають на яку-небудь агрофірму або завод, там робочі в основній своїй масі в інтернеті не сидять, і про обшуки у Фейсбуці не пишуть. А айтішники зараз не промовчали і виступили як каталізатор. Наїхали на «Нікси» – інформація одразу пішла в інтернет українською, російською, англійською мовами. Ми виступаємо за те, щоб неконтрольовані перевірки були зупинені. Не лише в ІТ-галузі».

Не заважайте

Минулого тижня Міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус зробив спільну заяву з міністром МВС Арсеном Аваковим: «Чесних IT в образу не дамо!», і просив писати йому листи про факти втручання правоохоронних органів у роботу IT-компаній. Артем Афян, керівний партнер адвокатського об'єднання «Юскутум», поділився враженнями:

«Міністр економіки України відповів на мій мейл про обшуки в IT компаніях о пів на першу ночі. Лежу в ліжку і почуваю себе ледарем».

Так, на найближчі дні Абромавічусом призначений ряд зустрічей і круглих столів. На них запрошені як представники IT-сфери, так і співробітники МВС, СБУ, прокуратури.

Головними гостями круглих столів стануть харківські айтішники. Харків сформував потужний IT-кластер. У місті сконцентрована велика кількість вишів, що випускають програмістів і фахівців супутніх сфер, для них проходять численні курси, тренінги, семінари, тут розташовані офіси багатьох IT-компаній.

Харків'яни поїдуть на зустрічі з проханням не заважати веденню бізнесу, а не з вимогою допомогти індустрії. Вони сподіваються знайти взаєморозуміння з державними структурами:

«Ми не вимагаємо припинити обшуки. Адже порушники, напевно, є скрізь. – говорить Едуард Рубін. – Ми вимагаємо змінити методику проведення таких речей. Приведення системи перевірок у правове русло. Подумайте тільки! «Зустрічна перевірка» банку! Ніде у світі не зупинили б роботу компанії з такої причини! Ніде у світі суд не призначив би вилучення усього устаткування з такої причини!»

Варто зазначити, що жодна перевірка ще не довела будь-які реальні порушення в компаніях IT- сектора. «Вони в постанові суду написали, що захотіли. Вигадали причину для обшуку. Приїхали. Грошей їм не дали – ну вони і поїхали. І ніхто в цьому не винен. Значить, або силовики перевищили свої повноваження, або спрацювала корупційна схема. І правоохоронців ніхто не покарав за їхні неправомірні дії. А шум пішов по всьому світу», – Едуард знову зводить розмову до репутаційних ризиків для IT-сфери.

Не правий

Серйозний негатив викликала і заява заступника глави адміністрації президента Дмитра Шимківа про те, що іноді IT-компанії працюють на шахраїв і виготовляють різного роду віруси.

Айтішники наголошують, що у своїй заяві Шимків повісив ярлик на всю галузь у цілому. «Коли говорить заступник голови адміністрації – це голос адміністрації. Це означає, що уряд думає так. Що президент думає так. І це негативно позначається на інвесторах. Так що, якщо ти зайняв якийсь державний пост, то будь ласкавий, "фільтруй базар"», – сміючись, але в той же час серйозно Рубін висловлює позицію айтішників, які тісно працюють з іноземними інвесторами.

На випадок подальших обшуків харківські айтішники вирішили захистити себе самі. Для цього у вересні створили Центр правової і юридичної підтримки, який відтепер супроводжуватиме ІТ- компанії та окремих працівників в усіх складних ситуаціях. До служби підтримки увійшли адвокати, журналісти, а також народні депутати і військові добровольці. У планах Об’єднання – створення єдиного всеукраїнського кол-центру між усіма регіонами.

Мотор економіки

ІТ-сектор є ключовим для економіки України. Разом з телекомунікаціями, він знаходиться на третьому місці (після металургії і сільського господарства) за об'ємом експорту.

Тільки у 2014 році програмісти, зареєстровані як ПП (приватні підприємці), сплатили до бюджету прямих податків 18,1 млрд гривень. Цього року, за рахунок пониження курсу гривні, очікується надходження до 35 млрд. Це дослідження виконане на замовлення великої аутсорсингової компанії Luxoft. Зараз компанія займає 3 місце в ТОП-25 найбільших IT-компаній України.

За іронією долі, Luxoft також обшукали – на початку вересня 2015 року.

Зараз українська айті-спільнота своїм головним завданням називає забезпечення спокою для своєї галузі, а отже, і для іміджу української індустрії загалом. Адже згідно з дослідженнями Економічної бізнес асоціації (ЕБА) з інвестиційним рейтингом України, як і раніше, проблеми.

Причинами інвестиційних втрат виступають не лише війна і корупція. Серія обшуків в IT-компаніях показує інвесторам ще одну проблему – неконтрольованість українських силових структур. Це означає, що існує ризик непередбачуваної зупинки роботи підприємства, а отже збитків і проблем із поверненням інвестиції та отриманням прибутку.

«Головне – щоб не заважали. Більше нічого не треба, – резюмує розмову в айтішних інтернет-чатах харківський програміст Олексій. – Айтішникам не потрібні ні пільги, ні соціальні виплати, ні дотації. Якщо держава не «закручуватиме гайки» і правила гри будуть прозорими – галузь розвиватиметься і сама по собі».

Але ця історія свідчить і про крок уперед. Ніколи ще міністр економіки не заступався за бізнес, на який наїхала міліція, і ніколи силовики так швидко не відмовляися від своїх планів створити проблему. Та одночасно це і свідчення того, що ми тупцяємося на місці, бо комусь же з міліції прийшла в голову ідея «поторбити» програмістів за старими схемами. І цей таємничий "хтось" і досі не покараний.

міліція харків економіка бізнес ІТ інвестиції абзац

Знак гривні
Знак гривні