П

Після Євромайдану: як змінити країну. 7 пунктів на які студентам варто звернути увагу

Студентські страйки у багатьох містах України показали, що у країни є майбутнє. Головне, щоб студентський рух не повторив загалом стандартні помилки людей, котрі виходили на попередні Майдани.

Редакційна стаття

1. Солідарність і розголос

Солідарність - у найближчий час важлива як ніколи!

Влада обов'язково спробує загасити протести - тиском, загрозою звільнення, позбавленням стипендій. Студентів виганятимуть з вузів, на декого відкриють кримінальні справи. В Могилянку, нарпиклад, вже приїхала перевірка.

Так було і після знаменитого студентського голодування 1990 року і після Підприємницького майдану. Натхненні успіхом, адже уряд пішов на певні поступки, активісти підприємницького руху не очікували репресій і не знали, як захищатися. Ті хто виходив на Майдан на захист колег не вийшли. Причини різні від не знання про репресії, до розгубленості. Хто не в темі: декількох активних підприємців-протестувальників засадили за грати, декому довелося тікати за кордон.

Відсиділи строк, щоправда за бійку з міліцією, і активісти акції «Україна без Кучми!».

Політики й інші багаточисельні нинішні помічники в організації страйку, скоріше за все, не надто активно займатимуться захистом від переслідування. В історії українських протестів це, на жаль, закономірність. Легко може статися, що про багатьох кого переслідуватиме влада взагалі ніхто не знатиме.

Хто не зламається намагатимуться купити. Не вірте, не бійтеся і не просіть. Не вступайте у таємні перемовини з владою - не ставайте такими, якими є вони.

Але у вас є непереможна зброя: солідарність і розголос. Відстоюйте кожного колегу всі разом. Про кожен випадок репресій повинна знати вся країна. Розголосу боявся навіть радянський КГБ. Після повідомлення про судовий процес над дисидентом на радіо «Свобода» режим миттєво попускався і строк давали менший.

Розголос і солідарність. Запам'ятайте ці слова. Кожному з вас пропонуватимуть «не лізти в політику», «на псувати собі майбутнє», переконуватимуть, що ті кого ви захищаєте погані люди, а ви зрадивши їх зробите їм же добро. Не вірте. Солідарність потребує твердості кожного, проявіть її.

Не забувайте, що на дію - завжди буде протидія. Не забувайте, що тиск на вас - це одночасно можливість отримати величезну підтримку і залучити до себе нових людей.

Що можна зробити: створити загальноукраїнську базу випадків утиску онлайн, де збирати ресурси на підтримку кожної своєї людини. Без захисту своїх все закінчиться дуже швидко і рух не відбудеться.

Сторінка у Фейсбуці не годиться. Для журналіста, який шукає інформацію про репресії вона не зручна. Лідери чи їхні помічники повинні мати список контактів ЗМІ, громадських організацій та правозахисників і миттєво повідомляти про спробу репресій.

Вимагайте від місцевих організацій опозиційних партій чи місцевого депутата-мажоритарника захищати ваших колег. Самі вони це робити не будуть, але якщо їх попросити, то допоможуть. Нагадайте, їм, що про їхню бездіяльність дізнаються і ЗМІ і всі користувачі соцмереж. У опозиційних партій є ресурси, заставте їх допомагати вам.

Відстоювати друзів можна різними методами: від загального страйку, до пікетування ректорату, прокуратури чи відділку міліції. ПРО КОЖНУ АКЦІЮ ПОВІДОМЛЯЙТЕ ЗМІ!

2. Організовуйтесь! У вас все виходить, робіть все самі, власними силами!

Від організації страйку до побудови колони - все у вас виходить. Продовжуйте діяльність, не зважаючи на поради і заперечення, яких буде багато. Дуже важливо: продовжуйте комунікацію з вашими новими друзями, з якими ви познайомилися.

Ви достатньо сміливі, креативні і молоді для того, щоб повністю змінити нашу країну.

Прямо зараз створюйте страйкові комітети, профспілки і просто неформальні групи у своїх вузах - вони завжди стануть вам у нагоді, яке б питання ви не захищали.

Студенти дали країні надію

Що можна зробити: Започаткувати загальнонаціональний, політичний, непартійний рух (з метою підписання угоди з ЄС). Запустити його інтернет представництво - сайт, групи, форум.

Використовуйте існуючі організації та опозиційних політиків як ресурс - вони повинні вам допомагати всім, що у них є, не виставляючи жодних умов. Це їх єдиний шанс залишитися у процесі. Ставтесь до них із стриманим оптимізмом.

3. Розум і сміх - це ваша перевага

Поточна "еліта" - результат антисоціального відбору, там зараз цінується підлість, продажність і жорстокість, а не розум. Ви можете зламати цю систему повністю, тому що ви значно розумніші тих пеньків, що знаходяться наверху.

Використовуйте розум, використовуйте сміх, використовуйте ненасильницьку стратегію, щоб перемогти. Вчіться самі і вчить друзів методам і технологіям, що сприяють соціальним перетворенням.

Що можна зробити: створити стратегію (про неї детальніше трохи нижче), і дотримуватись її неухильно. Організувати на місцях постійний учбовий процес по підготовці нових активістів. Започаткувати ройові рухи, які важче подолати.

4. Не піддавайтеся на заклики до використання сили.

Ненасильницький спротив значно ефективніший. Навіть у сталінських таборах в’язні котрі підняли повстання і використовували ненасильницькі методи добилися виконання своїх вимог.

«Адміністрація провокувала насилля. В табір завезли холодну зброю: лопати, сокири, ломи. Деякі гарячі голови закликали щось підпалити. Усе це відбувалося не без допомоги провокаторів. Повстання потрібно було стримати від найменших силових ексцесів, бо вони завершилися розстрілами. Нам це вдалося», - згадує організатор Норильського повстання Євген Грицяк

До того ж у вас ніколи не буде скільки засобів для застосування сили, як у тітушків і «Беркуту». Пам'ятайте, що режим також має вогнепальну зброю. Ненасильницький спротив не дозволяє владі на повну катушку використати своїх бандюків і свій спецназ.

5. Залишайтесь поза нинішньою політичною системою якомога довше.

Не ставайте частиною політичної і державної системи, яка прогнила і яка нежиттєздатна. Політичне життя не обмежується лише виборами, хоча вони є важливим елементом. Задумайтесь, чи потрібні державні інститути у тому вигляді, що зараз? (відповідь - ні ) Можливо декількох скриптів на інтернет-сайті достатньо, щоб замінити все міністерство?

Протести не обмежуються лише зняттям Табачника чи Януковича. Задумайтесь, чи потрібні районні відділи освіти для шкіл, або втручання міністерства освіти у життя вашого універа взагалі? (відповід - ні).

Чи потрібно втручання і регуляція держави у всі наші справи, від ціни на ковбасу і до визначення того, що є моральним? (відповідь - ні)

Що можна зробити: Лабораторії майбутнього - під час боротьби використання інтернет-аналогій, прямої демократії підкажуть вам майбутні моделі, за якими можна трансформувати суспільство.

6. Революція моралі

Не йдеться про секс чи траву. Що таке бути європейцем? Це поважати себе і бути незалежними від влади, довіряти і співпрацювати один із одним, не давати і не вимагати хабарів, не прагнути "халяви", робити свою роботу якісно, тримати слово, бути доброзичливими з іншими в будь якій ситуації.

Напевне, це найскладніша частина. Саме молодь, як найменш зіпсована частина нинішньою системою частина суспільства, може зробити революцію моралі.

І дуже важливо - вказувати іншим на поведінку, яка є асоціальною.

Що можна зробити: Приєднуйтесь до груп, які боряться з "бидлоповедінкою" у будь-яких проявах, на дорогах чи в кабінетах. Приєднуйтесь до груп, що збільшують кількість добра і довіри в суспільстві - групи взаємодопомоги, групи по підтримці хворих, групи по захисту своїх прав. Декларуйте і демонструйте іншим свою незгоду з існуючими тепер правилами "успіху" в суспільстві.

Гра з користю:

Ефективну колективну гру, яка допомагає визначити вади суспільства розробили "професійні" активісти ненасильницького спротиву. Проведіть її, це ефективніше витрачання часу ніж посиденьки у «мафію».

Час виконання: мінімум 30 хвилин

Ціль вправи: Визначення й аналіз природи та складових проблеми та знаходження позитивного рішення.

Як вправу виконати - примітки для координаторів

Намалюйте дерево з корінням, стовбуром і гілками, вкритими фруктами. Дерево представляє проблему, яку вам слід аналізувати. Попросіть учасників ідентифікувати коріння (причини), фрукти (наслідки) та стовбур (установи, на яких тримається система). Ви можете також ототожнити ґрунт з базовими принципами, які живлять коріння (причини).

Здорове дерево

Якими мають бути здорові фрукти, котрі ми хочемо виростити? Яке нам потрібне коріння для того, щоб виростити здорові фрукти? Які корені нам потрібно пообрізати? Які структури слід заснувати задля здорового суспільства? Чому треба опиратися, протистояти? Якими якостями повинен бути наділений ґрунт, щоб живити коріння? Назвіть, що треба зробити, щоб виростити здорове дерево, або причини, через які треба зрубати хворе. Чи можемо ми відповісти на ці питання?

Аналіз хворого дерева

Припустіть, що стовбур (установи) дерева, яке ви вирощуєте, ослабився. Намалюйте інше дерево, звернувши увагу на коріння (причини) та фрукти (наслідки).

Більше вправ для вироблення стратегій і для підготовки до акцій читайте у відповідному розділі Підручнику про ненасильницький спротив.

Повністю підручник з ненасильницького спротиву читайте тут

7. Стратегія

Скільки б раз ви не виходили на мітинги і демонстрації влада від цього не зміниться. Потрібна довгострокова стратегія. Стратегія ненасильницького спротиву. Для початку потрібно визначити слабкі місця влади і зробити їх ще слабшими. Потім визначити «джерела сили» влади і послабити їх.

Пропонуємо розлогу цитату із праці «батька кольорових революцій», дослідника і стратега Джина Шарпа:

«Реалістичне стратегічне планування вимагає визначення джерел сили опонентів, та вивчення того, чи можливо - а якщо можливо, то як саме - послабити чи заблокувати ці джерела.

У Сербії під час планування кампанії зі скинення диктатури Мілошевича Срдя Попович та його колеги зосередилися на шістьох виявлених джерелах політичної сили будь-якого правителя.

До цих шести джерел належать: влада (як узаконена система), людські ресурси, знання та навики, нематеріальні фактори, матеріальні ресурси та санкції (покарання). Всі вони опиняються в розпорядженні правителя внаслідок підтримки, допомоги, покори та співпраці населення та громадських інституцій. Групи та інституції, що постачають правителям необхідні джерела влади, називаються «опорними стовпами» режиму.

Ці групи та установи не є безумовним джерелом постачання сили. Рівень їхньої підтримки завжди буде змінюватися, і його можна змінити зумисно. Коли «опорні стовпи» стають ненадійними, коли через це зменшується чи навіть повністю припияється постачання ресурсів сили, режим гноблення починає слабшати. Якщо джерела сили повністю заблоковані, режим гноблення потенційно може втратити владу та розвалитися.

Ці міркування та сербський досвід підказують, що найголовнішим фактором під час складання масштабної компанії має бути перевірка, чи певна протестна кампанія зменшить або збільшить силу опонентів. Цей принцип також придатний для оцінювання можливих стратегій та завдань у обмежених кампаніях.

Не менш суттєвим є й протилежний підхід: чи стануть джерела сили учасників опору потужнішими чи слабшими внаслідок кожної обмеженої кампанії?

Розробникам стратегічних планів слід серйозно розглянути ці питання.» Детальніше читайте тут

Головну працю Шарпа по стратегії ненасильницького «Від диктатури до демократії» качайте тут

Нижче дві вправи із Підручника з ненасильницького спротиву, одна спрямована на те щоб визначити на чому тримається влада, інша як позбавити владу суспільної підтримки:

№1 Три стовпи влади

Час виконання: мінімум 30 хвилин

Ціль вправи:

• Визначення того, на чому тримаються структури влади, яку ми хочемо побороти.

• Аналіз кістяка влади з метою розробки стратегій для його послаблення.

• Знаходження слабкостей в структурах влади.

Як вправу виконати - примітки для координаторів

1) Намалюйте перевернутий трикутник зі стовпами, які його підпирають. Підпишіть трикутник назвою проблеми, яку він символізує. Це може бути якась установа або несправедливість (наприклад “втягування у Митний союз”).

2) Попросіть групу назвати стовпи, які представляють установи та фактори, на яких тримається проблема (наприклад силові структури, олігархи, проросійські політики/рухи). Будьте точними щодо елементів структур підтримки (наприклад військо включає в себе командування, солдатів, ветеранів, сім'ї військових). Це нам допоможе в аналізі того, як ослабити структуру.

3) Означте принципи, які служать основою стовпів (наприклад корупція, жадоба, обман).

Аналіз стовпу

Оберіть стовп, який ваша група хоче повалити. Зважте на мету вашої групи під час прийняття рішення. Намалюйте іншу подібну схему, внісши в трикутник назву установи обраного вами стовпа з попереднього малюнку. Тепер проаналізуйте що підтримує цю проблему. Це може служити базою для розробки вашої стратегії.

Поясніть групі, що хоч проблему здається ніби важко похитнути, перевернутий трикутник насправді символізує її слабкість. Щоб ослабити владу не обов'язково повністю вибити один стовп - досить його розхитати, послабити.

№2 Спектр спільників

Час виконання: мінімум 20 хвилин

Ціль вправи:

• Зрозуміти, хто наш союзник і хто наш противник.

• Допомогти зрозуміти, що тактичні ходи потрібно планувати з урахуванням того, наскільки вони приваблюють або не приваблюють ключових союзників і переконують людей стати активними союзниками.

• Заохотити до більш оптимістичних зусиль з мобілізації шляхом розуміння того, що не обов'язково переконувати в протилежному, хто не згоден з нашою точкою зору.

• Ознайомлення людей із захопливою складністю розробки стратегії.

Як вправу виконати - примітки для координаторів

У цій вправі використовується діаграма з метою дослідження ідеї, що більшість змін у суспільстві передбачають боротьбу між тими, хто хоче змін, і тими хто ні. Намалюйте тих, хто хоче, як крапку на одному боці листа (наприклад лівому), а противників - на іншому.

Поясніть, що суспільство (або міста чи країна в цілому) зазвичай складається з діапазому груп, які світоглядно можна розмістити від якнайближче до якнайдалі до одного з пунктів. Намалюйте горизонтальну лінію, яка представляє цей спектр. Намалюйте півміцяць або половину порізаного пирога.

Скибки ближче до кінців представляють найближчих союзників і найзатятіших противників, далі йдуть більш пасивні союзники та противники, а група посередині складається з нейтральної сторони.

Використайте те питання, над яким ви працюєте; якщо це загальний курс, тоді спитайте, яке питання людей цікавить або над яким вони працюють. Спитайте, хто в суспільстві схильний до найбільшої підтримки цього питання, до найменшої, а хто знаходиться посередині.

Як приклад наведіть “студенти”, “працівники заводів, котрі продають продукцію в Росію”, “дрібні підприємці”, «пенсіонери» тощо. З ідентифікацією груп та їхнього положення в спектрі, внесіть кожну в скибки графіка. Виясніть, чому люди ставляться нейтрально; обговоріть, чи є можливість перетягнути їх ближче до союзників.

Також зверніть увагу на випадки, коли люди вже перемістилися з одного кінця спектру на інший, і обговоріть чому так сталося (наприклад, коли умовні чиновники спочатку підтримувати зближення з Росією, але з згодом їхнє ставлення змінилося на протилежне).

Повідомте хорошу новину: у більшості кампаній із соціальних змін не обов'язково змінювати погляди опонентів на протилежний, навіть якщо опенентом є влада. Потрібно тільки зрушити всі скибки груп на одне положення у вашому напрямку.

Якщо ми змістимо кожну скибку на один крок ближче, то швидше за все переможемо, навіть якщо противник на іншому боці залишиться непохитним.

З розвитком стратегії і тактики групи потрібно визначити, до якої скибки суспільства слід звернутися і як саме переконати людей. Обираючи того, кого слід переконати, запитайте себе: до яких груп ми маємо доступ та користуємся довірою? До яких груп доступу немає? Зважаючи на нашу ціль, які групи найкраще піддадуться впливові?

Цю вправу можна виконати за 20 хвилин, але ви вільні провести набагато більше часу, складаючи скибки та аналізуючи ситуацію.

Повністю підручник з ненасильницького спротиву читайте тут

Насамкінець

-------------------------------------------------

СПОСОБИ НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО СПРОТИВУ

Із книжки Джина ШАРП А «ПОЛІТИКА НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО СПРОТИВУ»

СПОСОБИ НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО ПРОТЕСТУ Й ПЕРЕКОНАННЯ

Офіційні заяви: публічні виступи /листи на підтримку або із засудженням / заяви офіційних інституцій / відкриті звернення / заяви про наміри / колективні петиції.

Повідомлення для широкого загалу: створення споганів, карикатур, символів, банерів, постерів та інших візуальних повідомлень / випуск листівок, книжок, газет і журналів /звернення по радіо й телебаченню / написи на землі та в повітрі / гумористичні скетчі й жарти / виконання тематичних вистав та музичних п’єс / співи.

Дії в інтересах групи осіб: делегування довіреної особи в законодавчий орган /сатиричні премії/лобіювання інтересів групи / пікетування / сатиричні псевдовибори.

Символічні публічні акції: демонстрація прапорців та символічних кольорів / носіння певних символів / молитви та вшанування / роздавання символічних речей / оголення на знак протесту / знищення власного майна / символічне запалення смолоскипів, ліхтарів чи свічок/демонстрація портретів / створення малюнків на знак протесту /установка нових вуличних знаків та назв / повторення символічних звуків / символічне висловлення претензій / грубі жести.

Тиск на конкретних осіб: переслідування чиновників по п'ятах / глузування з офіційних осіб / братання із силовиками / постійний нагляд за певними об'єктом чи особою.

Процесії: марші, паради, релігійні ходи, паломництва, автопробіги.

Вшанування померлих: політична жалоба / символічний похорон / паломництва до місць поховання.

Збори громадян: збори на висловлення протесту чи підтримки / замасковані мітинги протесту, публічні лекції

Скасування чи відмова: демонстративне залишення приміщення / зберігання тиші / відмова від почестей /обертання спиною де людини або об’єкта.

СПОСОБИ НЕУЧАСТІ У ГРОМАДСЬКИХ ДІЯХ

Бойкотування конкретних людей: стандартний бойкот / відмова від подружніх обов'язків відмова від спілкування з кимось / припинення церковної служби чи іншого публічного заходу, коли ї відвідує певна особа.

Відмова брати участь у громадських заходах, звичаях чи в роботі закладів: перенесення на невизначений громадських та спортивних заходів / бойкот суспільних подій / страйк студентів / нехтування отриманими розпорядженнями / призупинення членства у громадських організаціях.

Усунення себе з суспільства: відмова залишати домівку /абсолютна відмова співпрацювати в будь-чому / втеча робітників із підприємства / перехід на незаселену людьми територію / протестна еміграція.

Споживчі протести: відмова від певних продуктів / аскетизм / відмова платити орендну плату.

Протести виробників, продавців та власників: відмова продавати товари чи здавати їх в оренду / зупинка виробництва власником / відмова у промисловій допомозі.

Протести власників та розпорядників грошей: зняття депозитів відмова платити гонорари відмова сплачувати борги та відсотки, відмова сплачувати податки, відмова від державної зарплатні.

Страйки працівників: коротка пауза у виробництві / професійний страйк / страйк із солідарності зниження темпу роботи / робота з чітким дотриманням офіційних інструкцій, що сповільнює або блокує процес невихід на роботу через вигадану хворобу / демонстративне звільнення з роботи загальний страйк усіх індустрій / призупинення всієї економічної діяльності.

Відмова підтримувати владу: публічна відмова в лояльності до влади / створення текстів та виголошення промов, що закликають до опору / бойкот роботи в державних установах / бойкот підтримуваних державою організацій / зняття знаків власності та вуличної розмітки / невизнання призначених державою посадовців / вимога розпустити державні інститути.

Вплив без прямої непокори: неохоче та повільне виконання наказів / непокора за відсутності прямого нагляду / відмова розходитись після офіційного завершення мітингу чи зборів / відмова набирати людей в армію / переховування людей / виготовлення фальшивих документів / відмова виконувати "несправедливі" закони.

Акції держслужбовців: відмова підтримувати конкретних урядовців / блокування поширення інформації й передачі команд, умисна неефективність роботи / непокора працівників судової системи / заколот.

СПОСОБИ НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО ВТРУЧАННЯ В СИТУАЦІЮ

Психологічне: самоспалення, утоплення й подібне / голодування / зворотний суд: позов звинуваченого до тих, хто його звинуватив / психологічне виснаження опонента.

Фізичне: умисне стояння чи сидіння / відмова залишити транспорт/мирне входження в заборонену зону / перешкода власним тілом насильству над іншою людиною / блокування чогось власним тілом / ненасильницька окупація території.

Соціальне: перевантаження приміщень / блокування доріг / нескінченне проголошення промов / створення альтернативних систем комунікацій / створення альтернативних соціальних інститутів.

Економічне: відмова залишати робоче місце / ненасильницьке захоплення землі / відмова від встановленої державою економічної блокади / політично вмотивоване створення підробок / масова закупівля стратегічно важливих товарів / політично вмотивоване надання переваги певним виробникам і створення альтернативних ринків, транспортних систем та економічних інститутів.

Політичне: перевантаження адміністративної системи / викриття секретних агентів / прагнення бути ув'язненим / подвійний суверенітет і створення альтернативного уряду.

Для тих хто хоче глибше вивчити досвід успішних кампаній:

Як завсідники інтернету створили партію і виграли вибори. За принципом рою. Тактична настанова про те, як змінити світ

Приклад твердості, стратегічної мудрості і геніальної тактики: "Махатма Ганді. Сатьяграха у Південній Африці"

Досвід Польщі. Замість того, щоб палити урядові будівлі, створюйте свій уряд!

Секрети успішної революції - на прикладі спільноти сайту "Майдан"

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстра зявилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

студенти самоорганізація Євромайдан спротив

Знак гривні
Знак гривні