Ж

#Євромайдан триває. Опозиціонари захопили машину, котра вела нелегальне прослуховування, Беркут намагався її відбити, але не вийшло (оновлено о 21:20)

21:43Бійка закінчилася. Концерт з танцями триває. На Майдані співає Руслана, на Європейській - "Мандри". Наш кореспондент іде додому.

21:20 Виступив Тягнибок розповів з чого почалася бійка. Переказуємо слова лідера Свободи: Активісти помітили мікроавтобус обвішаний стрічками з євросимволікою, але люди біля нього поводилися дивно. Активісти у них запитали документи, вони не показали їх і зачинилися в автобусі, а через вікна почали передавати блокноти і телефони іншим підозрілим людям. Після цього активісти і нардепи захопили бусик та виявили там дві валізи з апаратурою для прослуховування, комп'ютер та записники в яких були записи щодо об'єктів спостереження.

Після захоплення мікроавтобуса "Беркут" почав прориватися до нього, аби відбити, але прорватися не зумів. Почалися переговори. Опозиція вимагала, аби приїхала слідчо-оперативна група і зафіксувала випадок негласного прослуховування. Врешті вона приїхала, нардепи сіли в цей бусик і він поїхав у відділок міліції. Після цього "Беркут" відступив.

20:49 Виступає Кириленко, він каже, що опозиція вимагає, аби приїхала оперативна група і склала протокол про виявлення факту вилучення прослуховуючої апаратури. Міліція хоче відбити машину без оформлення протоколу

20:40 Беркут зупинили, він став і одягає протигази. Біля УНІАНу чути запах газу. Велика колона "Беркуту" згрупувалася біля готелю Дніпро. Наш кореспондент припускає, що головна мета "Беркуту" відбити машину, в якій, як переконані опозиціонери є апаратура для прослуховування. Між міліцією і керівниками Євромайдану йдуть переговори.

20:37 Біля Українського дому на Трьохсвятительській відбулася бійка з "Беркутом". Велика колона спецназу б'ючи людей кийкми і бризкаючи сльозогінним газм проривається вниз вулиці до УНІАНУ, - передає корекспондент ТЕКСТІВ. За словами учасників мітингу протистояння почалося з того, що опозиціонери виявили машину прослуховування і на чолі з Тягнибоком захопили її та виявили в ній різні автомобільні номери. Аби визволити машину прибіг загін "Беркуту" з Майдану Незалежності. Потім їм на підмогу прибула колона спецназу з Трьохсвятительської.

19:54 На Майдані Незалежності співає Руслана. На Європейській - Мандри. Музичний фестиваль в центрі міста. Народ танцює.

19:23 Людей більшає. На Європейському майдані близько 12 тисяч. Мітингувальники займають половину площі, на проїжджій частині люди стоять до прапорів, котрі розташовані по середині. На проїжджій частині також стоять партійні агітаційні намети і тимчасовий залізний паркан.

19:04 На двох майданах побільшало людей. Громадяни не розбираються де з партійними прапорами, а де без і ходять між двома Майданами. Загальна кількість тих хто прийшов на протести 7 -10 тис.

18:59 МЗС заявляє, що ми йдемо у ЄС, але потрібні гроші. "Прийняте Кабміном розпорядження щодо призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію з ЄС жодним чином не означає відмову від курсу на європейську інтеграцію та підписання вже парафованої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - наголошується в документі.

Європейська площа

Майдан

І ось ключова цитата заяви: труднощі початкового етапу функціонування зони вільної торгівлі з ЄС досі "не отримали належної уваги з боку наших партнерів в ЄС та міжнародних фінансових інституцій/ Зауважимо, що фінасова допомога від ЄС не завадила б..

18:19 На відміну від 2004 року громадські активісти і партії діють окремо, це послаблює обох. Тему двох Євромайданів обговорюють навіть іноземні журналісти, котрі приїхали до Києва висвітлювати протести. Замість того щоб відслідковувати дії влади все більше медій концентруються на "двох майданах". Така роздвоєність грає на руку владі.

Тільки що в ефірі Громадського телебачення нардеп Мірошниченко і один з лідерів активістів Євген Соболєв заявили, що два Майдани об'єднати не можливо, бо попри тісняву на Європейській там стоїть сцена. "Ми дружимо і ходимо один до одного в гості", - спробував додати оптимізму Соболєв

18.08 На Європейській площі 3 - 4 тисячі людей, повідомляє наш кореспондент. Підходять все нові люди. Проте пішохідна частина відгороджена від проїжджої огороджена парканом, і на мітингу дуже тісно. Багато людей не може підійти до сцени. Кияни, котрі прийшли на мітинг після роботи змушені стояти на інших сторонах Європейської площі, по якій інтенсивно їздять автомобілі. Люди стоять на початку Хрещатика, біля готелю Дніпро і біля Філармонії.

На Майдані Незалежності 1- 1,5 тисяч людей. Багато прапорів Конфедерації незалежних профспілок. Міліція не пускає людей у найближчий до мітингуючих вхід до Метрограду (підземний магазин на Майдані), це створює дрібні незручності. Нагадаємо, що половину Майдану Незалежності обгородили металевими щитами.

16:19 Депутат Володимр Арєв стверджує, що у затриманих сімох активістів #євромайдан співробітники Беркупу вкрали 500 гривень і мобільний телефон. Коли везли в автозаку, весь час погрожували: "Ми вам щас сдєлаєм "Славу Украінє", бандеровци." Як заявили депутати, що витягнули студентів з Печерського відділення, поки вони прибули у райуправління, студентам встигли зламати кілька ребер і дуже побити. Тепер відкрили кримінальну справу, щоб залякати і прикрити свій злочин.

15:42 Біля Луцької міської ради поруч із національним прапором підняли прапор Європейського Союзу і сьогодні збирається позачергова сесія міськради Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міський голова Луцька Микола Романюк. «Сьогодні прийняв рішення – завтра вранці біля міської ради поруч із прапором міста буде піднято прапор Європейського Союзу», - написав він, повідомляють Коментарі

А у Харкові Кернес посилаючись на збільшення захворюваності простудою і грипом заборнив усі масові заходи у місті

15:14 Студенти Заходу України починають страйк. Чи підтримає їх київська молодь?

У Львові сьогодні знову декілька десятків тисяч людей беруть участь у протестах. Значна кількість з них - студенти, які розпочали страйк і звернулися до всієї студентської спільноти України. Тисячі студентів вийшли сьогодні на вулиці Івано-Франківська, також розпочали страйк і студенти Тернополя. Чекаємо, що на це скажуть студенти КПІ, КНУ та Могилянки.

Львів

Франківськ

Тим часом, як повідомляє Громадське ТВ, протягом останньої години на #євромайдан більше 5-ти людей звернулись з незрозумілими симптомами. Не виключено, що вони чимось отруїлися.

14:25 Під час сутички під кабміном у понеділок було затримано одного з мітингувальників.

Про це у своєму Facebook повідомив депутат свободівець Андрій Іллєнко, передає - «Українська правда».

"Під час сьогоднішньої сутички з Беркутом під Кабміном спецназ зламав руку свободівцю Олександру Свиридовському. До того ж, Олександр був затриманий міліцією", - написав він.

"Наразі його забрала швидка", - додав Іллєнко.

"Нагадаю, що сьогоднішня сутичка з Беркутом була спровокована останнім через те, що якийсь високий чинуша на джипі хотів проїхати прямо повз натовп людей, а беркутівці розчищали йому шлях", - пояснив депутат.

Фото "Української правди"

За фактами порушень законів під час штурму будівлі Кабміну учасниками Євромайдану у неділю відкрито два кримінальних провадження, додає інтернет-видання.

Про це "Українській правді" повідомили у прес-службі оловного управління МВС у Києві.

Як заявили у відомстві, наразі у Печерському рай управлінні відкрили два кримінальних провадження.

"За статтею 296 та 321 Кримінального кодексу. Це, відповідно, "Хуліганство" та "Опір представнику правоохоронних органів", - розповіли в МВС.

Наразі правоохоронці вивчають усі фото- та відеоматеріали з місця подій.

Як пояснили у відомстві, справи відкриті за фактами пошкодження шлагбаума біля Кабміну та нанесення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів, проти яких застосували сльозогінний газ та у яких кидали бруківкою.

Тим часом в Чернігові близько 12.00 державні виконавці за підтримки міліції знесли Євромайдан, розташований в сквері ім. Попудренка, поблизу Красної площі.

Знесення проходило у достатньо грубій формі, один з мітингувальників облив себе бензином та намагався підпалити себе, пише ПІК.

Рішення про знесення прийняв Чернігівський окружний адміністративний суд, за поданням міської влади. Міська влада мотивувала позов, тим що на її адресу надійшов від Чернігівського міського УМВС, в якому зазначено, що міліція не може забезпечити безпеку громадян та безпеку громадського порядку в місці проведення заходу.

Під час знесення було задіяно близько 50 праоохоронців, а також люди в цивільному. Намет, сцену, звукову апаратуру кидали до вантажного автомобіля, який згодом зник у невідомому напрямку.

----

Пропозиція ЄС підписати угоду про асоціацію з Україною залишається на столі.

Про це йдеться в спільній заяві президента Ради Євросоюзу Хермана Ван Ромпея і президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу щодо України, передає «Українська правда».

"Що стосується українського рішення тимчасово припинити підготовку підписання Угоди про асоціацію та поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, позиція Євросоюзу залишається чіткою", - наголошується в документі.

"Пропозиція про підписання безпрецедентної угоди - все ще на столі. Воно вимагає необхідної політичної волі українського керівництва, рішучих дій і відчутного прогресу на умовах, викладених у грудні 2012 року".

У Європі відзначають, що "Україна вже досягла важливого прогресу".

"Ми переконані, що підписуючи асоціацію і зону вільної торгівлі, найамбітнішу угоду, яку ЄС коли-небудь пропонував, Україна отримає найкращу

підтримку економічної ситуації і курсу реформ", - сказано в заяві.

-------------------------------------------------------------------------

11:46 На Майдані зараз близько 100 людей, які продовжують перебувати поруч із стелою. Більшість із них це молодь або студенти. Їм потрібна допомога - гаряча домашня їжа (дуже холодно), одноразовий посуд, продукти для бутербродів, і фінансова допомога - хоча б невелика, постійно виникають потреби купувати якісь необхідні речі. Ще їм дуже потрібна наша присутність, для того щоб втримувати #євромайдан

На Європейській площі в наметовому містечку на цей момент також близько ста людей - більша частина знаходиться перед Кабміном.

11:00 Львів’яни збираються розпочати загальний страйк.

Про це йдеться у статусі групи AfishaLviv.net в соціальній мережі ВКонтактє.

«З 12:00 до 14:00 - зрив студентів з львівських вишів. Організатори закликають залишати пари, виходити на вулицю - під ВНЗ будуть формуватися колони до пам'ятника Шевченку, - пишуть активісти. - 14:00 - 15:00 - всезагальний страйк. Якщо ви не можете прийти до євромайдану, страйкуйте на роботі - виходьте на вулицю з державною символікою або прапорами Євросоюзу».

-----

10:35 Декілька сотень протестувальників взяли в облогу Кабінет міністрів України. Натовп стримує кількасот спецпризначенців у шоломах та протигазах.

ЗМІ повідомляють про нетривалу сутичку.

Фото з вчорашніх подій

----------------

08:50. В Одесі вночі "Беркут" розігнав євромайдан.

Про це у своєму твіттері дві години тому написав Голова партії в команді Демократичного Альянсу, Василь Гацько, передає "Українська правда".

"В Одесі щойно міліція знесла наметове містечко. Наших хлопців затримала міліція. Серед затриманих Олексій Чорний", - написав він.

Чорного побили. Гацько наводить фото, на якому видні гематоми на обличчі Чорного.

Крім того, зла його словами, затримано трьох активістів.

----------------

Попри провокації «тітушок» і спроби штурму з боку міліцейських спецпризначенців, акція на Європейській площі триває. На майдані встановлено кілька наметів, помітно кількасот мітингувальників. Попри прохолодну вологу погоду, настрій активістів бадьорий.

Зі сцени виступив народний депутат В’ячеслав Кириленко. За його словами, щойно на євромайдан підтягнеться підкріплення, мітингувальники колоною рушать на Кабмін.

Організатори планують до 18:00 зібрати багатотисячний мітинг.

Бачити події на Євромайдані on-line можна за цими посиланнями:

http://www.radiosvoboda.org/media/videotube/42.html

http://www.youtube.com/watch?v=kdJ1Ye0o1-s

Про перебіг подій попереднього дня читайте тут.

І слідкуйте за нашими оновленнями.

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстра зявилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

протести акція Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні