Б

Біткоіни замінять державні гроші і зроблять банки непотрібними. Питання коли?

Для користуванням біткоіном банк не потрібен. Разом з банками держава втрачає найпотужніший інструмент контролю за громадянами. З розповсюдженням біткоіна грабіж державою підприємств і громадян сильно ускладнюється. Люди отримують набагато більше можливостей не платити державі.

Біткоіном захоплений: Володимир Золоторьов

Останнім часом багато пишуть про криптовалюту «біткоіни». В основному, це тексти, авторами яких є програмісти чи математики. І, найчастіше, біткоіни в них розглядаються саме з цих позицій. Тим часом, біткоіни претендують на роль саме економічного феномена, а не просто забавки чергового божевільного хакера. Тобто, дискусію про нові гроші варто було б починати з питання: чи є біткоіни грошима?

«Гроші чи ні?», - ось про що ця коротка замітка і в ній, я, опускаю дуже багато аспектів, пов'язані з біткоінами (у тому числі й економічні).

"Я вірю в чесні гроші золото, срібло і біткоін"

Давайте згадаємо про походження грошей. Гроші - це товар-посередник. Вони дозволяють простіше обмінювати одні товари на інші. Цей процес, до речі, не змінився з кам'яного століття. Економіка відтоді і донині - обмін одних товарів на інші. Просто гроші дозволяють проводити такі обміни, які дуже ускладнені при прямому бартері.

Так от, в деякій економіці з деякою продуктивністю, рано чи пізно люди виділяють товари, які легше обміняти на інші. Скажімо, сіль майже завжди можна обміняти на щось. Тому люди починають обмінювати свої товари на сіль, а вже сіль на те, що їм потрібно.

Як тільки в економіці з'являється такий товар-посередник, починається конкуренція між іншими товарами і за цю «грошову» якість.

Скажімо, що краще в якості грошей - корови чи вівці? І тих і інших, наприклад, потрібно десь зберігати. Витрати на зберігання вельми високі. Однак (наскільки я можу судити), вівці в якості грошей мають підвищену ділимість, так як їх зазвичай більше, ніж корів. Тому, за інших рівних умов, там де люди вирощують і овець і корів, у овець більше шансів стати грошима. А ось мотики ще краще ніж вівці.

Адже одна вівця не схожа на іншу, а мотики куди більше стандартизовані і дешевші у зберіганні. Мотики виграють конкуренцію у овець. Злитки заліза ще краще. Але коли люди навчаться швидко виплавляти багато заліза, воно перестане бути грошима. Те ж саме станеться і з міддю. Грошима стануть дорогоцінні метали - золото і срібло.

Процес заміни одних грошей на інші відбувається поступово. Економіку в деякий момент часу можна уявити, як мережу мінових співвідношень одних товарів щодо інших, виражених в одиницях товару-посередника, тобто грошей. Коли люди на практиці вибирають нові гроші в цій мережі починають з'являтися ціни, виражені в нових грошах. Коли в більшості випадків стане ясно, «скільки це коштує» у нових грошах, тобто, коли вони «розповзуться» по всій мінової мережі, нові гроші витіснять старі.

Як це відбувається, ми бачили на практиці в 90-ті, коли долар став реальними грошима, а купоно-карбованці перетворилися просто в розрахункову одиницю. Якби тоді не вдалося зупинити гіперінфляцію, пісенька купона була б досить швидко проспівана.

Висновок з цієї обставини простий - ніщо не може бути «введено» в якості грошей. Щось може стати грошима тільки в процесі використання їх у цій якості. Цікава в цьому сенсі історія нинішніх фіатних грошей. Грошову систему, яка передувала нашій, можна в двох словах описати як «золото плюс розписки на золото».

Детально про історію фіатних грошей читайте у статті Володимира Золотарьова тут

Держава протягом майже двохсот років поступово видаляла з цієї системи золото.

У підсумку, ми користуємося тільки «розписками» (банкнотами) за якими вже не можемо отримати золото. Це стало можливо тільки тому, що процес був поступовим. Розписки, використовувані замість грошей, поступово освоїли всю мінову мережу сучасної економіки і тільки тому ми ними й користуємося. Якби комусь спало на думку «скасувати» золото і «ввести» паперові гроші без усякого зв'язку між ними, то ця затія зазнала б фіаско. Такі приклади в історії були.

Таким чином, якийсь товар може стати грошима тоді, коли він буде мати конкурентні переваги перед існуючими грошима. У свою чергу, ці конкурентні переваги повинні бути такі, щоб, у результаті, призвести до того, що мережа мінових співвідношень між товарами буде в максимальному ступені виражена в одиницях нових грошей.

Тепер вернемося до біткоінів. Біткоіни на грошовому ринку слід розглядати не просто як якийсь код, що виражає ту чи іншу частину монети, а як систему в цілому, включаючи алгоритми створення кожного біткоіна. Саме ця система в цілому і створює конкурентні переваги. Ці переваги тісно пов'язані з недоліками фіатних грошей для їх споживачів. Власне, фіатні гроші і замінили собою золото для того, щоб створити ці недоліки, оскільки, повторю ці недоліки поширюються на нас, а для держав вони є бажаною перевагою. Фактично, біткоіни - це така поліпшена версія металевого грошового стандарту, позбавлена деяких його недоліків (наприклад, дороге зберігання і транспортування).

Отже, основні переваги біткоіна:

1. Анонімність. Вам не потрібно пред'являти свідоцтво про народження бабусі в банк, для того, щоб здійснити будь-який платіж будь-якому власникові гаманця в будь-якій точці світу. Це дозволяє працювати на ринках, криміналізованих державою (перелік цих ринків, до речі, постійно зростає).

2. Неможливе оподаткування та інші акти фіскального насильства, у тому вигляді, до якого ми звикли, якщо всі користуються біткоінами. Фактично, грабіж державою підприємств і громадян сильно ускладнюється і люди отримують набагато більше можливостей не платити державі.

3. Біткоіни невіддільний від коду, який його створює. Трюк з «брендом», коли деяка вага металу стала називатися спеціальним словом (долар, фунт стерлінгів, франк) і потім держава присвоїла собі права на цей «бренд» і замість металу почало випускати порізаний папір, тут неможливий.

4. Часткове резервування в біткоінах теж неможливе. Кожна монета має тільки одного власника. Тому неможлива ситуація, на якій засновано сучасне банківська справа, коли одними і тими ж грошима одночасно володіють кілька суб'єктів. Біткоіни можуть або поміняти власника (кредит) або залишатися в розпорядженні власника (депозит).

5. З цієї причини а також через зростаючі труднощі з «майнінгом» (тобто виготовлення біткоіна на власному комп'ютері) та обмеженості кількості монет у системі 21 мільйоном, інфляція біткоіна неможлива.

6. «Банки» для роботи біткоінами можуть існувати тільки у формі фінансових посередників, зайнятих тим, як би звести між собою потенційних кредиторів та позичальників і живуть на відсоток за це посередництво. Банки в біткоіни - це такі собі дошки оголошень. Потреба в спеціальних установах для зберігання грошей і управління рахунками відпадає. Робіть це з дому в режимі 24-7. Разом з банками держава втрачає найпотужніший інструмент контролю за громадянами.

7. Неможливо державне фальшивомонетництво (емісія). Держава також не отримує ніякого сеньйоражу, тобто прибутку від друку грошей.

8. Біткоін не підвласний девальвації, ревальвації та іншим махінаціям із взаємними «обмінними курсами» фіатних валют і ніяк не пов'язаний з легендами про «торговий баланс» та іншими потребами держави.

Як бачимо, переваги біткоіна вельми серйозні і в найзагальнішому сенсі вони викликані тією обставиною, що біткоіни, як система, нікому не належить, не є, як фіатні гроші, фактичною власністю держави. Нас цікавить наскільки швидко біткоіни зможуть «розповзтися» по міновій мережі фіатних грошей. Зрозуміло, що цьому процесу перешкоджатиме держава, але він вже йде.

Нагадаю, що історія біткоіна розпочався з курсу 0,3 цента за монету, а сьогодні коливається в районі сотні доларів за монету, тобто, цінність його зростає. Поки що курс сильно залежить від спекулятивних очікувань, закон Грешема (погані гроші витісняють хороші) працює тут на повну силу: біткоіни найчастіше купують для подальшої спекуляції. Однак, закон Грешема, це не вирок. Чим більше операцій буде проводитися за участю біткоінів (навіть з подальшою конвертацією в фіатні гроші для безпосередньої покупки), тим стійкішим буде його курс.

Для того, щоб почати працювати з біткоінами, достатньо завантажити гаманець. Це можна зробити наприклад тут. На сьогоднішній день існує декілька варіантів гаманців, вибирайте той, який підходить для ваших цілей. Ваш гаманець є унікальним. Для проведення угоди вам потрібно вказати контрагенту адресу цього гаманця. Одна і та ж людина може мати безліч різних гаманців, як, наприклад, більшість з нас має кілька адрес електронної пошти.

Біткоіни ви можете продукувати самі, але для цього вам потрібен комп'ютер з досить потужною відеокартою і, бажано, не один (складність продукування постійно збільшується). Більшість купує і продає біткоіни у інших людей на інтернет-біржах на кшталт цієї. Щоб міняти біткоінти вам потрібно мати електронні платіжні карти або гаманці Web Money і тому подібних систем, що використовують фіатні гроші.

дискусія біткоін концепція економіка майбутнє гроші

Знак гривні
Знак гривні