У

У протистоянні з електронними грошима держава не має шансів. Мінсдох не може добратися до WebMoney

Останнім часом все частіше надходять повідомлення про спроби держави контролювати електронні платежі громадян. США, наприклад, нещодавно вбили платіжну систему Liberty Reserve і намагаються регулювати обіг біткойнів. Наша держава в особі «Мінсдоха» намагається притиснути компанію WebMoney. У всьому світі ви знайдете багато таких повідомлень.

Автор: Володимир Золоторьов

Давайте спочатку розберемося, про який саме процеси йде мова. Часто в повідомленнях на цю тему йдеться про «електронні» або «віртуальні» гроші. Іноді навіть складається враження, що це якийсь самостійний вид грошей і що уряди борються з ним або намагаються його регулювати.

Насправді, в більшості випадків з економічної точки зору «електронні гроші» - це просто форма фіатних грошей, вироблених урядом, тобто центробанком (Не потрібно окремо пояснювати всю умовність «незалежності» центробанків і той факт, що «приватна» форма власності деяких з них ніяк не впливає на характер виробленого ними продукту, оскільки скрізь вони є монополістами, монополія яких забезпечується примусом). Єдиними справді незалежними грошима, що мають форму «електронних грошей» є біткоіни. Емісію тут виробляє не держава, а учасники системи.

З іншого боку, в багатьох випадках ми спостерігаємо прямий примус громадян до використання «електронних» фіатних грошей. Про це говорять численні обмеження на розрахунки кешем, які існують практично у всіх розвинених країнах, та й наш Нацбанк нещодавно зібрався штрафувати підприємців, які відмовляють приймати «електронні платежі».

Так з якою проблемою ми все-таки маємо справу? Із забороною «електронних платежів» або з примушенням до них?

Насправді, мова йде про спроби держави встановити контроль над фінансовим життям громадян. У цьому сенсі, розрахунки в «електронних» грошах зручніші для держави, так як ці розрахунки проходять через банки і, отже, через різноманітну звітність. З цим пов'язаний примус держави своїх громадян до «електронних платежів» в зручних для держави формах.

Переслідування ж таких платежів виникає в тих випадках, коли вони відбуваються в грошах, незалежних від держави (біткоіни) або коли організація платежів така, що дозволяє людям, що використовують державні фіатні гроші, ухилятися від опіки держави (як у ввипадку з Liberty Reserve).

Значна частина платіжних систем вже в силу самої своєї специфіки, дозволяє людям не звертати уваги на державу, оскільки для платіжної системи розрахунки проводяться не між фізичними та юридичними особами, а між акаунтами. Простіше кажучи, на відміну від банку, платіжна система часто не цікавиться вашими податковими кодами, свідоцтвами про реєстрацію, наявністю ліцензій і т. п.

Які перспективи такої боротьби? Чи вдасться державі повністю взяти під контроль наші гроші?

Історія з Web Money показує, що таким державам, як Україна, важко впоратися з досить великими компаніями, що ведуть бізнес у міжнародних масштабах.

Як стверджують спостерігачі, Міндоходів насправді завдав удару по одному з гарантійних агенств, до власне, рахунків Web Money на серверах у Панамі ніякий Мінсдох добратися не в силі. США володіє куди більшими можливостями. Тамтешня держава перемогла Liberty Reserve. Однак, це говорить лише про те, що ієрархічні системи легше зруйнувати, ніж мережеві.

Приміром, з біткоіном ніякі США, ООН і таємний світовий уряд нічого не зможуть вдіяти, оскільки біткоіни - децентралізована система. Єдиний спосіб побороти біткоіни - це вилучити комп'ютери у всіх жителів Землі.

Держава може боротися з ними тільки на етапі введення-виведення фіатних грошей, обміну їх на біткоіни, але самі біткоіни в цьому сенсі невразливий. Тобто, якщо ви настільки круті, що самі емітуєте біткоіни і купуєте на них товари, ви недосяжні для держави.

Однак, головні причини того, що держава програє війну з незалежними платежами не технічні і не організаційні. Першою причиною є діяльність самої держави. Це постійна інфляційна політика центробанків і банківської системи в цілому, що змушує людей шукати неінфляційні засоби обміну та заощаджень (біткоіни).

Друга причина - це держрегулювання. У більшості сучасних держав (включаючи «ліберальні» США) воно вже давно переступило межу маразму. Дрібному бізнесу і приватним особам - основним клієнтам платіжних систем - іноді просто не під силу подолати численні перепони, створені державою та банками, які вона підтримує. Платіжні системи або альтернативні гроші на кшталт біткоінів допомагають не звертати на ці перепони уваги.

Третя причина - банківська система. Зазвичай банкіри виступають такими собі символами капіталізму, коли хочуть зобразити капіталіста, традиційно зображають товстого банкіра в циліндрі з мішком доларів. Насправді ж, банківська справа одна з найбільш зарегульованих галузей економіки.

Це призводить до того, що працювати безпосередньо через банки незручно. До того ж банки у всьому світі (зрозуміло, у різному ступені) розбещені прямою держпідтримкою, всіляким захистом від банкрутств тощо. Тобто, мають всі стимули не прагнути працювати в ногу з часом. Споживачеві набагато простіше мати справи з платіжною системою, а вже платіжна система має справу з банками.

Нарешті, четверта причина - зміна характеру економіки. Економіка все більшою мірою стає справою малих підприємств і приватних осіб. Кількість самозайнятих людей стрімко зростає в усьому світі. Ці люди створюють все більший попит на послуги незалежних платежів. Додамо сюди і той факт, що і великі корпорації - мобільні оператори, пошукові системи типу Google і т.п. теж зацікавлені в платіжних системах і самі їх створюють, оскільки цього вимагає специфіка їхньої роботи з клієнтами.

Цей процес об'єктивний і його неможливо зупинити ніякими вольовими рішеннями. Держави можуть тільки намагатися закривати конкретні платіжні системи. Але вони ніяк не можуть контролювати потенційних розробників і замовників нових систем. Чим частіше держави будуть нападати на незалежні платежі, тим більш витонченими і захищеними від нових нападів вони ставатимуть.

Перевести кошти з вашого рахунку у BitCoin для ТЕКСТИ.org.ua можна на адресу: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

webmoney економіка банки bitcoin гроші уряд

Знак гривні
Знак гривні