У

У другому турі президентських виборів перемагає помаранчевий кандидат

Електоральний географ з США Олександр Кірєєв цікаво досліджує українські - разом з іншими - вибори. TEXTY.org.ua вже традиційно попросили його проаналізувати різке збільшення популярності "Свободи" та перспективи політичних лідерів на наступних президентських виборах.

Запитував: Богдан Виборецький

- «Свобода» набрала неочікувано багато відсотків у Києві. Який виборець голосував за цю партію?

І в Києві і в інших регіонах країни, за Свободу голосували з двох основних причин. Перша - ідеологічна. Свобода - це партія радикальних послідовних націоналістів і зараз вона явно домінує на цьому фланзі. Друга причина - протестна. Свобода - найбільш позасистемна політична сила. Ті кому набридли системні партії, і кому набридла корупція і чвари, вибрали цю політичну силу.

Але все ж це протест помаранчевої частини політичного спектру. У Києві протестної складової у Свободи було явно більше, ніж чисто ідеологічної. Про це навіть свідчить самі 17% за цю партію по місту. Причому, Київ швидше за все, був одним з небагатьох місць, де за Свободу голосував і деякий відсоток російськомовних виборців. В інших регіонах він був вкрай незначним.

- Які перспективи цієї сили?

Я думаю, «Свобода» ще довго буде помітною політичною силою в Україні. Якщо протестна частина може в будь-який момент відпасти, то чисто ідеологічна залишиться. «Свобода» міцно зайняла нішу радикального українського націоналізм і у цієї ніші є своя електоральна база на Галичині і в меншій мірі в Києві та інших регіонах. Але це одночасно і «стеля» «Свободи»: вона занадто радикальна для того аби зайняти перше місце на парламентських виборах і Тягнибок занадто радикальний для перемоги на президентських.

- Чи має УДАР Кличка потенційний шанс забрати собі виборців Сходу, які не прийшли на цих виборах голосувати?

Наступні парламентські вибори можуть пройти ще нескоро. Звичайно, завжди можливі дострокові парламентські вибори, але в будь-якому випадку, до того часу політична ситуція може помітно змінитися. Кличко і на цих виборах забрав частину поміркованих голосів на Південному Сході, які на президентських виборах голосували за Тігіпка і навіть деякі з них за Януковича у другому турі проти Тимошенко.

Але все ж основна маса електорату Кличка - це Центральна і Західна Україна. Українські політики нерідко міняли електорати із західного на східний або з східного на західний, але відбувалося це як наслідок ідеологічного дрейфу. Сильніше виступити на Сході без такого дрейфу, думаю, Кличко не зможе.

-Кличко чи Яценюк, хто зможе зібрати більше голосів на наступних президентських виборах?

Занадто багато часу залишається до виборів. Як показали ці вибори, електорат «Батьківщини», УДАРу та «Свободи» вкрай легко перетікає з одного в інший. Тобто вони фактично претендують на один електорат. Якщо ідеологічний розклад передбачити набагато простіше, тому що його сильно змінити буде складно, то розклад всередині одного ідеологічного спрямування спрогнозувати набагато складніше. У разі неучасті Тимошенко в президентських виборах, я бачу якийсь вакуум на помаранчевому фланзі. У них не буде одного сильного, харизматичного лідера, яким була Юлія Тимошенко.

У президенти явно цілять і Яценюк, і Кличко і Тягнибок. Тягнибок занадто радикальний, і я ніяк не бачу його навіть у другому турі президентських виборів. Яценюк недостатньо харизматичний. А Кличко просто не зовсім тягне на президента. Однак, у Яценюка дещо більше підтримка "помаранчевого істеблішменту".

Батьківщина все ж зараз головна політична сила на помаранчевому фланзі, тому у її кандидата просто більше шансів на вихід у другий тур. При цьому, я вважаю, що по суті буде навіть неважливо з яким результатом помаранчевий кандидат вийде в другий тур з Януковичем. Результати минулих виборів явно тривожні для президента. "Помаранчева трійка" набрала на кілька відсотків більше, ніж ПР + КПУ і це дає натяк на розклад у другому турі президентських виборів, коли обидві політичні сили зможуть мобілізувати своїх прихильників.

- Чи можна судити за результатами виборів про політичні перспективи Тимошенко?

Партія Тимошенко набрала стільки ж, скільки і сама Тимошенко в першому турі президентських виборів. Цей результат навряд чи можна назвати поганим або хорошим. Скоріше це говорить про те, що у Тимошенко є підтримка певної частини населення, що було відомо і до цього, але не більшості. Я впевнений, що політична Кар`єра Тимошенко не закінчена. Вона занадто харизматичний і досвідчений політик. Чи вийде вона на свободу після закінчення її терміну ув'язнення або раніше, але я впевнений, що вона ще буде брати участь у виборах.

тягнибок янукович кірєєв УДАР Батьківщина яценюк свобода тимошенко вибори-12 кличко

Знак гривні
Знак гривні