1

15 фактів про суд над Тимошенко. Настрої її прихильників радикалізуються, Україна в центі уваги світових ЗМІ

Настрої прихильників Юлі радикалізуються. Люди вже встигли побитися з міліцією, дещо пошкодити міліцейські автобуси. Влада провокує радикалізацію оголошуючи про кримінальні справи через дрібні порушення. Говоряча голова ПР Інна Богословська використовує відверто антиросійську риторику, вимагає допитати у справі Тимошенко прем’єра РФ Путіна. Другий день триває суд над Тимошенко. ТЕКСТИ спробували виокремити найголовніші факти котрі відбуваються навколо процесу.

Автор: Орест Зог

1.Суд відбувається у надзвичайно тісному приміщенні. Вже в перший день засідання тиснява і духорта шокувала дипломатів, які туди прибули. Варто нагадати, що коли Кучма судив УНСОвців за бійку з міліцією біля Адміністрації Президента, засідання відбувалися в кінотеатрі «Загреб».

Тимошенко, Власенко, суддя Кірєєв. Фото Українська правда

2. З трьох справ проти Тимошенко (незаконне використання коштів, отриманих по Кіотському протоколу – вони пішли не зменшення викидів у атмосферу, як мало б бути, а на виплати пенсій; і закупка автомобілів швидкої допомоги за завищеною ціною) прокуратура для суду вибрала «газову справу». За нею Тимошенко звинувачують у тому, що вона підписала газовий контракт з Росією не маючи на це повноважень, а саме директив Кабімну і Президента, і в результаті цих дій Україна почала купувати газ по $450 за 1000 кубів. Це дорожче, ніж для деяких європейських країн.

3.Вік і досвід судді Родіона Кірєєва (Тимошенко заявляє, що він працює суддею лише два роки), котрий веде справу не відповідають масштабам події. Він явно нервує, вже першого дня у нього трапився нервовий тік.

4. Поки що суд можна дивитися у прямому ефірі 5 каналу. Завдяки трансляції рейтинг каналу зріс більше ніж у два рази.

5.Тимошенко захищає адвокат і нині нардеп Власенко, котрий у 2004 році доводив на засіданнях Верховного Суду факт системних фальсифікацій зі сторони Януковича. Юристи, причетні до тієї справи говорять, що доказова база була вкрай слабкою.

6.Підтримати Тимошенко приїхали її реальні прихильники. Для цих людей суд над Тимошенко - поразка їхніх мрій і загроза незалежності, вони фанатичні і готові на все. Народу зібралося близько 10 тисяч. Тимошенко і її захисники діють за принципом "Найкраща оборона - це напад". Вони не стримуються у висловах, демонструють агресивність накручують народ. Стандартний стиль.

7.Настрої прихильників Юлі радикалізуються. Люди вже встигли побитися з міліцією, дещо пошкодити міліцейські автобуси, якими влада сьогодні намагалася загородити вулицю біля суду.

8. Влада провокує радикалізацію оголошуючи про кримінальні справи через дрібні порушення, як, наприклад, пошкодження автобуса чи погрози на адресу Інни Богословської

9.Говоряча голова ПР Інна Богословська використовує відверто антиросійську риторику, ще до початку суду вона вимагала допитати у справі Тимошенко прем’єра РФ Путіна. Прихильники «посадки» Тимошенко позують у футболках з Путіним, Медвєдєвим і Тимошенко, що мало б символізувати їх змову. Проте звинувачення у державній зраді не висувається. У справі про підкуп Тимошенко Росією чи Газпромом не йдеться.

10.Про суд повідомляють ключові світові ЗМІ і навіть Аль-Джазіра. Остання, до речі, не забула показати , як Тимошенко красується з Путіним.

11. З різкою заявою щодо процесу виступило посольство США. «"Сполученим Штатам Америки відомо про початок судового процесу проти колишньої прем'єрки Юлії Тимошенко, через що є необхідним повторити про наше занепокоєння з приводу переслідування лідерів опозиції України, що мають ознаки політичної мотивації", - йдеться в заяві.

Держдеп США зазначає, що коли вище керівництво опозиції є об'єктом переслідувань, які не можна порівняти за розмахом з тими, що відбуваються по відношенні до інших політиків, це створює враження про наявність політичних мотивів.

12. Ще під час досудового слідства експерти з США наголошували, що арешт Тимошенко стане рубіконом у стосунках України і США.

13. Тимошенко може похвалитися адвокатом у особі Європейської Народної Партії, котра має найбільше голосів у Європарламенті. Завдяки неоковирним виправданням Януковича і міністра зовнішніх справ Грищенка ЄНП приділяє левову частку своєї активності справі Тимошенко.

14. За гратами залишаються екс-заступник голови Нафтогазу Діденко і керівник митниці Макаренко, хоча за логікою «справи Тимошенко» вони були лише виконавці і закону не порушували. Тимошенко вимагає об'єднати їхні справи із своєю.

15.Попри ставлення до Тимошенко не варто забувати, що маховик репресій зупинити вкрай важко: як свідчить радянський досвід, він знищує і тих, хто його запускав. Сподіватися, що влада обмежиться лідером «Батьківщини», марно. «Коли вбивають лисицю, заєць плаче», - каже китайська мудрість. Тому збереження свободи Тимошенко в інтересах усіх мешканців України.

Про причини суду читайте у статті Пять страхів Віктора Януковича

* * *

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

газ скандал тимошенко мезозой суд репресії

Знак гривні
Знак гривні