Ч

Чи потрібно розвалювати ЖКГ заради справедливості і боротьби з режимом?

Уряд оголосив про підвищення комунальних тарифів. У відповідь профспілка «Народна солідарність» закликала громадян не плати комунальні послуги. І мешканці одного із столичних будинків відгукнулися на заклик. Цей метод боротьби викликав широку дискусію серед громадських активістів, котрі гуртуються навколо коаліції «Новий громадянин»

Місце дискусії: гугл-група

Олексій Кляшторний, голова Всеукраїнської профспілки “Народна солідарність”:

Реагуючи на повідомлення Уряду про нове підвищення ціни на електроенергію та газ для населення і підприємств ЖКГ, ми виступили із закликом проведення загальнонаціональної акції бойкоту комунальних платежів за новими тарифами.

Після цього із Профспілкою зв’язалася чимала кількість громадян, які заявили про свою підтримку її ініціативи.

Для налагодження відкритого та демократичного механізму співпраці й обміну інформацією між учасниками та потенційними учасниками акції бойкоту “комунально-енергетичного здирництва” створені:

1) група facebook “Я не платитиму грабіжницьку ціну за комунальні послуги!”: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_192981164073418

2) event “Не плати!”: http://www.facebook.com/event.php?eid=204428082920523

Запрошуємо вас приєднуватися до нашої спільноти!

Важливо пам’ятати: НЕ ІСНУЄ жодних “економічно обгрунтованих тарифів”. Є лише бажання окремих фізичних осіб отримати ВІД НАС якнайбільше У СВОЮ ПРИВАТНУ КИШЕНЮ.

Ціна на гарячу воду, опалення і т. д. (як зрештою - і на все інше) зростатиме рівно доти, допоки ми її платитимемо!

Інформація проти “пугалок”, якими влада залякує населення, щоб запобігти масовому приєднанню громадян до акції бойкоту грабіжницьких комунальних тарифів знаходиться тут: http://narsolidarnist.org.ua/municipal-services

Контактні дані профспілки “Народна солідарність” з питань підтримки акції бойкоту “комунально-енергетичного здирництва” - тут: http://narsolidarnist.org.ua/municipal-services

Просимо вас поширити дану інформацію через свої розсилки та споріднені за змістом групи facebook, а також іншими способами, які ви визначите за доцільні.

Святослав Павлюк, Фундація ПАУСІ:

Я не підтримую таких акцій, вони політичні і деструктивні для держави. Наші тарифи є нижчими їх ринкової вартості і постійно дотуються державою за рахунок кредитів, країна так довго не протягне. При споживанні енергії на опалення в 3-4 рази більше за квадратний метр ніж у наших сусідів поляків і німців, при однаковій ціні на газ, ми не можемо мати низькі тарифи навіть теоретично, а по факту будемо платити більше ніж вони - за рахунок свого марнотратства. Ми вже сьогодні в деяких містах за опалення платимо більше ніж поляки. До відома всіх кому цікаво, як виглядає ситуація в поляків - додаю роздруківку за комунальні послуги квартири майже в 100 кв. метрів моїх друзів у Варшаві, щоб було зрозуміло що нас чекає (рахунки польською). Там щоправда значні витрати на охорону будинку - їх можна викинути.

871 злотий - щомісячна квартплата за помешкання площею 100 м.кв. у Варшаві. Це приблизно 2500 грн

Інша справа що тупо піднімати тарифи і не вести масової національної програми скорочення енергоємкості ЖКГ - це повністю безвідповідальна поведінка уряду невдах і нездар і про це слід говорити.

Нам слід вимагати термінового формування національної програми енергозбереження в ЖКГ, її термінового стимулювання та фінансування, створення системи фінансового стимулювання термомодернізації будинків, внесення змін до ряду законодавчих актів, здешевлення проектувальних робіт і т.д. - тоді держава і всі ми виграємо від таких акцій і результат від них буде для країни.

Анна Голубовська-Онісімова, президент всеукраїнської громадської організації МАМА-86:

Повністю підтримую позицію Павлюка. Ми довели на прикладі пілотних проектів, що не занадто коштовними заходами з утеплення, ремонту, втановлення простих пристроїв, які зберігають чи обліковують електроенергію, воду, тепло, які до того ж дуже швидко окупаються. За рахунок таких заходів можна зменшити вартість платежів в оселях багатоповерхових будинків на: 30% за електроенергію, 70% за опалення, 80% за гарячу воду, споживання води скоротити на 50%

Проект впроваджувався в 2007 році.

Тарас Шамайда, Рух добровольців «Простір свободи»:

1) Приєднуюсь до тих, хто вважає безвідповідальними й деструктивними заклики не платити.

2) Для кого тариф зависокий (понад 20% місячного доходу) - є субсидії. Якщо є претензії до того, як ця система працює, давайте докладати зусилля у цьому напрямку, а не добивати житлово-комунальне господарство, яке й так розвалюється.

3) Найкорисніше, що може робити громадський сектор - роз'яснювати людям потребу брати власні будинки у власні руки, тобто створювати ОСББ. Тоді можна послати подалі всі ЖЕКи і самим укладати угоди про тарифи. Звичайно, є питання природних монополій, але все ж, коли люди самі будуть розбиратися, куди йдуть їхні гроші і вирішуватимуть, з ким і які укладати угоди, тоді вони, з одного боку, змушені будуть дивитися в очі реальності, а не звинувачувати ЖЕК чи ще когось, а з іншого - значно знизиться можливість розкрадання коштів і їх неефективних витрат.

Отже - підтримка ОСББ і боротьба проти перешкод у їх реєстрації, зміни в законодавство про ОСББ, кампанія за енергоефективність в ЖКГ

Віталій Дубін:

До речі ось таке нововведення пропонується:

не нараховувати пеню якщо є борг по зарплаті

Галина Олейникова:

А є ще і таке нововведення, формування тарифів вивести з дії регуляторного акту. Тобто, «тупо, по-тихому» малювати цифри, які заманеться.

Олександр Данилюк, керівник всеукраїнського Центр сприяння бізнесу:

Підтримую Кляшторного. Саме тому, що всі ми прекрасно розуміємо, кому належать обленерго і чому не проводиться ремонт комунальних мереж, ми маємо повне моральне право не платити. Поки вони самі не запропонують прийнятний варіант.

Анна Голубовська-Онісімова:

Я з особливою затятістю медитую на "моральне право". З точки зору вартості ресурсів - це що таке? Право на доступ до природних ресурсів - або трагедія спільного - це не зовсім те ж саме, шановні. Бо додається послуга. Одна справа, коли ви на власний розсуд пхаєтеся на берег Дніпра і п’єте звідти, а інша справа - коли вам подали з дуже суттєвими енергозатратами, за допомогою насосів, певну кількість води безпечної для здоров’я якості, на 11 поверх вашої оселі. І ви відкрили крана і пішли погуляти. Надцять літрів вилилося в нікуди. Стільки-то надлишкових кіловатт було витрачено даремно. І що? Винний ЖЕК, чи як?

Дмитро Сінченко, засновник Руху Державотворців:

Отож. Поки ми не контролюватимемо те, куди йдуть наші гроші, ми не маємо морального права платити за неякісні послуги, тим самим живлячи систему, з якою маємо намір боротись... Позиція страуса: розуміємо, "кому належать обленерго і чому не проводиться ремонт комунальних мереж", але все одно мовчки йдемо і сплачуємо...

Василь Гацько, голова ВГМО «Демократичний альянс»:

Бойкотерам пропоную разом з несплатами не споживати цих неякісних послуг. Тоді несплата є вже точно виправданою )))

Якщо серйозно, то бойкот, в умовах, коли в ініціаторів немає організаційної спроможності забезпечити його повальну масовість, немає сенсу. Більш того, насправді підставляє людей, які не сплачуватимуть.

Борис Кушнірук:

Якщо Вам не платять зарплату, то це не дає Вам право прийти в крамницю і набрати собі продуктів харчування та піти не розплатившись. Якщо Ви не заплатите за використані житлово-комунальні послуги, то за які кошти має бути сплачена зарплата двірнику, електрику, сантехніку, і так далі?

Максим Плешко:

Кому ви хочете обгрунтовувати правильність ваших підходів? Тим хто зараз на Банковій, на Грушевського, в КМДА, Міскій раді? Власникам мереж які прийшли косити бабло? Ім треба ощадливість? Будьте реалістами. Вони розуміють і слухають тільки мову сили.

Тому два підходи, треба об'єднати. Однією ідеєю шантажувати, іншою пропонувати альтернативу.

Олександр Данилюк:

Бойкот має привернути увагу до того, що реформування не може скаладатись виключно з підняття тарифів. В такому випадку жодного реформування не відбувається, а просто консервується наявний стан речей. Має бути проведено комплекс заходів, які РЕАЛЬНО змінять ситуацію в ЖКГ, і за ці зміни громадяни мають платити більше. Крім того, таке підняття має враховувати неможливість значної частини українців сплачувати по таким тарифам. При цьому більшість з них не мають можливості оформити субсидію.

Михайло Свистович, громадянський рух «Відсіч»:

Протести проти підвищення тарифів на комунальні послуги - дуже сильна річ, просто безпрограшний варіант для того, щоб налаштувати народ проти влади. От тільки результатом такого налаштування стане руйнація комунальної сфери, бо потім цього джина назад не заженеш, і наступна влада зіткнеться з тим самим, а наразі стан комунального господарства такий, що жодна, навіть найкраща влада не зможе швидко змінити ситуацію на краще.

Реально тарифи не забезпечують покриття витрат комунальних підприємств, якщо врахувати, що велика кількість людей платять або невчасно, або не повністю, або взагалі не платять.

Так, ці витрати часто бувають з вини самих комунальних підприємств (люди змушені платити за те, що десь на вулиці тече чи труба віддає тепло повітрю), але ця ситуація нагромаджувалась десятиліттями, і швидко її змінити просто неможливо. На це немає грошей, і їх не буде з такими тарифами, які, можливо, зависокі як на рівень доходів громадян, але економіка не питає, скільки хто заробляє.

Якщо виробництво ковбаси (ціна м"яса, його доставка, обробка тощо) умовно кажучи коштує 50 грн, то неможливо вимагати, щоб її продавали у магазинах за 40, бо народ бідний. Якщо зобов"язати продавати за 40, то дуже скоро не буде ніякої ковбаси - ні за 40, ні за 100.

Комунальні послуги - дуже складне питання, і тут потрібні зусилля і влади, і народу. Люди мають ставити лічильники, створювати ОСББ, брати на себе відповідальність також. Розумію, що і тут не все гладко, що є палки в колеса ОСББ, але треба вимагати, щоб не було цих палок, а не зниження цін.

Тут немає іншого виходу, як знаходити кошти найрізноманітнішими шляхами (виділяти з бюджету розвитку, шукати гранти, кредити, інвесторів, впроваджувати якісь проекти) й робити те, що описала Анна Голубовська-Анісімова, впроваджувати нові технології (знову все впирається в кошти), підвищувати свідомість людей, які б також брали участь в управлінні комунальним господарством, вимагати, наприклад, реконструкції внутрішньобудинкових мереж за гроші самих мешканців, щоб кожен міг сам опалювати свою квартиру (тут можливі варіанти), це все - дуже складна й довготривала робота.

Вимагати ж від влади неможливе - означає свідомо ставити справу під неуспіх. Якщо вимагати зірку з неба, ніхто не зможе її дістати, тому на такі вимоги не звертатимуть уваги діючі органи влади, а в майбутньому до влади приходитимуть популісти, які обіцятимуть народу цю зірку дістати, бо чесні люди таких передвиборчих обіцянок не дадуть.

А взагалі чесно, якщо не платити за комунальні послуги, відмовитись від них. Бо інакше це те саме, що прийти в магазин і взяти безкоштовно купу продуктів та відмовитись платити, бо ціни зависокі.

Коротше, це дуже тонка і складна сфера, щоб вирішувати її протестними акціями щодо цін на комунальні послуги. Якщо витупати проти тарифів, треба серйозно з головою впрягатися в роботу, влазити в розрахунки, розбиратися у всьому, витрачати на це купу часу й зусиль, а не просто кричати "Геть!" і "Дай!"

І наостанок. Я уявляю, якщо б зараз вимоги знизити ціни були виконані. Через деякий час ми б мали суцільний Алчевськ по всій Україні.

Аліна Дяченко, ГО "Прозоре суспільство", Бровари:

Ми так говоримо, немов би до підвищення тарифи були низькими. Але вони такими не були. І якість послуг при цьому не була належною.

Як приклад, хай зараз і не дуже актуальний, у 2007 році броварська теплоенергомережа закінчила рік з прибутком 20%. І коли депутати та громадськість почали розбиратись, як же так сталось, то окрім іншого з'ясували, що працівники комунального підприємства отримували потрійні зарплати. Тобто про зниження тарифів, чи спрямування коштів на покращення стану мереж, енергозбереження не йшлось.

Тому допоки я не знатиму, на що і скільки грошей іде чи піде, я не маю особливого бажання ("внутрішніх аргументів") платити за ці послуги за підвищеними тарифами. Можу хіба що за старими тарифами. Словом, спочатку процес формування тарифів та витрачання коштів потрібно зробити прозорим, а вже потім вчасно і в повному об'ємі платити. Бо якщо ми постійно будемо справно платити за комунальні послуги навіть після чергового "непрозорого підвищення", вони і далі зростатимуть, і при цьому якість послуг може і не покращуватись. У будь-якому разі потрібно брати цю сферу під громадський контроль, лиш тоді можна буде з чистим сумлінням платити за комунальні послуги за об'єктивними тарифами.

Михайло Свистович:

>Ми так говоримо, немов би до підвищення тарифи були низькими. Але вони такими не були. І якість послуг при цьому не була належною.

Ніхто не сперечається, що якість послуг низька, і ніхто не каже, що тарифи були низькими, але вартість послуг залежить від витрат. І я запевняю, що, якщо завтра всі припинять красти, вартість послуг суттєво не зміниться, бо не в крадіжках там справа, а в розваленому комунальному господарстві (в більшість тарифів, наприклад, не включаються амортизаційні витрати, бо тоді б вони були ще більшими).

> Словом, спочатку процес формування тарифів та витрачання коштів потрібно зробити прозорим

От цього й треба вимагати. Але попереджаю, для цього ініціаторам вимог доведеться з головою влізти у ціноутворення й витрачати на це ду-у-уже багато часу. Сумніваюсь, що більшість протестуючих до цього готові.

А підставляти людей (широкої кампанії несплати, яка б змусила владу піти на переговори щодо зміни підходів, не вийде), які відгукнуться на заклик не платити, справді безвідповідально. Сумніваюсь, що ініціатори будуть здатні захистити їх всіх у судах, бо кожен суд - це теж купа часу, а таких судів може бути сотні, якщо не тисячі. Чи є в ініціаторів стільки людей, які готові влізти у тисячі судів?

Борис Кушнірук:

Підвищення тарифів без проведення реформ, в тому числі зміни стосунків в цій сфері, впровадження відмінних механізмів фінансування, призводитиме лише до перекладання всіх проблем на населення. І критикувати владу потрібно не за підняття тарифів, а за відсутність реформ.

Михайло Свистович:

>Підвищення тарифів без проведення реформ, в тому числі зміни стосунків в цій сфері, впровадження відмінних механізмів фінансування, призводитиме лише до перекладання всіх проблем на населення. І критикувати владу потрібно не за підняття тарифів, а за відсутність реформ.

Погоджуюсь. Але маємо те, що маємо. Якшо при цих непрофесіоналах не підвищувати тарифи, завтра комуналка просто гавкнеться. Тому тут немає простих рішень, однакових для всіх. Тут потрібна воля, відповідальність і т.ін. в кожному місті, в кожній громаді, а просто акції протесту "Не підвищуйте тарифи!" ні до чого хорошого не призведуть.

економіка комуналка протест дискусія

Знак гривні
Знак гривні