Б

БЮТ намагався зірвати вибори. Тому довелося змінити закон

Зміни до виборчого закону сколихнули багатьох громадян, котрі загалом з апатією ставилися до виборчої кампанії. Багато хто злякався повторення масових фальсифікацій 2004 року. Адже зміни пропонували регіонали. Але цього разу все інакше: прийняті новації хоч і не ідеальні, але дозволяють провести вибори відносно чесно.

Підготувала: Зінаїда УСТИМ

Штаб Тимошенко розглядав можливість зриву виборів через неявку своїх членів виборчих комісій.

Протягом минулого тижня під різними приводами саме БЮТ (а не Партія регіонів, як це не дивно) зривав як мінімум в трьох регіонах кворум на засіданнях виборчих комісій і не давав їх провести.

Це й не дивно, бо за штабними опитуваннями впевнено лідирує Янукович. Відмову брати участь у роботі комісій можна розглядати як певну репетицію.

«Це безумовно турбувало нас і спонукало проголосувати за зміни до виборчого закону», - говорить Ксенія Ляпіна, заступник глови партії «За Україну!»

Підозріло виглядає норма про те, що відтепер для того, щоб виборча комісія прийняла рішення, не повинно бути кворуму у 2/3 членів комісій.

Дійсно, попередня норма абсолютно нормально спрацьовувала в першому турі, коли були різні кандидати і можливість організувати неявку членів комісії була складною.

В той же час організувати масову неявку половини членів комісії в умовах, коли вони сформовані за правилом 50/50 від кожного кандидата, не складає жодної проблеми.

Достатньо одної команди з штабу, і розпочати голосування на виборчих дільницях буде неможливо. Люди, наприклад, прийдуть вранці на дільницю, а вона буде закритою, бо робота комісії не розпочалась через неявку половини її членів.

Ще одна підстава для побоювання – норма, яка передбачає включення у склад комісії членів за поданням місцевих органів влади.

Але вона страшно звучить тільки на перший погляд. Насправді й після прийнятих поправок виборчі комісії формуються виключно з представників двох кандидатів.

Лише якщо кандидат не вносить своїх представників, або вони не з’явилися в день голосування, їх може замінити комісія вищого рівня за поданням місцевої влади. Також органи місцевого самоврядування можуть заповнювати вакансії в дільничних комісіях у випадку відсутності когось із її членів в день голосування.

До нинішнього формату закону є кілька претензій. Претензія номер один, яку висувають бютівці, – це те, що силоміць зніматимуть їхніх членів комісій.

Претензія необґрунтована, тому що їх і раніше можна було насильно знімати з порушенням закону. Але порушення закону можна припинити – на це є судове оскарження і правоохоронні органи.

Якщо людина працює і з’являється на засідання то, законним способом і після внесених законодавчих змін її неможливо вивести з комісії.

Звісно, якщо члени комісій будуть замінюватися, то всім зрозуміло, що в Хмельницьку вакансії в дільничних комісіях будуть заповнені представниками БЮТ, а в Донецьку – Партії регіонів.

Але це питання до самих членів комісій – виходьте на роботу, не кидайте свої робочі місця, і ні в кого не буде підстав змінювати склад комісій.

Друга претензія більш серйозна і більш складна - якщо комісія розділиться на дві половини і вирішать приймати два різні рішення.

На це також є відповідь: комісія вищого рівня встановить, яке засідання правомочне, і прийме відповідне рішення. А воно може бути єдиним - перерахувати голоси на дільниці. Адже бюлетені є (а вони - бланки суворої звітності) і нікуди не діваються - лише перерахунок встановить фактичне волевиявлення.

Тут варто наголосити, що виборчі комісії вищого рівня теж формуються за принципом 50/50. Якщо на обох рівнях буде взаємний контроль, то ніхто нікому рішення згори спускати не буде.

Юлія Тимошенко дуже грамотно використала свій програш у Раді. Користуючись тим, що виборці не надто цікавляться дрібницями, їй вдалося створити враження, що зміни направлені виключно на фальсифікації.

Але коли пропагандистська тріскотня довкола змін вщухе, і коли прийде день виборів, то усі побачать, що нові норми тільки спонукають політичні сили до посилення взаємного контролю.

Адже і суто теоретично, і суто практично єдина запорука проти фальсифікації - це жорсткий взаємний контроль.

Цей закон не усуває контролю, а посилює мотивацію кожної сторони здійснювати контроль жорстко.

Ксенія Ляпіна наголошує, що депутатська група «За Україну» голосувала і за зміни, які пропонував БЮТ щодо уточнення списку виборців і голосування на дому.

Бо дійсно, ці питання в чинному законі виписані недостатньо чітко і залишають поле для фальсифікацій. На жаль, ці поправки прийняті не були.

«В законі є багато дірок зокрема і щодо діяльності виборчих комісій, недостатньо формалізоване голосування на дому. Ще півроку тому, коли закон про вибори президента розроблявся як компроміс між Партією регіонів і БЮТ, ми наголошували на цьому і пропонували прийняти закон, пропонований президентом Ющенком. На жаль, ні БЮТ, ні ПР не захотіли його підтримати», - говорить Ляпіна.

закон вибори верховна рада

Знак гривні
Знак гривні