П

Північна Корея могла покращити економічне становище завдяки підтримці війни в Україні. СУПУТНИКОВІ ЗНІМКИ

Ми дослідили супутникові знімки нічного освітлення Північної Кореї і дійшли висновку, що в період із 2022 по 2024 рік економічне становище КНДР дещо покращилося. Можливо, це сталося завдяки грошам, які вона отримує від Росії за снаряди, ракети та іншу військову продукцію.

Перші повідомлення про постачання до Росії снарядів із Північної Кореї зʼявилися приблизно через пів року після початку повномасштабного вторгнення. У вересні 2022 року New York Times із посиланням на розвідку США писала, що Росія купує в КНДР мільйони артилерійських снарядів.

У жовтні 2023-го офіційний Вашингтон підтвердив постачання зброї з КНДР і заявив, що тільки за останні кілька тижнів Північна Корея відправила до Росії понад 1000 контейнерів із вантажем військового призначення. На початку 2024 року США підтвердили, що КНДР постачає РФ ще й балістичні ракети. У жовтні 2024-го розвідка Південної Кореї повідомила, що близько 12 тис. військових із КНДР проходить навчання в Росії і готується до відправки на фронт.

Інтерес РФ у цьому питанні цілком зрозумілий: зброя з КНДР перекриває нестачу власного виробництва, а корейські солдати допоможуть Путіну відтягнути загальну мобілізацію в Росії.

Північна Корея має свої інтереси, зокрема фінансові. Економічна ситуація в КНДР, імовірно, дещо покращилася, відколи країна почала допомагати РФ у збройній агресії проти України. Ми зробили це припущення, проаналізувавши супутникові знімки нічного освітлення від VIIRS.

Знімки нічних вогнів широко використовуються для оцінки економіки різних країн. Яскравість нічного освітлення корелює з рівнем урбанізації, економічною активністю та розвитком інфраструктури. Північна Корея завжди була темною плямою на карті світу, про що не раз писали західні ЗМІ, вказуючи на відсутність нічного освітлення Північної Кореї на тлі Південної. І хоча глобально вона так і залишається темною плямою, за останні кілька років кількість нічних вогнів у КНДР помітно зросла.

На карті нижче блакитним кольором позначено освітлення, яке фіксується у 2024 році, проте якого не було в березні 2022-го. Зокрема, побільшало освітлення біля порту Чхонджин, який не раз фігурував у розслідуваннях про постачання зброї.

korea

За цей самий час велика частина України занурилась у темряву. На карті нижче червоним позначено нічне освітлення, яке було в березні 2021 року, проте якого не було в березні 2024-го. 

ukraine

Для Північної Кореї війна в Україні бачиться чудовою можливістю заробити грошей, адже країна десятиліттями перебувала під суворими санкціями в цілковитій економічній стагнації. Однак перехід до активної участі у війні також свідчить про бажання Кім Чен Ина мати навчену в реальних боях армію. Тож цілком імовірно, що КНДР планує використати цей досвід проти свого головного ворога. Квола реакція демократичного світу на витівки божевільних диктаторів лише підігріває їхній апетит до воєнних конфліктів.

війна datavis інфографіка північна корея освітлення супутникові знімки

Знак гривні
Знак гривні