Т

Три важливі демографічні показники. 2023-го народилося найменше дітей за останні 300 років

Міністерство соціальної політики оприлюднило проєкт Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року. Ми вибрали з неї інформацію про поточний стан справ.

Автор: Володимир Ланда, старший економіст Центру економічної стратегії

1. Чисельність населення

Почнемо з головного питання: скільки ж нас насправді? На жаль, на це питання немає ані простої, ані бодай точної відповіді. Тому варто приготуватися аналізувати багато різних, часто незіставних між собою даних.

Офіційно Україна не публікує чисельності населення з 1 лютого 2022 року, коли, за даними Держстату, воно становило 41,1 млн. Важливе зауваження: ця цифра не включала населення АР Крим і Севастополя, але включала все населення Донецької та Луганської областей, зокрема й тимчасово окупованих їх частин.

Орієнтовна кількість населення на підконтрольній Україні території на той момент оцінювалася у 38,5 млн. Цікаво, що для розрахунку коефіцієнтів народжуваності та смертності 2021 року Держстат використовував чисельність населення навіть меншу ніж 38 млн, не вказуючи її безпосередньо.

Проєкт Стратегії містить оцінку кількості населення на території, підконтрольній на 2023 рік, — 31,5 млн. Ця чисельність і далі падає внаслідок природного скорочення, війни та міграції і вже 2024 року може зменшитися до 31 млн.

Додатково мільйони громадян перебувають за кордоном. У проєкті Стратегії є посилання на дані ООН, яка оцінює кількість мігрантів, що виїхали з України через війну, у 6,3 млн. Ця цифра, ймовірно, більша за реальну кількість українців за кордоном із низки причин:

— урахування осіб, які виїхали з України, з громадянством, відмінним від України та країн ЄС;

— подвійний облік громадян як вимушених переселенців у різних країнах;

— повернення громадян України, які й далі перебувають на обліку за кордоном.

Центр економічної стратегії на основі аналізу даних прикордонних служб України та інших країн оцінює реальну кількість українців, які перебувають за кордоном, у 4,9 млн станом на січень 2024 року.

2. Статево-вікова структура

Статево-віковий розподіл населення України вже давно не можна називати пірамідою — вже кілька десятиліть бачимо на графіках геть іншу фігуру. Згідно з поточними оцінками діти до 18 років становлять лише 15% наявного населення, тоді як на вікову категорію 60+ припадає 27%.

Заборона виїзду з країни для чоловіків призовного віку дещо послабила гендерний дисбаланс. Згідно з поточними оцінками Інституту демографії та проблем якості життя НАН України на 100 жінок зараз припадає 94 чоловіки.

Перед повномасштабним вторгненням цей показник становив 86 і був другим найменшим у світі після Джибуті.

Промінчиком надії в нерадісній картині статево-вікового розподілу можна вважати дітей, народжених на початку 2010-х: їх народилося більше, ніж у попередні й наступні роки. Значна їх частина лишається в Україні й тепер. При цьому до досягнення ними репродуктивного віку можна очікувати суттєвого покращення безпекової ситуації в Україні.

3. Низька народжуваність

Україна, поза сумнівом, лишається однією з країн із найнижчою народжуваністю у світі. Точну цифру коефіцієнта народжуваності не беруться підрахувати навіть найкращі експерти. “Під час розрахунку коефіцієнтів є питання як до чисельника, так і до знаменника”, — кажуть вони. І питання обґрунтовані.

Чи можна вважати народженою в Україні дитину українських переселенців, які два роки живуть у Євросоюзі й не планують повертатися? А народжену на окупованих територіях дитину окупантів, які переїхали з російської глибинки?

У тексті Стратегії зазначено лише коефіцієнт у 2021 році, до повномасштабного вторгнення, — 1,16. Це не тільки нижче від норми природного відтворення (2,1–2,2), а й суттєво нижче від локального максимуму у 2012 році (1,53).

Реальний коефіцієнт народжуваності в Україні, за оцінками, може становити 0,8–0,9.

Довідково. Сумарний коефіцієнт народжуваності характеризує середню кількість дітей, народжених жінкою в гіпотетичному поколінні за все її життя, за умови збереження в кожній віковій групі наявного рівня народжуваності. Розраховується як сума вікових коефіцієнтів народжуваності за всіма віковими інтервалами. Його розмір не залежить від вікового складу населення й характеризує середній рівень народжуваності в календарному році, для якого він визначається.

Загалом у 2023 році в Україні народилося 187 тис. дітей — це найменший показник за всю історію спостережень, навіть з урахуванням дітей, які могли бути народжені за кордоном та на тимчасово окупованих територіях і не зареєстровані в українському правовому полі.

Так мало дітей на території України не народжувалося щонайменше три століття

З огляду на історичні оцінки населення України, а також оцінки чисельності новонароджених на 1000 мешканців (50–51 у XVIII–XIX століттях проти 6 у 2023 році) можна обґрунтовано припустити, що так мало дітей на території України не народжувалося щонайменше три століття. Навіть у 1719 році, коли населення в сучасних кордонах оцінювалося лише в 5,7 млн, кількість народжень оцінювалася у близько 280 тис.

У статті аналізуються лише окремі показники. Демографічна стратегія має набагато ширший фокус і доступна на сайті Мінсоцполітики. Пропозиції та зауваження до проєкту прийматимуться до 1 червня на електронну адресу strategy@mlsp.gov.ua.

У наступному матеріалі ми опишемо рекомендації Мінсоцполітики щодо виходу з цієї катастрофічної ситуації.

абзац інфографіка народжуваність демографія статистика

Знак гривні
Знак гривні