Ч

Чому поліція не розганяє протести фермерів і наскільки вони стосуються українського зерна. Розбір без емоцій

Два роки тому українці боготворили поляків, які першими щиро кинулися на допомогу. Сьогодні навіть стійкіші й розумніші українці оголошують бойкот польським товарам і недавнім друзям.

Розсипане, зневажене українське збіжжя, збиране в надскладних умовах війни, — картинка, яка б’є під дих і відбиває бажання задумуватися.

Фото: Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza
Фото: Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza

Чому ми піддаємося на провокації

Українці за десятилітню війну Росії й ще довшу проросійську пропаганду на українських територіях, як ніхто в Європі, мали б розумітися на інструментах пропаганди країни-ворога. Темники, фейки, підміна понять, проплачена армія ботів, розгін інформації через куплені ресурси — все це українці бачили і бачать роками.

«У нездатності обробляти великі масиви інформації є свій привілей — я просто перестала купувати польські товари», — пише моя фб-знайома, яку я люблю і шаную. Це приклад того, як рішення приймаються не розумом, а від емоційної незгоди.

Дехто з європейських політиків прямо каже про російський слід у фермерських протестах. Інші зазначають, що фермери самі перегнули палицю, а російській пропаганді вигідно все, що на шкоду Євросоюзу.

Картинка з розсипаним українським зерном — це кілок розбрату, який ворог ввігнав між Польщею та Україною

Картинка з розсипаним українським зерном — це поданий, умисно чи ні, у руки ворога кілок розбрату, який він ефективно ввігнав між Польщею та Україною.

І вже не так важливо, чого вимагають фермери по суті, які партії причетні й хто їх очолює (а там ще ті біографії). Українці мають велику претензію до всієї Польщі. Усі поляки в один момент перестали бути друзями.

Чому не реагує польське суспільство? Де польська влада? Обурюються українці.

«Українці очікують від поляків дій за власними мірками, — каже польський юрист Пшемислав Ліс-Маркевич. Він має активну проукраїнську позицію, роками надає українцям у Польщі безплатні юридичні консультації. Зараз висловлює неприхований жаль, що українці гребуть під одну гребінку всіх поляків. — Я втомлений антипольськими істериками українців, — засмучено додає правник. — Один ідіот вивісив плакат, а винні усі фермери, усі поляки.

То що поза емоціями?

«Метою протестів є висловлення незгоди з політикою Європейського Союзу, Зеленим курсом і напливом товарів з України», — повідомляє на офіційній сторінці Інститут аграрної економіки й разом з організаторами протесту закликає фермерів з усієї Польщі до демонстрацій.

Європейський зелений курс — пакет політичних ініціатив, який має на меті до 2050 року зробити Європу кліматично нейтральною. На думку аграріїв, ініціативи ЄС загрожують їхнім інтересам. Зелений курс вимагає підвищення якості харчових продуктів, а для цього зменшення використання пестицидів, добрив та антибіотиків у сільському господарстві. Фермери вважають, що правила, які проштовхує Брюссель, призведуть до збільшення виробничих витрат і зменшення доходів.

Невдоволені пропозиціями ЄС фермери протестують не відсьогодні й не лише в Польщі, а й в інших країнах Євросоюзу. Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії, вже оголосила про відкликання деяких положень і проєктів зеленого пакета.

«Наплив товарів з України» у фермерських протестах спочатку був малозначущим фактором.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз, щоб підтримати українську економіку, скасував для українського експорту мита і квоти. Українські виробники пішли на ринок ЄС. Європейські, зокрема й польські, виробники — на український ринок. Утворилися нові схеми, які поширилися на Європу, але були, м’яко кажучи, дуже далекі від правил Євросоюзу.

У 2023-му польські аграрії впродовж кількох місяців проводили масові акції протесту проти транзиту української агропродукції через територію Польщі. Вони наголошували, що значна частина українського зерна не потрапляє до третіх країн, а осідає в Польщі, демпінгуючи таким чином закупівельні ціни на польське збіжжя.

Тоді Міністерство аграрної політики та розвитку села оприлюднило список імпортерів зерна з України. У ньому було понад пів сотні польських компаній. Схеми були обопільні.

Зелений курс — фіговий листочок

З низки глобальних і локальних причин за останні роки польська економіка перейшла від стану стабільності до стану глибокого дисбалансу. Торік у Польщі також відбувалися бурхливі парламентські перегони між проєвропейською опозицією й міцно вкоріненою популістською ПіСівскою владою. Настроями фермерів, незмінного електорату ПіС, жонглювали в цій боротьбі завиграшки.

Будь-який додатковий фактор, який потрапляв у бермудський трикутник ЄС — фермери — політика, ставав великим подразником. Так сталося і з українськими перевезеннями. І немає сенсу зараз докладно зважувати, на чиїх шальках більше правди чи вигоди, — терези хитнулися, зерно розсипалося, додалися людський фактор та емоції.

Є група організаторів, які розуміються на європейському праві. І є малоосвічені, але легко керовані селяни

«Треба брати до уваги те, хто такі фермери, — наголошує польський правник Пшемислав Ліс-Маркевич. — Є група організаторів, які розуміються на європейському праві. І є малоосвічені, але легко керовані селяни. Вони ладні йти за лідером і відтворювати гасла, які навіть не розуміють.

Ви думаєте вони знають толком, що таке той Зелений курс, до чого там екологія? Зелений курс — фіговий листочок. Якщо їм сказати: винні українці, то вони так і повторюватимуть. Фермери думають тільки про свій шлунок і гроші. До речі, селяни ніколи не підтримували протестів інших соціальних груп. Але коли в них проблеми, усі повинні чути їхній лемент.

Читайте також: Рупор російської пропаганди в Польщі став голосом протесту фермерів.

Зрозуміло, що фермери хочуть протестувати так, щоб людям було максимально незручно. Щоб було видовище й щоб невдоволення і злість людей спрямовувалися на уряд, а не на них.

Прогресивні поляки, звісно, обурені, але що ми маємо робити? Руками відтягувати ті трактори?»

— А що каже про протести польське право?

Право на протести в Польщі гарантоване Конституцією, достатньо повідомити локальну владу про наміри. Локальна адміністрація може винести заперечення, тоді справа перейде в суд. Але суди зазвичай визнають конституційне право на протести і не обмежують його.

Через блокування доріг поліція відкриває провадження у справах про адміністративне правопорушення

Поліція стежить за порядком, за потреби обмежує рух. Діє так само й під час протестів фермерів, як, наприклад, під час протестів українців під російськими консульствами.

Звісно, блокування мітингувальниками дорожнього руху є порушенням закону. І поліція на таке реагує. Відкриває провадження у справах про адміністративне правопорушення. У деяких громадах місцева адміністрація виставляла заперечення на зібрання, коли протест переходив у блокаду.

— Тобто провадження у справах про правопорушення відкриваються?

Звісно, сто відсотків! Польща таки правова держава. Поліція на правопорушення реально реагує. Це стандартна ситуація, природна, як кисень. За блокаду доріг порушують адміністративні справи, за пошкоджене майно, зламані контейнери також.

Польська влада не бездіяльна. Кажете: як можна було дозволити на протесті повісити те провокаційне ганчір’я? Яке дозволити? Поліція зупинила зловмисника миттєво. Чоловіка вивели з колони й одразу порушили навіть не адміністративну, а кримінальну справу за пропагування символів тоталітаризму. Через дурний напис його можуть посадити, бо суспільство обурене. Польське суспільство обурене!

— Але якось тихо обурене.

То в Україні б’ються у Верховній Раді — у Польщі такого немає. Це у вас хабарників кидають у сміттєві баки — у нас таке неможливо. Чи ви чекали побоїща?

Поліція не розганятиме законні протести палицями та водометами. Аграрії мають право протестувати. Це їм, як і всім іншим, гарантують Конституція і Європейська конвенція з прав людини. Звісно, мене форми їхнього протесту дратують.

Поліція не розганятиме законні протести палицями та водометами. Аграрії мають право протестувати

Але якщо хтось виходить із закликом до Путіна, то це насамперед тупість. Чи брав він російські гроші, наші спецслужби також перевірять. Те, що Росія корумпувала посадових осіб в Україні, не означає, що може корумпувати в Польщі. У нас, якщо факт доведений, таких людей садять. Матеуш Піскорський, засновник проросійської партії «Зміна», сидів кілька років у тюрмі за те, що брав гроші від росіян.

Ситуацію нагнітає істерика. А роботи поліції за цією істерикою не видно. Бо немає видовища. Поліція нікого не б’є, не кричить, спокійно виписує штрафи, направляє справи до суду. Через два тижні відбуваються також спокійні, не видовищні судові засідання.

У польському суспільстві не сталося жодної зміни стосовно українців

Я найсерйозніше закликаю українців оцінювати цю ситуацію об’єктивно. Тих фермерів, мабуть, 2% громади. У польському суспільстві не сталося жодної зміни стосовно українців. Ті, хто вас підтримував, підтримують далі. А ті, хто завжди був проти, тепер просто показують своє справжнє обличчя.

Не ображайте нас. Без колективної відповідальності, будь ласка. Війна ще не закінчилася. Поляки й Польща ще потрібні Україні й українцям. Жменька галасливих покидьків ні на що суттєво не впливає.

Єдині люди, яких я знаю, — і вважайте це компліментом, — які готові проливати кров і вмирати за цінності, — це українці. Під час Майдану і тепер. Єдині в Європі!

Для інших, які виходять на протести, завжди справа в грошах. Селяни завжди були бідні, а тепер збідніли ще більше й через скруту йдуть мітингувати.

україна-польща блокада кордону польські фермери

Знак гривні
Знак гривні