Ч

Чим цікаві українські дитячі журнали і навіщо їх передплачувати

Віримо, що традиція щоденного читання з дітьми перед сном збереглася в українських родинах (як, наприклад, у Британії). Дитячі журнали — найкращі помічники в збереженні таких традицій. Для їхньої підтримки та розвитку культури щоденного читання в дітей, ми публікуємо оновлений огляд українських дитячих журналів, які видаються навіть під час війни.

Дітям, яким ще важко читати самостійно, легше починати з невеликих текстів: коміксів, віршів, коротких художніх і пізнавальних оповідань та ігрових завдань.

Поробки, головоломки, експерименти та рецепти на сторінках журналів — усе це можливості для батьків і дітей робити щось разом, спільно проводити час, спілкуватися без екранів і гаджетів.

Півтора року тому ми наводили ці та інші вагомі аргументи на користь передплати дитячих видань (почитати статтю можна тут).

Що змінилося за цей час? Асортимент дитячої періодики стрімко зменшується: із понад 260 позицій у каталозі Укрпошти два роки тому до 80 сьогодні. Але є редакції, які намагаються вижити і випускають достойні видання, що допомагають виховувати маленьких українців: розвивати мовлення, вивчати основи природничих наук, ознайомлювати з українськими звичаями, культурою, історією, географією. Це особливо важливо для дітей, які під час війни перебувають за кордоном.
Державних дотацій видавці дитячих журналів не мають, тому покладатися можуть лише на передплатників та благодійників (раніше в деяких видань ще було трохи рекламодавців, під час війни їх поменшало, реклами в журналах практично немає).

У нашому сьогоднішньому огляді 12 українських журналів, серед них один для підлітків і один для дорослих, але він буде цікавим і підліткам.

«Крилаті»

5–10 років

Передплатний індекс: 98891

«Крилаті» — пізнавальний патріотичний журнал, що почав виходити ще в 1960-х у Нью-Йорку, а з 1990-х видається в Україні (нині раз на два місяці). У кожному випуску публікується адаптована інформація про національних героїв, історію та культуру України.

Є також історії про природу і космос, ігрові завдання з української та англійської мов, вірші й оповідання сучасних дитячих письменників, дотепні комікси, тексти пісень, розмальовки та уроки малювання, оригінальні саморобки та авторські головоломки.

Пізнавальна рубрика «Тепер я знаю» в дитячому журналі «Крилаті»
Пізнавальна рубрика «Тепер я знаю» в дитячому журналі «Крилаті»

Вартість передплати на журнал «Крилаті» під час війни символічна (340 грн за шість випусків протягом року) і не покриває витрат редакції. Журнал видається завдяки підтримці світової громадської організації «Спілка української молоді».

Передплата

Сторінка з журналу «Крилаті»
Сторінка з журналу «Крилаті»

«Джміль»

Від 4 років

Д — це дослідження, Ж — живопис, М — музика, Л — література. У кожному випуску журналу «Джміль» є комікси, оповідання та вірші, описи різних образотворчих технік, ігри, сценарії свят і розваг та математичні задачки. Журнал розвиває логіку та креативність, учить моралі та взаємодії з різними культурами світу.

Передплата

Урок малювання на сторінках журналу «Джміль»
Урок малювання на сторінках журналу «Джміль»
Історія про козака Мамая в журналі "Джміль"
Історія про козака Мамая в журналі "Джміль"

«Пізнайко»

6–12 років

Передплатний індекс: 40242

Щомісячний журнал має багато цікавих постійних рубрик: «Читалка», «Світ за очі», «Цікавинки», «Майстерня».

Сторінки з рецептами з журналу «Пізнайко»
Сторінки з рецептами з журналу «Пізнайко»

Окрім звичних рубрик під час війни «Пізнайко» публікує серію матеріалів психологині Брігітте Фьоллер із програми «Громадянська служба миру» GIZ в Україні, які пояснюють дітям складні явища: що таке особисті кордони та як їх відстоювати, як на їхнє життя впливає війна, що варто знати про корупцію тощо. Ці матеріали доступні безкоштовно за посиланням.

Передплата

Історія про корупцію та її вплив на життя людей у журналі «Пізнайко»
Історія про корупцію та її вплив на життя людей у журналі «Пізнайко»

«Розумашки»

6–9 років

Передплатний індекс: 98154

«Розумашки» дають відповіді на сотні дитячих запитань: «Як працює мозок?», «Чому опадає листя?», «Що таке ультразвук?», «Чому у воді важко бігти?». Журнал наповнений інтерактивними завданнями, іграми та коміксами, розрахований на молодших школярів, які опановують програму нової української школи.

Пізнавальна історія про графіт на сторінках журналу «Розумашки»
Пізнавальна історія про графіт на сторінках журналу «Розумашки»

Передплата

Основи ботаніки у вигляді яскраво ілюстрованих історій у журналі «Розумашки»
Основи ботаніки у вигляді яскраво ілюстрованих історій у журналі «Розумашки»

«Смайлик»

5–10 років

Передплатний індекс: 49888

Журнал має такі рубрики: «Вчимо англійську», «Англійські головоломки», «Сканворди», «Кросворди, «Лабіринти», «Вчимося малювати», «Саморобки», «Дитяча майстерня», «Притчі та казки», «Вікторини», «Смішинки» та багато іншого.

Сторінки журналу «Смайлик»
Сторінки журналу «Смайлик»

Передплата

«На крильцях ангела»

Передплатний індекс: 76462

Християнський пізнавально-ігровий журнал для дітей. У ньому є біблійні історії, розповіді про головні християнські свята, повчальні казки та вірші, ігри, саморобки та конкурси. Крім того, у журналі публікуються оповідання, які допомагають дітям зрозуміти, що таке війна.

Сторінки з журналу «На крильцях ангела»
Сторінки з журналу «На крильцях ангела»

Передплата

«Малятко»

2–10 років

Передплатний індекс: 76541

Журнал «Малятко» пропонує читачам загадки, розфарбовки, пісні з нотами, сценарії дитячих свят, кулінарні рецепти, конкурси. А також традиційні рубрики «Прочитай сам» і «Саморобка».

Сторінки з журналу «Малятко»
Сторінки з журналу «Малятко»

Передплата

«Малюк Котя»

До 9 років

Передплатний індекс: 89526

На сторінках журналу публікуються казки та оповідання, рецепти, інструкції до саморобок, кросворди, інтелектуальні ігри, багато фактів про рослини і життя тварин.

Сторінки з журналу «Малюк Котя»
Сторінки з журналу «Малюк Котя»
Сторінка з поробкою з журналу «Малюк Котя»
Сторінка з поробкою з журналу «Малюк Котя»

Передплата

«Золоте Левеня»

4–7 років

Передплатний індекс: 60735

Журнал вчить патріотизму, чесності, любові та поваги до людей і своєї країни. Редакція також займається благодійністю і надсилає журнали в школи та дитячі садочки в Україні й за кордон.

Передплата

Сторінка з журналу «Золоте Левеня»
Сторінка з журналу «Золоте Левеня»

«Мамине сонечко»

1–3 роки та 2–5 років

Передплатні індекси:

89374 (1–3 роки), передплата
98579 (2–5 років), передплата

Через війну редакція призупинила видання нових журналів. Придбати можна лише найкращі випуски за попередні роки. У журналах є інтерактивні ігри та саморобки, забавлянки, яскраві аплікації, розвивальні плакати з наклейками та вправи для розвитку дрібної моторики.

«Друкувати нові випуски зараз невигідно, — розповідає заступниця головного редактора журналу «Мамине сонечко» Олеся Білоус. — Зросла вартість паперу та послуг. Якщо до війни ціна була 45 грн, то тепер була б 90 грн. А наші журнали були орієнтовані на незаможного покупця, нас передплачували не у великих містах (де панували перекладні журнали «Барбі» та з героями інших мультфільмів, що продавалися на розкладках у супермаркетах), а в маленьких містечках і селах. Найбільший тираж у 2000–2004 роках був 23 000 примірників, а тепер 300. Про це соромно комусь казати».

Робити електронне видання для найменших, за словами пані Олесі, немає сенсу, адже дітям потрібно вирізати, клеїти, малювати. Це розвиває моторику рук, логіку та інші здібності дитини.

Сторінка з журналу «Мамине сонечко»
Сторінка з журналу «Мамине сонечко»

«Однокласник»

12–15 років

Передплата

У журналі є інтерв’ю з зірками (наприклад, «Жадан і собаки» у свіжому номері), поради щодо навчання, психології, краси й догляду за собою, статті про науку, ази підприємництва, огляди книжкових, фільмових та ігрових новинок, коротка проза й історії про невідомі куточки України. Передплативши паперову версію журналу, можна отримати його безплатно також в електронному форматі.

«Локальна історія»

15+ років

Передплатний індекс: 60940

«Локальна історія» — науково-популярний журнал про українську історію та культуру, започаткований у 2013 році. Чому ми додали його до цього переліку?

Видання орієнтоване на дорослу аудиторію, але підійде й підліткам, ставши продовженням традиції читання української періодики для тих, хто вже виріс із «Однокласника» чи «Крилатих».

Чимало матеріалів журналу присвячено невідомим епізодам і подробицям із життя яскравих історичних особистостей. Їх готують здебільшого історики, але тексти написані живою мовою, захоплюють і легко читаються.

Передплата

Сторінки з журналу «Локальна історія»
Сторінки з журналу «Локальна історія»

Як підтримати українську дитячу періодику?

Найочевидніше — це, звісно, передплатити журнал своїм дітям чи онукам, подарувати передплату дітям друзів чи родичів або, об’єднавшись з іншими батьками, передплатити для класу чи групи дитсадочка, який відвідують ваші діти.

Ще можна просто перерахувати пожертви редакціям або закупити кілька комплектів для шкільних бібліотек і дитсадочків.

Окрім того, Укрпошта ініціювала проєкт «Періодика в рідний навчальний заклад». За посиланням ви можете передплатити будь-який журнал чи газету (зокрема, дитячі) для конкретного освітнього закладу.

діти дитячі журнали читання

Знак гривні
Знак гривні