Я

Як працює рекрутинг у ЗСУ. Все більше частин починає шукати собі бійців поза системою мобілізації

Краще відразу йти на контракт, бо строки служби такі самі, як і на мобілізації, але ставлення краще і прав більше, стверджують опитані Texty.org.ua офіційні та неофіційні рекрутери.

Система військкоматів, тобто ТЦК, не може мобілізувати потрібну кількість людей у ЗСУ й породжує нескінченні скандали (зазначимо, що військкоматами керують Сухопутні війська). Тому офіційні особи заговорили про рекрутинг до ЗСУ, уточнюючи, що він не покриє мобілізацію. Але поки керівники держави та війська балакають і роблять заяви, ЗСУ, які зіткнулися з нестачею людей, вирішують цю проблему самостійно. У багатьох підрозділах з’являються відповідальні за рекрутинг.

Деякі роди військ, наприклад ТрО, найняли приватні компанії, які допомагають здійснювати рекрутинг. До процесу долучилися сайти з пошуку роботи. Ми вивчали, як працює ця нова система.

Опитуючи залучених людей, ми зрозуміли, що найбільше потенційні бійці бояться потрапити в погану частину з неадекватним керівництвом, тому через рекрутингові агенції та приватні знайомства шукають частини з ефективними командирами.

Британський журнал The Economist, розглядаючи проблему мобілізації в Україні, зазначав, що жодна армія світу не гарантує новобранцю місце служби. Тож маємо шанс бути першими. В Україні утворюється цікава система.

Проблеми в ТЦК виникли через радянські практики (насмішкувате ставлення до рекрутів, складну бюрократію, дивні й короткі години роботи, тотальну непрогнозованість найближчого майбутнього), адже їх ніхто не пробував реформувати всі 30 років незалежності й 2 роки повноцінної війни. Вони живуть так, як і жили в СРСР, і передають привіт із тих хамських часів.

Тому паралельно почала формуватися більш адекватна вимогам часу система: потенційні бійці самі шукають частину, куди хочуть піти служити, і звідти беруть відношення, яке теоретично дає змогу потрапити саме в обрану частину. Останнім часом і частини стали шукати рекрутів. Іноді ця система спрацьовує, а іноді ні. Військкомат чи далі навчальний центр може загубити рекрута або просто викинути. Тому деякі частини виділяють спеціальних людей, які супроводжують своїх новобранців у військкоматах і стежать, щоб вони потрапили саме до них.

Така практика існувала від самого початку повномасштабної війни, але тоді до неї вдавалися обрані частини. Тепер це явище стає масовішим і навіть здобуло визнання у формі офіційно проголошеного рекрутингу.

Можливо, його варто масштабувати в сотні разів і зробити основним методом набору в ЗСУ. Адже практика показує, що люди готові й зараз іти на війну. Водночас влада зовсім не займається мотиваційною частиною залучення бійців, а лише поглиблює репресивні методи.

Інший бік проблеми — якість управління частинами ЗСУ. Якщо до певної частини ніхто не хоче мобілізуватися, це має стати тривожним дзвінком для командування. Йому варто придивитися до керівника проблемної частини і, можливо, понизити його в офіцерському званні, а на його місце призначити нового.

Детальніше про необхідні зміни в ЗСУ читайте в нашій статті тут.

Далі пряма мова різних посадовців, дотичних до рекрутингу.

Є конкурс кандидатів, як на будь-яку роботу

Тетяна Муравйова, керівник рекрутингової групи позаштатного рекрутингового центру Сил ТрО

Наш центр створений недавно, у жовтні 2023 року. Першочергове його завдання — комплектація підрозділів БпАК (безпілотний авіаційний комплекс. — Ред.), усе, що пов’язано з безпілотними комплексами. Але зараз сфера нашої діяльності розширилася, ми займаємося й іншими вакансіями. Підбираємо не лише операторів БпАК, а й діловодів, начальників інженерних служб тощо.

Працюємо з різними інтернет-майданчиками, на яких розміщуємо свої замовлення: Lobby х, Work.ua, Robota.ua. Також розміщуємо вакансії в соцмережах.

Вже отримали більш як тисячу заявок і рекомендували понад сто кандидатів, і це за два з половиною місяці роботи. (ЗСУ в 2024 році потрібно мобілізувати 500 тис. чоловіків. — Ред.) Перші кандидати, яких ми рекрутували, вже пройшли територіальний центр комплектування (ТЦК) та військово-лікарську комісію (ВЛК) і направлені в навчальний центр Сил тероборони для проходження загальної базової військової підготовки.

Усі мають пройти базову підготовку незалежно від того, на яку посаду претендують, навіть якщо це посада діловода. Підготовка триває трохи більш як місяць.

— Як відбуваються співбесіди з кандидатами?

Ми розміщуємо вакансії наших підрозділів. Людина може надіслати резюме або коротку заявку, потім ми телефонуємо, уточнюємо. Є певна кількість фільтрів, які проходить кандидат. Наприклад, у початковому короткому інтерв’ю щодо тилової посади можемо запитати, чи готовий кандидат, навіть якщо йдеться про роботу в київському підрозділі, бути на казарменому положенні.

Адже підрозділ можуть відправити будь-куди, і доведеться жити в казармі. Далі претенденти проходять розширене інтерв’ю онлайн або офлайн. Ми готуємо звіт щодо кандидата, після чого подаємо його в підрозділ, який має вакансію. Потім організовується співбесіда кандидата з командиром цього підрозділу.

Якщо кандидата затверджують і він готовий, ми узгоджуємо його направлення до ТЦК. Перед оформленням там підрозділ видає йому рекомендаційний лист, іноді він ще називається відношенням.

— Як саме оформляють ваших кандидатів?

Переважно в нас оформляють на контракт. Це більш захищена форма для військовослужбовця, у межах якої він має право обирати, у якій частині служитиме. Що стосується підрозділів БпАК, то згідно з наказом головнокомандувача туди ми можемо оформляти як на контракт, так і на мобілізацію.

Переважно в нас оформляють на контракт. Це більш захищена форма для військовослужбовця

Наші підрозділи дуже потребують таких спеціалістів, тому сюди додали й мобілізацію. Процедура оформлення на мобілізацію простіша. Тут вас можуть оформити за два-три дні.

Якщо це контракт, треба пройти дві медкомісії. Вони більш розширені, тому це може зайняти мінімум тиждень, а то й два чи більше. Якщо якомусь лікарю щось не сподобається, він може направити ще й на додаткове обстеження.

Для контракту все ж таки є певні обмеження, які пов’язані зі здоров’ям людей, і їх чимало. Наприклад, якщо у вас є якісь металеві частини в тілі, до вас можуть виникнути питання. Ми оперативно підключаємося до вирішення різних проблем, які виникають у процесі прийому до ЗСУ.

— Як ви проводите своїх кандидатів через ТЦК?

Якщо наші кандидати в Києві, збираємо їх у невеликі групи, троє-п’ятеро людей, безпосередньо зустрічаємося, розказуємо всю послідовність їх оформлення. Потім разом із ними в перший день ідемо на ВЛК, а тоді вони вже самостійно проходять усю процедуру, ми залишаємося на зв’язку.

— Чи бували у вас випадки, коли людина від вас ішла в ТЦК, але її там направляли в якусь іншу частину?

У нас таких випадків не було, хоча ми справді чули, що таке трапляється. По-перше, ми працюємо з визначеними ТЦК, з якими у нас нормальні відносини. Вони знають законодавство, ми знаємо законодавство. Певно, тому ми таких випадків уникали.

— А який сьогодні стандартний термін служби прописується за контрактом?

Зараз більшість військових частин оформляють контракти з формулюванням “до кінця мобілізації”. Тобто тут ви перебуваєте в рівних умовах із мобілізованими, дія контракту закінчиться з початком демобілізації.

— Якщо людина вже отримала “бойову” повістку на мобілізацію, вона може до вас звертатися і на щось претендувати?

На жаль, ні. На цьому етапі ми вже не можемо її залучити. Якщо вона отримала саме так звану бойову повістку, це означає, що вона вже пройшла і ТЦК, і ВЛК і її вже обрали для певного підрозділу. Якщо ж ідеться про повістку для звірки даних, тоді так, на цьому етапі до нас цілком можливо звертатися.

— Я так розумію, якщо ви отримали понад тисячу заявок, то на брак уваги ви не скаржитеся?

Так, конкурс справді є. Наприклад, на ту саму вакансію діловода багато охочих. Щодо бухгалтерів, у нас зараз відкрито кілька вакансій бухгалтерів, будь ласка, подавайтеся. Але чомусь є певне уявлення, що коли я вже готовий чи готова йти в армію, то ви мене точно візьмете на цю посаду.

Але до тієї посади діловода є певні вимоги, як і в цивільному житті. У вас повинен бути досвід роботи з паперами. Якщо це діловод служби персоналу, то аналогічний досвід повинен бути в цивільному житті.

Треба уважно читати вимоги

Якщо хочеш податися на бухгалтера, то ти повинен не лише закінчити бухгалтерські курси, а й мати відповідний досвід. Також перевагу можемо віддавати кандидатам, які працювали в державній установі або з державними установами, бо тут є певні аналогії.

Ну й ще одна рекомендація — треба уважно читати вимоги. Якщо написано, що посада офіцерська, то, безумовно, у кандидата має бути офіцерське звання. Наприклад, він повинен бути офіцером запасу. Рядовий на цю посаду податися не може. Тобто є певні вимоги до кожної посади.

— Підозрюю, що на діловода вам надходить більше заявок, ніж на якусь бойову посаду.

Безумовно, на тилову посаду надходить більше відгуків. Але цікавляться люди й такими посадами, як мінометник, артилерист.

— Які плюси такого рекрутингу, як у вас?

По-перше, ви знаєте, у який підрозділ будете розподілені. Дуже часто люди подаються, тому що знають: у цьому батальйоні служить мій знайомий, брат, я чув багато класного про цей батальйон. Або цей підрозділ дислокується територіально саме там, де людина живе.

Є й інші моменти. Наприклад, у нашій мобілізаційній системі є прив’язка до освіти, коли місце служби людини визначається з огляду на здобутий фах. Можу навести конкретний приклад: людина за освітою психолог, але все життя пропрацювала у фінансовому секторі. Але оскільки освіта в неї саме психолога, то в армії вона мала займатися професійно-психологічною підготовкою особового складу.

— Чи можна у вас відмовитися від запропонованої вакансії, наприклад, уже після розмови з командиром відповідної частини?

Звичайно. Можна відмовитися на будь-якому етапі працевлаштування. А якщо йдете за контрактом, то можна відмовитися навіть під час проходження ВЛК. Контрактник — це доброволець.

І в нас різні моменти бувають. У людей же у всіх різна картинка того, куди вони йдуть. А потім, коли більше дізнаються, все змінюється. Наприклад, людина може відмовитися, почувши, що може перебувати на казарменому положенні. Коли жінки приходять, іноді запитуємо: а з ким буде ваша дитина? Бо знову ж таки може виникнути ситуація, коли жінка з дитиною не зможе бути. І таких моментів дуже багато. Але в нас немає жодного примусу, ми ведемо діалог, і людина може вчиняти так, як вона вирішить.

Ми розуміємо, що людям важливо, чи пройдуть вони якісну підготовку, з ким вони служитимуть і хто буде їхнім керівником. Тому наше завдання показати кожному кандидатові, який до нас звертається, як Сили ТрО ставляться до навченості, злагодженості та військового лідерства.

Потрібні люди на бойові посади

Дмитро, служить в одному з підрозділів ТрО й у вільний від виконання основних завдань час займається рекрутингом

Проблеми з комплектуванням

У нашому підрозділі не вистачає людей. Із ТЦК надходить вкрай мало бійців.

У якийсь момент наш комбат сказав: якщо комусь із наших знайомих надійде повістка і вони захочуть служити в нашій частині, то хай одразу виходять на зв’язок, ми даватимемо пакет документів у ТЦК та “учебку”, що ми цю людину забираємо. Або навіть хай не чекають повісток, а одразу йдуть до нас, бо повістки рано чи пізно надійдуть, а в нас ніби нормальне забезпечення, підготовка й ставлення до особового складу.

Але тут може бути один нюанс. Траплялося так, що людина наче йде до нас і ми надаємо документальне підтвердження, що забираємо її. Але на рівні “учебки” її перехоплюють, і вона до нас не потрапляє.

Нині є практика, коли їздять із військових частин ЗСУ по підрозділах ТрО (формально ТрО — це підрозділ Збройних сил України, але так склалося, що тероборона часто, хоча й не завжди виконує допоміжні функції. — Ред.) і забирають до себе тих, кому до 35 років, а нещодавно почали смикати й тих, кому до 45.

Зараз ми працюємо з одним тренувальним полігоном. Сподіваюся, розмістимо там для всіх охочих приєднатися до нас координати нашого підрозділу.

Рекрутинг іноземців

Спілкувалися з однією рекрутинговою агенцією, яка має відповідний цивільний досвід залучення громадян інших країн.

Зараз головне бажання — заповнити бойові посади

Офіційні зарплати на передовій у принципі нормальні, й теоретично іноземним комбатантам таке може бути цікаво. В агенції сказали, що якість рекрутів вони, звісно, гарантувати не можуть, але теоретично людей набрати можна з тих самих африканських країн або з Південної Америки.

Однак питання в тому, як вибудувати систему надання їм гарантій і забезпечити шлях до України. Це ж їм треба летіти з багатьма пересадками через країни ЄС, у них мають бути якісь транзитні візи, а ще щоб вони не вийшли в ЄС і не стали там нелегалами, відповідно треба напрацювати офіційні шляхи — усе це поки що не продумано і не вирішено.

Зараз головне бажання — якимось чином заповнити саме бойові посади.

Фахівці з безглуздих норм

Тилові посади плюс-мінус забезпечені пропозицією. Це не так страшно, як сидіти в окопі й стріляти чи щоб по тобі стріляли. З тиловими посадами цілком робоча ситуація: хтось пішов, хтось прийшов. Тому сарафанного радіо в принципі вистачає, щоб ці позиції закрити.

Але тут є інша проблема: частини потребують людей, які знали б безглузді армійські норми заповнення документів.

Оце все “вгорі відступ у документі два з половиною сантиметри, ліворуч один сантиметр” нікуди ж не ділося.

Мобілізувався на бойову посаду

Антон Кравець, мобілізувався в грудні 2023 року, нині проходить службу в одному з підрозділів ТрО, до армії займався бізнесом, мав кав’ярні. За його словами, цілеспрямовано хотів піти на бойову посаду: “Думаю, я там, де маю бути”

Мобілізуватися я хотів давно, повісток ніяких не отримував, на вулиці мене не ловили. Відповідно, коли прийняв остаточне рішення, почав питати друзів і друзів моїх друзів, де б працевлаштуватися в ЗСУ.

Я дуже прискіпливо ставився до того, куди хочу піти. Шукав не якусь конкретну спеціальність, а радше конкретний підрозділ, який мені найбільше підійде. Через свого друга знайшов людину, яка вже в ЗСУ і є командиром взводу. Так я й знайшов той батальйон, у якому зараз.

Спочатку прийшов у підрозділ на попередню розмову. Обговорили, що і як, хто на якій сходинці перебуває. Потім пішов до командира з мобілізації, у нашому батальйоні такий є. І там ми вже оформили документи, передусім мова йде про відношення. Так що в мене вийшов із мобілізацією процес трошки навпаки.

Зараз я в аеророзвідці, оператор дронів. Перед військом якогось великого досвіду не мав, кілька разів політали з другом на полігонах на “мавіках” і все.

Я в аеророзвідці. Перед військом великого досвіду не мав

Тому, звісно, після мобілізації я продовжив навчання. Людина з вулиці зараз не може так просто навчитися керувати тими самими FPV-дронами чи якимись великими БПЛА, як-от Vampire чи Heavy Shot.

У ТЦК ми прийшли невеликою групою: я і ще два рекрути. З нами була людина від нашої частини, яка допомагала оформити всі документи. Нас направили на ВЛК, ми пройшли її буквально за кілька годин, із 9-ї ранку до 12-ї дня. І все. Далі мені вже сказали прийти на певну годину для поїздки в навчальний центр.

Я чув про те, що ЗСУ нібито забирали до себе з “учебки” бійців ТрО. Але сам такого не бачив.

Бачив, як у навчальному центрі інші підрозділи намагалися переманити до себе якимись “плюшками”. Наприклад, давай ти не будеш в аеророзвідці, а підеш до нас у ППО. Можуть телефонувати ті самі друзі з інших підрозділів. Зазвичай такі пропозиції надходять від якихось знайомих.

Приходять в “учебку” люди з інших частин і можуть умовно рекрутувати людей. Як це в нас було: усіх вишиковують і називають прізвища людей, які не мають відношень. Ці люди виходять зі строю. Їх ведуть умовно в їдальню і там починають їм щось пропонувати: у нас є такі вакансії і такі умови.

Це така собі дуже імпровізована біржа праці для тих, у кого немає відношення. Під кінець нашого навчання приїздив представник однієї частини, пропонував і тим, у кого вже були якісь відношення, і тим, хто їх не мав, службу в розвідці. Але знову ж таки йшлося про добровільну згоду, а не про примус.

ССО шукає перевірених

Володимир, служить в одному з підрозділів ССО. Нещодавно він розмістив оголошення на своїй сторінці в соцмережі про кілька небойових вакансій у їхній частині. Каже, що про це його попросили товариші по службі

У нас специфічний підрозділ, він перебуває в структурі Сил спеціальних операцій. Тому й рекрутинг у нас відбувається дуже цікаво, бо ми не можемо робити ніякої публічної реклами. І головний принцип відбору людей — ми всіх відбираємо через особистий контакт.

Це мають бути вже перевірені люди. Тобто нам когось треба знайти швидко, і ми його повинні знати або хоча б у нас мають бути спільні друзі.

Тому мій командир, знаючи, що в мене є певні соціальні контакти, попросив долучитися до пошуку низки позицій, пов’язаних із діловодством.

Це унікальний випадок, фактично золотий квиток. У нас стосунки в підрозділі вибудувані прекрасні, і ми просто шукаємо одиничних людей на одиничні завдання.

Цей випадок є винятком, це рекрутинг мікрорівня. Загалом він у нас відбувається інакше. У спеціальні розподільчі місця, такі як “Десна”, їдуть наші представники, які пропонують іти в наш центр. І ті, хто погодився, з “Десни” потрапляють у навчальний центр ССО. Для цього в нас є спеціальні рекрутери.

Спочатку відношення, потім ТЦК

З ТЦК у нас жодних проблем не виникало. Ми просто давали людям відношення, і ті їхали з ним до себе в ТЦК. Був, щоправда, випадок, коли хлопчина не знав порядку дій і без відношення просто пішов у ТЦК, де його внесли до мобілізаційного списку на ДШВ. Після цього процедура ускладнилася, ми мусили запустити щодо нього службову перевірку, щоб ввести його в нашу структуру.

І потім він отримав лист-гарантію від ССО, що ми заберемо його до себе. Але коли таке трапляється, то це все дуже складно й залежить від рішення конкретного ТЦКшника. І, звісно, від бажання та волі підрозділу, який цим займається. Це реально важкий процес, там включається все аж до особистих знайомств. Бажання виводити людей із мобілізаційного списку, тобто ставити мінус один у свій план, у ТЦК немає.

Краще контракт, ніж мобілізація

З підписанням контракту все стає набагато легше. У командування не виникає питань, навіщо нам потрібна конкретно ця людина, якщо вона готова підписати контракт. І ми як роботодавці знаємо, що в цю людину можна вкластися, відправити її на навчання.

До мобілізованих, на жаль, ставлення радше як до кількості, а не як до якості

До мобілізованих, на жаль, ставлення радше як до кількості, а не як до якості. Тим більше зараз усе змінилося, оскільки були озвучені терміни мобілізації три роки. І мінімальний контракт три роки.

Тому я кажу хлопцям, які приходять: різниці в термінах немає, а контракт дає певні переваги, наприклад, із поселенням чи відшкодуванням за оренду житла. І з контрактом гарантія на 99 відсотків, що ви потрапите саме в той підрозділ, із яким підписали контракт.

Більшість хоче обійняти небойові посади

Пропозиція по небойових посадах у нас майже нульова. За два роки всі ці посади в нашому підрозділі утряслися, їх обійняли люди, які найкраще відповідають вимогам, мають серйозний досвід.

Зараз у нас відбувається відбір, і з 50 людей лише двоє хочуть іти на бойові посади. Всі намагаються уникнути цього, як тільки можуть. Це насправді сумна статистика, але це факт.

ссо зсу тро рекрутинг зсу мобілізація

Знак гривні
Знак гривні