П

Пропагандисти мріють про Техаську народну республіку. Моніторинг росЗМІ за 22–28 січня 2024 року

Минулого тижня пропаганда переконувала, що Київ навмисно збив російський військово-транспортний літак Іл-76 поблизу Бєлгорода, яким начебто перевозилися українські військовополонені. Вони висувають різні версії, одна з них — таким чином влада хоче відбити бажання українців здаватися в російський полон. Також дезінформатори багато розповідали про ймовірну громадянську війну в США. Привід — конфлікт між центральною владою та штатом Техас. За твердженням пропагандистів, Техас планує відокремитися від Вашингтона. А ще росмедіа обговорювали Указ президента України “Про історично населені українцями території Російської Федерації”. Вони розпочали інформаційну кампанію з меседжами, що Україна — шовіністична держава, яка зазіхає на загальновизнані кордони Росії.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Іл-76

Головною інформаційною подією минулого тижня стало падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня. Російська пропаганда одразу звинуватила Україну й заявила, що на борту перебували полонені українські військові, яких Росія переміщувала для обміну з Києвом.

Москва звинуватила українське керівництво у звірствах, жорстокості та порушенні звичаїв ведення війни. Пропагандисти переконують, що Україна знала і про цей маршрут, і про те, що на борту були саме українські військові: “Очевидно, что выпестованный США и их натовскими сателлитами преступный режим Зеленского представляет реальную и существенную угрозу не только России, но и самой Украине, ее простым гражданам, всему миру”.

Дезінформатори повідомляють, що по літаку вдарили українці американською або німецькою зброєю: “Многое указывает на то, что это могли быть либо американские Patriot, либо IRIS-T немецкого производства”. І звинувачують Захід у заохоченні нібито воєнних злочинів, нібито скоєних українцями.

Пропаганда одразу почала висувати версії, чому ж Київ наважився на такий крок. Одна з них — таким чином Зеленський хоче заборонити українцям здаватися в російський полон: “Киев пытался в качестве одной из целей запугать украинских военных, чтобы они не сдавались в плен”. Інша — це результат конфлікту між Зеленським і Залужним: “Медведев назвал историю с уничтожением самолёта Ил-76 результатом “внутриполитической борьбы неонацистских элит в Киеве”.

30 січня представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив, що ситуація з падінням літака досі не прояснилася: “Що там були наші полонені — це заява Росії, і поки що лише з їхніх слів ми можемо аналізувати”. За словами Юсова, є ймовірність того, що літак перевозив і боєприпаси, і полонених, яких використовували як живий щит. При цьому реакція Росії та обставини катастрофи були провокативними. Адже режим тиші не був оголошений над Бєлгородом, і РФ не повідомляла заздалегідь, що збирається використовувати авіасполучення для перевезення полонених.

Техаська народна республіка

Минулого тижня в США виник спір між центральною владою та владою окремих штатів довкола міграційного питання. Приводом стало рішення Техасу самостійно перекрити кордон із Мексикою — встановити вздовж нього колючий дріт і пливучі бар’єри. Це не задовольнило федеральну владу. Техас звинуватили в негуманності. Федеральна прикордонна служба почала навіть знімати дріт на кордоні Техасу та Мексики. Але місцеві правоохоронці припинили пускати туди державних агентів. У підсумку обидві сторони звернулися до Верховного суду, щоб той вирішив спір. І той ухвалив рішення на користь Білого дому.

Після цього губернатор Техасу Грег Ебботт (політик із табору Республіканської партії) відмовився підкоритися суду, заявивши, що штат має право захистити себе від “вторгнення”, маючи на увазі незаконних мігрантів.

Російська пропаганда не оминула конфлікт і заявила, що громадянська війна в США не за горами: “Юг Америки восстал: в США назревает конституционный кризис”, “Бунт в США: Техасская Народная Республика и развал США”. Зазначимо, що розвал США — одна з улюблених тез Росії, яку вона принагідно повторює вже багато років.

Дезінформатори поширюють повідомлення, що центральна влада посилає війська в Техас, а місцеві готуються до протистояння, що може перерости в збройний конфлікт: “Не менее 400 “Хаммеров”, 72 БМП М2 Bradley, 48 самоходных гаубиц М109 и до тридцати танков Abrams. Всё это богатство присоединилось к одному из самых вооруженных Штатов. Байдену стоит трижды подумать, прежде чем решить наказать власти региона за неповиновение”.

Деякі ресурси вже заявляють, що Техас готується до голосування за вихід: “Движение Техасской национальной партии (TNM; также известно как Texit) сообщило, что включит вопрос о независимости штата в бюллетень на республиканских праймериз — они будут проходить в каждом штате США. Решение движения уже получило огромную поддержку в Техасе”.

Пропагандисти припускають, що конфлікт вигідний Байдену, який таким чином хоче скасувати президентські вибори: “В прессе также выдвигаются предположения о возможности введения в США военного положения и отмены президентских выборов, их переноса”.

А пропагандистка, телеведуча програми “60 минут” Ольга Скабєєва мріє про створення Техаської народної республіки.

Україна зазіхнула на російські території

22 січня президент України підписав Указ “Про історично населені українцями території Російської Федерації”.

Російська пропаганда одразу ж заявила, що Україна прагне приєднати російські території, звинувативши таким чином Київ в агресії та шовінізмі, який підтримує Захід.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що в указі президента України висунуто претензії Києва на шість регіонів Росії: “Он подписал указ о территориальных претензиях к России на земли, «исторически заселённые украинцами». Тут и комментировать нечего, поскольку украинцы — это русские, а Малороссия — это часть России”.

Прокремлівський так званий політолог Сергій Марков заявив, що указ Зеленського продиктований планами Вашингтона передати під управління Києва частину регіонів Росії для “насильницької українізації”: “Эти планы, конечно, не планы Зеленского. Ему и на свой родной Кривой Рог наплевать даже. Но это планы партии войны в Вашингтоне. Она планирует после нанесения поражения России разделить Россию на много маленьких стран. А часть регионов отдать другим странам. И вот некоторые планируется подвергнуть насильственной украинизации”.

Насправді в документі Зеленський доручив уряду розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у РФ, зокрема на історично населених ними землях. Один із пунктів цього плану — створення центру для збору інформації про злочини проти українців на території Росії, про примусову русифікацію, політичні репресії та депортації. Серед інших завдань збереження історичної пам’яті про ці події.

У тексті указу немає жодного слова про прагнення України встановити суверенітет над будь-якими міжнародно визнаними російськими територіями чи про приєднання до України земель Кубані, Ростова, Білгорода, Курська та Брянська.

Проблеми

У Росії відбувається так звана президентська виборча кампанія, і росіянам розповідають про здобутки країни за правління Путіна. Водночас ЗМІ вже не можуть замовчувати новини про деякі проблемні моменти.

Ліки

У нашому останньому моніторингу ми писали, що росіян почало дуже хвилювати питання дефіциту ліків. Минулого тижня цей тренд зберігся. А окрім дефіциту пишуть і про значне подорожчання медикаментів: “И теперь лучше не болеть, ведь тот же аспирин за год вырос в цене на 30%, а но-шпа — на 28%. Умирать также не рекомендуется — рытье могилки в РФ подорожало почти на 20%, а обычные деревянные гробы взлетели в цене на 37%”.

Тема така хвилююча, що тепер з’являються повідомлення про те, як завезти ліки своїми силами: “В России действуют серьёзные ограничения на ввоз зарубежных лекарств. Особенно строгие правила для рецептурных препаратов, но и с остальными всё не так просто. Как привезти медикаменты без проблем, рассказал руководитель отдела качества фармлогистического оператора NC Logisti”.

Інфляція

Також росіяни відчувають проблему інфляції. Дорожчає й сільгосппродукція. Громадяни не можуть зрозуміти, чому зростають ціни в країні, яка вважається одним із найбільших експортерів сільгосппродукції. І тепер їм пояснюють, як їхні виробники й роблять частковий внесок в інфляцію: “Вклад в инфляцию внесло и сельское хозяйство, так как увеличились расходы теплиц на электроэнергию, расходные материалы, логистику и оплату труда персонала. Помимо этого, в декабре подорожали автошины из-за увеличения расходов производителей на натуральный каучук”.

Пропагандисти пояснюють, що інфляція — це і є результат того, що в населення зростають заробітні плати, різні пільги й соцзахист. Проте мало хто каже, що зростання зарплат зумовлене дефіцитом робочої сили, який виник після мобілізації росіян до армії. Всі змагаються за робітників, тому й збільшують пропозиції оплати праці. А зростання соцвиплат та пільг — це частково результат виплат загиблим і пораненим.

Демографія

А ще в росЗМІ писали про демографічні проблеми: “Так называемая статичность населения (ситуация, когда рождаемость и смертность находятся примерно на одном уровне), по информации Всемирной организации здравоохранения, будет обеспечена, если на каждую женщину будет приходиться 2,1 ребенка. В России, по данным Росстата, этот показатель сейчас менее полутора”. У Росії народжуваність падає вже кілька років і навряд чи найближчим часом повернеться до зростання. Це наслідок усієї складної історії країни останніх десятиліть. Замість того щоб вирішувати проблему, російська влада розв’язала велику війну, що лише поглиблює її. До факту стримування народжуваності додалися велика кількість загиблих і покалічених, хвилі еміграції та зменшення припливу мігрантів, що є прямим наслідком війни проти України.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні