З

Залужний, карти та клікбейти. Моніторинг дези в Україні за січень 2024 року

Українські сайти-“сміттярки” хайпували на темі “звільнення Залужного”. Деякі з них звернулися навіть до тарологів для роз’яснення, хто ж бажає відставки Залужного та що показують карти про його майбутнє.

Також “сміттярки” натякають на тотальну мобілізацію жінок і лякають українців заголовками новин.

Залужний встоїть, бо так говорять карти

29 січня український інформаційний простір сколихнула новина про ймовірну відставку Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Українські сайти-“сміттярки” хайпували на цій події як могли, намагаючись отримати більше переглядів. Назви новин подавалися з твердженнями, що відставка — доконаний факт. У частині таких повідомлень не було зазначено, що інформація потребує уточнення, не було заклику чекати на офіційні повідомлення від представників влади.

Але після повідомлень від Міністерства оборони України та прессекретаря президента України Сергія Никифорова почали з’являтися спростування.

Деякі “сміттярки” отримують зиск від інформаційного вкиду з відставкою і після спростувань. Наприклад, сайт Politeka поширює повідомлення від аюрведичного терапевта, що “хтось поза нашою країною фінансує інформаційну кампанію проти Залужного, але його становище не похитнулося”. “Експерт” заспокоює українців, бо гадання на картах показало, що Залужний вистоїть: “На його персону випадає карта Пада — це наші ноги, це платформа, те, на чому ми стоїмо. І якщо воно випадає в парадному положенні, це свідчить про абсолютно стійке становище Валерія Залужного зараз. Якби ноги були перевернуті, можна було б сказати, що його становище похитнулося й що справді очікуються якісь зміщення чи зміни”.

Мобілізація жінок

Інша хайпова тема — мобілізація. Тема складна й чутлива. Верховна Рада України планує розглянути зміни до закону про мобілізацію.

“Сміттярки” експлуатують цю тему на повну, отримуючи додаткові перегляди й іноді поширюючи відверто проросійські наративи. Особливо паразитують на питаннях демобілізації військових і на тому, кого братимуть до ЗСУ.

Деякі новини були з такими заголовками: “Ніхто не доживе”: військовий розповів правду про демобілізацію, яку пропонують у Раді”, “Хороших рішень уже не залишилося: у Раді попередили про жорстку мобілізацію”, “Війна закінчиться, але солдати з неї уже не повернуться: військовий ЗСУ налякав небезпечним попередженням”.

Деякі видання пішли далі й видавали новини з такими заголовками: “Повна мобілізація жінок: українці на нервах від лавини заяв політиків та військових”. У самій новині йде пояснення, що це питання не вирішене. Але подається велика кількість заяв від політиків про те, що потрібно мобілізувати всіх жінок нарівні з чоловіками.

Нагадаємо, наратив, що в Україні планують мобілізувати всіх жінок, постійно проштовхує російська пропаганда.

30 січня уряд вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт зі змінами до мобілізації. У цьому документі містяться важливі пункти щодо мобілізації жінок до лав ЗСУ. Зокрема, зазначено, що жінки, які придатні до військової служби за станом здоров’я та віком і які мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту й здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік.

Зараз обов’язковому взяттю на військовий облік підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Зауважимо, що облік — це не призов на службу.

У 12-му пункті урядового законопроєкту наголошується, що жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на службу або залучити до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку.

Залякати заради переглядів

А ще українські сайти-“сміттярки” залякують українців погіршенням соціально-економічної ситуації. У досліджуваний період фіксували новини із заголовками про те, що в держави бракує коштів на пенсії та пільги для громадян: “Виплат більше не буде: гроші закінчились не лише на пенсії, а й на субсидії та пільги — заява ПФУ”.

Новина була зроблена на основі інформації Пенсійного фонду про те, що виплати були здійснені за планом за січень, а наступний період розпочнеться в лютому. Таким чином, у січні були профінансовані всі державні зобов’язання. “Сміттярки” знали про цей факт, про що було згадано і в новині, однак не пропустили можливості збрехати в заголовку, щоб знову ж таки отримати перегляди.

Це лише один із прикладів клікбейтної новини. Насправді українські сайти-“сміттярки” часто використовують такий прийом. Як-от із новинами про податки: “Цього тільки не вистачало: від українців вимагали доплатити податки — торкнеться майже кожного”. Або з новинами про комунальні тарифи: “Комуналка стане непідйомною: один із тарифів збільшать на 50%”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували новинні матеріали, взяті з ~50 українських сайтів.

сміттярки дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні