О

Операція з відбілювання. “Сміттярки” реанімують репутацію скандальних персон. Моніторинг дези в Україні

Аналізуючи українські сайти-“сміттярки”, ми помітили, що вони займаються відбілюванням репутації сумнівних персон. Це і скандальні політики, і так звані експерти, які перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну працювали на проросійських каналах і просували кремлівські наративи. Наприклад, у січні група “сміттярок” синхронно піарила народного депутата Вадима Столара, який був головою київської організації ОПЗЖ, проросійської партії, що самоліквідувалася після початку війни. Також ми помітили, що особи, яких ми зафіксували в нашій Базі псевдосоціологів та прихованих піарників, активно повертаються у вітчизняний інфопростір.

Read this article in English

Період дослідження: 1 грудня 2023 року — 12 січня 2024 року.

Відбілювання скандальних персон

У січні група сайтів-“сміттярок” опублікувала новини про благодійність Вадима Столара. Столар — народний депутат 6-го скликання від проросійської Партії регіонів і 9-го скликання від забороненої ОПЗЖ. Нині член депутатської групи “Відновлення України”, а також один зі скандальних забудовників Києва.

У лютому 2023 року Служба безпеки України проводила обшуки в його приміщеннях у зв’язку з розслідуванням участі підконтрольних йому будівельних компаній у легалізації коштів Віктора Медведчука та інших підсанкційних осіб.

І ось “сміттярки” публікують фактично однакові новини: “Вадим Столар влаштував передачу антидронових комплексів прикордонникам”, “Прикордонники отримали антидронові комплекси від Вадима Столара”, “ПОГРАНИЧНИКИ ПОЛУЧИЛИ ОТ ФОНДА ВАДИМА СТОЛАРА УСТРОЙСТВА ДЛЯ БОРЬБЫ С БПЛА”. Ці повідомлення не маркувалися як реклама, а подавалися як новини.

Новини ілюструються тими самими фото й обов’язково коментарями самого Столара, який “розкривається” у своєму патріотизмі й прагненні допомогти військовим. І мають ознаки замовного матеріалу.

Ми підтримуємо волонтерство і дякуємо кожному, хто допомагає ЗСУ. Тут лише демонструємо, як сумнівні персони намагаються відбілити свою репутацію такими жестами й використовують для цього сайти-“сміттярки”.

Реабілітація “сумнівних експертів”

Інший тренд серед “сміттярок” — реабілітація експертів, які раніше працювали на проросійських і згодом заблокованих в Україні медведчуківських каналах (“112”, NewsOne).

У більшості випадків відбілюють “експертів”, які потрапили й до нашої Бази псевдосоціологів та прихованих піарників.

На сайті politeka.net це такі персони, як Геннадій Дубов (двічі згадувався в досліджуваний період) та Олександра Решмеділова (тричі), які раніше були помічені в піарі Партії Шарія.

На politeka.net, life.znaj.ua також знову активно цитуються такі персони, як Дмитро Співак. Зокрема, по п’ять разів згадувалася його “експертна думка”. На каналах Медведчука Дмитро Співак спочатку був частим гостем ефірів і позиціював себе кандидатом політичних наук та громадським діячем. Активно просував інтереси партії ОПЗЖ і виступав за “русскій мір”. Потім став ведучим на “112”. Він стверджував, що США не потрібен мир в Україні, що американці й британці намагаються зіштовхнути Москву з Києвом, звинувачував США в расизмі й постійно повторював мантру про зовнішнє управління в Україні. Докладніше з його “поглядами” можна ознайомитися тут.

Сьогодні “сміттярки” цитують заяви Співака, наприклад, щодо “справедливої мобілізації” або діляться його думками про вибори в США. Популяризують його персональный ютуб-канал.

Шок-контент

“Сміттярки” і далі борються за перегляди за допомогою шокуючого контенту. Їх новинні стрічки наповнені заголовками, які містять фрази “Українці шоковані...”, “Всі знепритомніли, коли дізналися, що…”, “Нові правила… вивели з себе українців”.

Багато цих повідомлень спирається на реальні події, але проблеми гіперболізовані й подаються в маніпулятивному світлі.

У досліджуваний період ми зафіксували новини із заголовками:

“Користуєтеся світлом — готуйтеся до штрафу. В Україні вирішили карати споживачів електроенергії”.

“Дикое подорожание: в Vodafone поставили абонентов перед фактом, а потом оправдались”.

“Рано радовались: уже готов новый закон о мобилизации — Умеров рассказал подробности”.

“Проверьте Viber: осталось всего 18 дней — и украинцам начнут отрезать свет поквартально”.

Змагання за читачів за допомогою маніпулятивних заголовків і шок-контенту не лише дискредитує Україну та державні органи влади, призводить до зростання недовіри серед українського суспільства, а й безпосередньо підіграє російській пропаганді.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували новинні матеріали, взяті з ~50 українських сайтів.

сміттярки дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні