П

Путін приведе Росію до перемоги, а Трамп виведе США з НАТО. Моніторинг росЗМІ за 4–10 грудня 2023 року

Минулого тижня російські медіа повернулися до новин з українського фронту. Пропаганда вже пророкує росіянам перемогу, пише про відступ України й поширює неправдиві новини про захоплення населених пунктів.

Також у Росії стартувала виборча кампанія Путіна, який вже заявив, що балотуватиметься на новий термін. Дезінформатори взялися за роботу й забезпечують інформаційну підтримку. Тепер буде більше новин про любов Путіна до простих росіян і здобутки Росії в протистоянні із Заходом. А ще росЗМІ мріють про прихід Трампа до влади, адже тоді з’явиться перспектива виходу США з НАТО.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

Пропаганда на піднесенні

Минулого тижня російська пропаганда повернулася до новин про невдачі України на полі бою: “Десантники крушат штурмовые группы”.

Справді, на кількох ділянках фронту є незначні просування росіян. Але це не прорив фронту, про який заявляють пропагандисти, коли пишуть, що “Бандерштат будет вынужден сдать ряд позиций и отступить на запад”.

РосЗМІ заохочені новинами зі США, де в Сенаті не можуть погодити виділення коштів для Києва. Тому будь-які заяви в Україні про складну геополітичну ситуацію пропагандисти маркують дописами, що українців зрадили: “Внимание обратили на вину Соединенных Штатов. Дескать, из-за их зрады «при сложившейся динамике на фронте ВСУ придется обороняться все дальше и дальше на запад»”.

Дезінформатори вже святкують перемогу у війні: “Страшнее надвигающаяся катастрофа на Запорожском фронте”. Заявляють про величезні втрати ЗСУ та переконують, що “украинскую армию не спасет даже мобилизация остатков населения”.

А ще минулого тижня активно тиражували помилку іноземного журналіста. 9 грудня військовий аналітик газети Bild Юліан Рьопке повідомив, що росіяни знову захопили два села на Врем’євському виступі, які влітку звільнили ЗСУ: Старомайорське та Урожайне. Новина виявилася неактуальною, оскільки Рьопке спирався на старі відео.

Пропаганда поширювала повідомлення як доконаний факт: “На кадрах видно, как российские войска двигаются по центральным улицам и подвергаются обстрелу с севера”.

Звісно, що після спростування новини самим Рьопке росмедіа не наслідували його приклад. А ті, хто це зробив, заявили, що Рьопке помилився лише в часі, а села будуть обов’язково захоплені росармією: “Аналитик Bild удалил пост о взятии россиянами Старомайорского и Урожайного, вроде как он сделал свой вывод на основании старого видео. Впрочем, у Рёпке будет еще возможность опубликовать этот материал”.

Путін “із кожної праски”

“Владимир Путин сообщил о намерении выдвинуть свою кандидатуру на грядущих выборах президента РФ” — одна з головних новин російських медіа. 8 грудня він заявив, що братиме участь у президентських виборах. Це те, що можна назвати секретом Полішинеля, — таємниця, яка всім і так відома.

Пропагадисти також включилися в роботу. Тепер кожне слово, виступ, кожну поїздку Путіна висвітлюють по максимуму.

Тут Путін зустрінеться з простими росіянами: “Глава государства на предстоящей неделе посетит один из регионов России”.
Ось він сповідує гуманізм: “Путин заявил о необходимости принять решения по амнистии некоторых категорий женщин, которые находятся в местах лишения свободы за ненасильственные преступления”.

Тут переймається за дітей: “Во время первого посещения выставки-форума «Россия» в Москве президент также оставил послание на стене одного из павильонов. Он пожелал детям исполнения их желаний и планов”.

А ось підтримує волонтерів: “Путин примет участие в церемонии награждения победителя номинации «Волонтёр года-2023» в рамках международной премии «Мы вместе»”.

Активно висвітлювалася поїздка Путіна на Близький Схід. 6 грудня він побував в Об'єднаних Арабських Еміратах і Саудівській Аравії: “Сопровождение борта президента России Владимира Путина в Абу-Даби стало идеальной рекламой для российских истребителей Су-35С, показавших себя идеальной техникой для воздушного эскорта. Этим самолётам нет равных в мире по дальности и мощности установленного на них вооружения”.

Так звані експерти одразу почали заявляти, що “успешные визиты Владимира Путина в Саудовскую Аравию и ОАЭ, которые традиционно поддерживают близкие отношения с Вашингтоном, подчеркивают ограниченность западных санкций против России”.

Лунали високомовні висловлювання, що арабський світ підтримує російського диктатора: “Арабы уважают силу слова, силу духа и силу вообще. Поэтому арабы очень уважают Путина и Россию”.

З наближенням виборів ми бачитимемо все більше новин про дипломатичні перемоги Путіна, підтримку Росії в усіх куточках світу й про його любов до простих росіян.

Омріяний Трамп

Російська пропаганда активно стежить за Дональдом Трампом — своїм фаворитом на майбутніх президентських виборах у США.

Пропагандисти заявляють, що після перемоги Трампа США можуть припинити підтримувати Європу і навіть вийти зі складу НАТО: “На это намекает предвыборная программа Трампа, в которой сказано, что «мы закончим процесс, который мы начали в прошлый раз, — процесс переоценки задач и предназначения» Североатлантического альянса”, “Если экс-президент США Дональд Трамп снова займет пост главы Штатов, то понизится значимость поддержания НАТО в боеспособном состоянии”.

РосЗМІ підсилюють давню й улюблену тезу про те, що підтримка України, яку обстоює теперішній президент США, підвищує ризик застосування Росією ядерної зброї: “Байден ясно дал понять, что он встал на путь, ведущий к ядерной конфронтации между США и Россией, спровоцированной конфликтом РФ и НАТО”, а ось Трамп зовсім інший. Він здатен враховувати інтереси Росії.

Передумовою цього начебто слугуватиме бажання зберегти інтереси США, адже в нинішніх умовах конфронтації з Росією Америка може зазнати краху: “Однако «американское самосохранение» требует возвращение Трампа на пост главы государства”.

Пропаганда пише про “багатополярність світу” як уже доконаний факт: “Процесс трансформации предусматривает переход к многополярности”. І цинічно заявляє, що новий світовий порядок справедливіший, у ньому Росія не має жодних ворожих намірів щодо інших країн: “Путин назвал главной тенденцией мировой трансформации смену прежней однополярной системы более справедливым многополярным порядком. Он указал на то, что Россия открыта к конструктивному партнерству с любыми странами и не имеет враждебных намерений к кому-либо”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні