Г

Гумор і новини. Як російська пропаганда просочується крізь тікток

Ми дослідили неполітичний сегмент тіктоку, щоб зрозуміти, чи проникають російські впливи через розважальний контент цієї мережі. Найслабше місце — гумор. Тікток показує українцям відео російських стендаперів, і часто це “задорновщина”, тобто висміювання Заходу.

Популярність коротких вертикальних відео набирає обертів. Тепер там не лише дивні танці, а й блогери, відео з війни і політичні новини. Нинішнього року в тіктоку сидить уже 12 млн активних українських повнолітніх користувачів. І цього літа 25% українців заявляли, що використовували його для отримання новин.

Але є нюанс. У Росії тікток “захищений” від іноземного втручання: російські юзери з березня 2022 року втратили можливість дивитися відео з-поза меж РФ. Тікток зробив це на вимогу Кремля. Сувору локалізацію підтвердили й норвезькі журналісти, коли у квітні 2022 року порівняли стрічки тіктоку в Бєлгороді й Харкові: у першій були жарти та розваги, у другій — війна й наслідки російських обстрілів.

Натомість в Україні тікток не піддає відео такій модерації. Навіть навпаки, на платформі часто відсутній надійний захист від російського контенту.

Ми зафіксували, що найбільше російського контенту в гумористичних відео від професійних коміків або тих, хто ними хоче стати.

Російські жарти про Росію для українців

Ми вивантажили 150 000 відео з “нейтральними” й гумористичними хештегами та українською локалізацією. Вирішили шукати за хештегами, бо вони не тільки забезпечують зручний пошук за темою, а й працюють як ключові слова, які допомагають тіктоку краще зрозуміти, про що йдеться у відео, і відповідно рекомендувати його цільовій аудиторії.

Свідомо обирали хештеги двома мовами: українською та російською. Бо український тікток не обмежується україномовним контентом. А російський контент мала б обмежувати для українців сама платформа.

Сподівалися дослідити, про що знімають відео українці, а побачили те, як платформа пропонує українцям російський гумор. Дуже політизований російський гумор.

Бо, наприклад, пошуковий запит з українського акаунта за хештегом #весело може видати відео як з українським песиком, так і з російським Comedy Club (відомий своїми расистськими, сексистськими й часто пропагандистськими відео).

Найкращий захист від російських відео насправді очевидний. Якщо шукаєте жарти, шукайте їх українською мовою (до того ж уникаючи однакового звучання з російськими аналогами, як той самий універсальний хештег #весело).

І намагайтеся не дивитися будь-які (навіть аполітичні) відео з російським гумором. Адже кожне переглянуте відео з умовним Галустяном збільшує ймовірність того, що він знову потрапить до вас у стрічку. І цього разу вже не з жартами про павуків, а з расистською мініатюрою на тему геополітики.

Цікавитесь Україною? Тримайте російську пропаганду!

Та не тільки гумористичні хештеги ведуть українців до російського контенту. Завдяки зібраним даним ми переконалися, що російські відео часто просочувалися в українські результати пошуку через хештеги #украина або #ukraine.

Серед несподіваних знахідок кілька відео російського пропагандистського “РИА Новости”, який тікток хоч і маркує як канал, контрольований російською державою, та все ж таки пропонує українцям. До речі, ні фейсбук, ні ютуб такого 100% відбірного пропагандистського контенту в себе не терпить і видаляє. Та й акаунти російських державних медіа там заблоковані.

До 2023 року креативний приклад боротьби з російською пропагандою подавав твіттер (тепер вже Х). Російські підконтрольні державі медіа перебували в тіньовому бані, а отже, їх не можна було знайти, навіть цілеспрямовано шукаючи за назвою. Тим паче побачити їх твіт у результатах пошуку за хештегом. Тільки пряме посилання давало змогу знайти й підписатися на канал.

Натомість у тіктоку російські пропагандисти не тільки мають свої офіційні сторінки, а й не мають жодних обмежень на потрапляння в українську стрічку юзерів, які цікавляться “схожим” контентом. Найімовірніше, ця відверта антиукраїнська пропаганда потрапляє в стрічку тих, хто хоче її дивитися. Але її взагалі не повинно бути в українських користувачів. Тобто тікток залишається єдиним вікном, через яке без спеціальних хитрощів Росія може транслювати свою пропаганду на українську аудиторію.

Скріншот з ТікТоку РІА Новості Скріншот з ТікТоку РІА Новості Скріншот з ТікТоку РІА Новості Скріншот з ТікТоку РІА Новості

Все не обмежується тільки офіційною російською пропагандою. Нижче на скрінах лише кілька яскравих прикладів іншого російського тікток-контенту, який часто містив в описі український прапор чи навіть хештег #україна.

Там плетіння браслетів із російським триколором; дівчина в кокошнику (відео позначене хештегом #нетвойне); символи вторгнення Z; відео з українським полоненим і сам Путін. Тобто повний набір пропагандиста.

Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку Типовий скріншот з російського ТікТоку

Далі за хештегом #украина пророцтва Ванги про перемогу Росії, російські школярі, які захоплюються величчю російської армії або, навпаки, кажуть, що ми за мир і в усьому винний Зеленський чи НАТО, і типові звинувачення українців у фейках та пропаганді. А також відео кадировців чи вагнерівців щодо ситуації на фронті (хоч їх значно менше).

Цей хештег може пропонувати глядачам як мотивувальні танці від українських військових, так і російські фальшивки, які цих українських військових імітують.

І російський контент може потрапити в дуже різні теми та пошукові запити, що добре видно в нашій мережі хештегів.

У пошуках російських хештегів

Ми обрали більше ніж 200 хештегів, які безпосередньо ніяк не мали б бути повʼязані з політикою, новинами та війною. Шукали не тільки жарти (#прікол, #посміхнися, #позитив), а й Україну (#🇺🇦, #ukraine, #українатоп) і “технічні” теги тіктоку, які юзери часто використовують на платформі (чесно кажучи, незрозуміло, чи вони взагалі працюють, але додавати #рек або #хочувтоп до найрізноманітніших відео — це вже давня традиція).

Шукали без привʼязки до конкретного акаунта — просто все, що платформа рекомендує переглянути абстрактному неіснуючому користувачеві з України за кожним з обраних хештегів.

Усі вивантажені відео розібрали на хештеги. Найпопулярніші перетворили на мережу, де кожна вершина = 1 хештег, а звʼязок між двома хештегами зʼявлявся, якщо вони траплялися разом в описі одного відео. На візуалізації нижче схожі за змістом “вузькопрофільні” хештеги розмістили поруч. Таким чином ми створили умовну карту українського тіктоку. Проте дані, які нам вдалося отримати, неповні, тож карта дуже приблизна.

Провісники в лідерах. Це й не дивно. 102 хештеги, які мали б допомогти відшукати відео з передбаченнями та ворожіннями.

Оракули, ворожки, мольфари, маги та відьми — усі сьогодні не тільки мають тисячі публікацій в онлайн-медіа, а й активно просувають свої послуги у форматі коротких відео.

І серед “вузькоспеціалізованих” хештегів, як, наприклад, #розкладдляукраїни (розклАд від “розкладати карти в процесі гадання”), можна також побачити спосіб висловити свою політичну позицію. А до розклАду на кохання додати хештег із вже класичною українською характеристикою президента РФ.

Або ось кластер із книжковим тікток-контентом. Ми нарахували близько 60 навколокнижкових хештегів від 160 авторів контенту, які нам запропонував тікток, бо вони до книжкових тегів додавали “нейтральні” на кшталт #рекомендації🇺🇦 або #приколиукраїнською

Тут і особистий тікток Павла Вишебаби, і кіт, який живе при бібліотеці, і десятки українських книжкових блогерів, які публікують відеовідгуки на прочитане або радіють замороженню контрактів іноземних авторів із російськими видавцями.

І, звичайно, в окрему групу виділяються відео з хештегами про зброю, війну та перемогу.

Насправді темою війни просякнутий увесь український тікток. Від гумору військових до прапора України на нігтях від майстрині манікюру. Тому основний компонент мережі — скупчення величезної кількості хештегів.

І в тому скупченні легко не помітити сліди “руського міра”.

#крымнаш🇷🇺, #сво та #русскиебогатыри — ось лише кілька прикладів того, як в український тікток проникає російський українофобний контент.

І, як ми побачили на прикладі російських жартів чи російських новин, просочується такий контент майже у всі теми, “розчиняючись” і в нашій мережі.

Тікток — це все ж таки не телеграм

Та все ж таки, попри всі ці знахідки (а ще китайське походження), тікток має перевагу: модерація контенту.

На сайті тіктоку навіть є окрема сторінка, де максимально загально й абстрактно, але все ж таки описано загальні принципи боротьби з фейковою інформацією. Виявлене алгоритмами шкідливе відео може бути приховане з рекомендацій у вкладці “Для вас” (“For You”), а в разі підтвердження командою модераторів повністю видалене з платформи.

Це результат того шляху, який тікток пройшов, еволюціонувавши від розважальної платформи для танців та флешмобів підлітків до платформи, яка агрегує і безперервно челенджить величезний обсяг воєнного відеоконтенту від початку повномасштабного вторгнення.

І сьогодні тікток постійно вдосконалює свої алгоритми виявлення хибної та шкідливої інформації. Наприклад, запроваджуючи процедури перевірки відео на предмет його оригінальності в базах даних, щоб протидіяти фейкам, створеним із використанням застарілих відео з новою аудіодоріжкою.

Є свідчення, що тікток офіційно займає проукраїнську позицію. З інтервʼю з україномовними модератором платформи ми знаємо, що символ “Z”, російські фейки про постановку в Бучі чи заяви про українських нацистів вважаються серйозним порушенням правил платформи. Але це не означає, що такого контенту там зовсім немає чи що з цих правил прибрали визначення полку “Азов” як міжнародних терористів.

Та й загалом не варто забувати, що для модерації українського контенту (який ще восени 2022 року міг обʼєднуватися в одну модеровану категорію з російським) використовують найманих українсько-російськомовних модераторів, а не співпрацюють із провідними фактчекерськими організаціями на кшталт StopFake чи VoxCheck.

Оголошення про роботу модератором ТікТоку, скріншот

Приклад оголошення про роботу україномовних модераторів тіктоку

Час від часу ми бачимо повідомлення про масштабні видалення мереж ботів. Як, наприклад, видалення 1700 російських ботів, що поширювали кремлівські наративи в країнах Європи на початку 2023 року.

Або іноді навіть в українському сегменті можна побачити наслідки зачищення шахрайських акаунтів, які через поширення клікбейтних маніпулятивних відео намагаються переспрямувати українців на закриті телеграм-канали, де маніпулятори вже можуть не обмежувати себе дотриманням правил модерації.

Однакові сторінки в ТікТоку, скріншот

Типова мережа однотипних шахрайських акаунтів. Неможливість знайти профілі до номера 20 натякає, що вони, ймовірно, стали “жертвами” модерації тіктоку

Але навіть за умови такої модерації все ще багато контенту залишається в сірій зоні. І тут маємо як маніпулятивні українські відео про корупцію чи мобілізацію, так і весь російський контент, який часто є носієм шкідливих антиукраїнських тез. Навіть коли не порушує правила платформи безпосередньо, а “просто” підсилює офіційну російську пропаганду позицією “мизамир” або тезами про братські народи та підступних американців. Навіть якщо це все в жартівливому тоні й від давно відомих українцям російських гумористів.

Тікток проти дослідників

Є одна характеристика, за якою тікток програє телеграму. Це відсутність офіційного АРІ та відповідно простого й ефективного методу вивантаження інформації з платформи для її подальшого аналізу. А отже, щоб виявити кампанії з поширення дезінформації, доводиться або власноруч писати програми-скрейпери, з якими тікток активно бореться, збільшуючи обсяги капчі (завдань, які перевіряють, чи ви раптом не робот, що збирає дані з платформи), або звертатися до платних сервісів, які продають дані тіктоку й можуть мати певні функціональні обмеження або вивантажувати неповну інформацію.

Другий бік медалі — алгоритми рекомендацій. Ми не знаємо, як саме тікток підбирає відео для кожного користувача, як виявляє схожі відео, наскільки зважає на текстовий опис і хештеги, яку роль відіграє геолокація користувача та авторів контенту. Алгоритми рекомендацій тіктоку (а з ним і більшості інших основаних на алгоритмах соціальних мереж) залишаються чорною скринькою, яка дає змогу досліджувати вже сам результат, а не причини рекомендацій. А отже, щоб зробити припущення про те, як тікток “оберігає” росіян від іноземного контенту, доводиться створювати штучні профілі з російськими IP-адресами, як це робили норвезькі журналісти. А щоб побачити, чи платформа пропонує українським користувачам російські пропагандистські відео, робити десятки тисяч пошукових запитів з України (шлях, яким ми пішли в цьому дослідженні).

І з огляду на дедалі більшу роль соціальних мереж у поширенні інформації чорна скринька алгоритмів у поєднанні з відсутністю доступу до даних може легко стати ще однією потужною зброєю в інформаційній війні.

Над проєктом працювали також стажери Texty.org.ua Дарʼя Агафонова, Владислав Білик, Катерина Вдовцова, Володимир Демків, Катерина Шапочкіна.

Тікток не ділиться даними, тому ми були змушені користуватися сервісом tikapi.io в період із 23.08.2023 по 15.09.2023 зі вказаною українською локалізацією.

Ми вивантажили 146 681 відео від 66 927 унікальних авторів контенту, у яких був принаймні один хештег зі списку.

Загалом отримали 125 753 унікальних хештеги. Видалили ті, що траплялися менш як у п’яти відео, й отримали 17 448 найуживаніших хештегів. З ними й будували мережу.

Якщо хештеги траплялися в одному відео принаймні двічі, встановлювали між ними звʼязок. Отримали 562 977 звʼязків.

Красиво все розклали за допомогою алгоритму OpenOrd у Gephi.

Досліджувані хештеги

Гумор:

#гумор, #кумедневідео, #гуморист, #гуморукраїна, #гуморукраїнською, #прикол, #укрмеми, #укржарти, #мемиукраїнською, #меми, #українськімеми, #українськийгумор, #жарт, #жарти, #жартиукраїнською, #трохипозитиву, #смішнівідео, #смішнодосліз, #смішно, #смішне, #сміхігріх, #сміхтайгоді, #сміхота, #сміх, #пріколиукраїнською, #пріколи, #прікол, #посміхнися, #позитив, #юмор, #funny, #ржака, #жиза, #смех, #приколы, #мем, #😂, #приколи, #смешно, #приколиукраїнською, #смішневідео, #рофл, #мемы, #пранк, #смішно😂, #meme, #сміхота😂😂, #анекдот, #комедія, #смішневідео🤣🤣🤣, #смешноевидео, #ржакатоп, #дужесмішно, #хаха, #гуморпоукраїнськи, #смехдослез, #дужесмішневідео, #комедия, #лол, #смешное, #🤣, #memes, #шутки, #😂😂😂, #ржунемогу, #смешныевидео, #шутка, #ржач, #🤣🤣🤣, #хахаха, #смешнодослез, #приколыдослёз, #comedy, #весело, #ржачно, #анекдоты, #funnyvideos, #оченьсмешно, #funnyvideo, #laugh, #fun, #стендап, #humor, #ржакадослез, #ржака😂, #жартиукраїнською🇺🇦, #відеоприколи, #гуморукраїнаською, #сімейніприколи, #приколитікток, #приколіст, #стендапукраїнською

Про Україну:

​​#всебудеукраїна, #україна, #славаукраїні, #🇺🇦, #українськийконтент, #українці, #дляукраїнця, #дляукраїнців, #контентукраїнською, #🇺🇦україна, #українське, #українка, #українець, #українатікток, #славанації, #українськийтікток, #україномовнийтікток, #укрконтент, #україномовнийконтент, #укртікток, #тіктокукраїнською, #тіктокукраїна, #украина, #украина🇺🇦, #💙💛, #україна🇺🇦, #славаукраїні🇺🇦🇺🇦🇺🇦, #рекомендаціїукраїна, #ukraine🇺🇦, #українськийтікток🇺🇦, #підтримуйукраїнське, #ukraine, #українатоп, #українапонадусе💙💛, #тіктокукраїна💙рек, #тіктокукраїна💙💛, #українськамова, #укр, #ua, #українапонадусе, #всебудеукраїна🇺🇦💙💛, #українськіпісні, #підпискавідукраїнців🇺🇦💙💛, #українською, #підтримайукраїнське, #ukrainian

“Технічні” хештеги тіктоку:

#трендитіктоку, #трендитікток, #тренди, #хочуврекомендації, #рекомендації, #врек, #рек, #тікток, #тіктокер, #тіктокукраїна, #підписка, #вподобайка, #відео, #українськірекомендації, #лайк, #тіктокпустиврек, #ттукраїнською, #підпишись, #підпискаукраїна, #популярне, #рекомендации, #fyp, #capcut, #viral, #реки, #топ, #хочуврек, #топтікток, #втоп, #тренд, #хочуврекомендации, #rek, #recommendations, #глобальнірекомендації, #тренды, #популярное, #foryou, #folowers, #топвидео, #топ4ик, #tiktok, #стежити, #тіктокпустиврекомендації, #подпишись, #топчик, #лучшее, #хочувтоп, #fyr, #foryoupage, #тикток, #2022, #топтикток, #fypシ, #rec, #top, #trending, #trend, #рекомендации❤️, #like, #2023, #❤️, #топчик🔥, #тіктоктопчик🇺🇦, #підписка♥️, #рекомендації🇺🇦, #♥️, #т_о_п, #підписки🥰, #тіктокукраїна2022

ТікТок дезінформація візуалізація даних соціальні мережі

Знак гривні
Знак гривні