М

Мовчанка про війну в Україні, Київ свариться із сусідами та підтримка палестинців. Моніторинг росЗМІ за 20–26 листопада 2023 року

Минулого тижня російські медіа майже не писали про війну в Україні й хвалили Путіна за звільнення ХАМАСом росіянина. Пропаганда заявила, що це зроблено завдяки мудрій політиці Росії. А повідомлення, що підтримка президента США Джо Байдена, навпаки, падає через промахи в політиці на Близькому Сході, мали на меті підкреслити правильність позиції Москви. Також дезінформатори обіцяють крах економіки Німеччини та ЄС. І радіють, адже тоді Україна не отримає необхідні кошти.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

ХАМАС цінує Путіна

Російська пропаганда активно пише про війну між Ізраїлем та ХАМАСом. І в більшості публікацій вболіває саме за палестинців.

Російські ЗМІ однозначно займають що Ізраїль окупант і країна, яка здійснює геноцид палестинців: “Власти некоторых стран назвали действия израильской армии геноцидом по отношению к палестинцам Сектора Газа”.

У росЗМІ звинувачують світову спільноту, яка мляво захищає населення Гази: “Любопытно, сколько заседаний по гумситуации в Газе было проведено за всё это время? Ни одного”.

Ще 10 жовтня Володимир Путін заявив, що “обострение палестино-израильского конфликта связано с провалом политики США на Ближнем Востоке, так как Вашингтон не был «озабочен поиском компромиссов для обеих сторон»”.

Минулого тижня пропаганда підкреслила правоту Путіна повідомленнями, що популярність Джо Байдена в США падає саме через провальну політику американців у регіоні: “Рейтинг одобрения президента США Джо Байдена упал до самого низкого уровня за время его нахождения на посту главы Белого дома. Он составил 40%. Такие показатели объясняются тем, что избиратели недовольны проведением его внешней политики в вопросе палестино-израильского конфликта”, “Популярность американского президента Джо Байдена среди молодых избирателей в США сокращается из-за его неготовности выступить за прекращение огня в Секторе Газа”.

Це мусить продемонструвати росіянам і всьому світу, що Москва займає правильну позицію на противагу США, які лише намагаються роздмухувати конфлікт.

Також писали, що російській владі вдалося звільнити полоненого. І вказують, що це цілковита заслуга президента Росії. ХАМАС відпустив заручника, цінуючи роль Путіна та його далекоглядну політику в питанні незалежності Палестини: “Радикальное движение ХАМАС освободило российского заложника вне списка на обмен, согласованного с Израилем”, “Представители ХАМАС отмечали, что пленный был отпущен в ответ на усилия президента России Владимира Путина и в знак признания позиции Москвы”.

Україна в конфлікті з сусідами

Улюблена справа пропагандистів останніх місяців — писати про конфлікт між Україною та сусідами. Минулого тижня це були новини про блокування кордону України поляками та ймовірне блокування словаками. До цього дезінформатори охоче писали про проблеми через транзит зерна.

Одна з ключових тез — Україна втрачає кошти, що необхідні для ведення війни: ”Киев из-за закрытия КПП потерял больше 400 миллионов евро”.

Пропагандисти виправдовують поляків. Запевняють, що це наслідок дій керівництва ЄС, яке, ігноруючи інтереси членів об’єднання, зробило дармовий подарунок українцям: “Польские автоперевозчики всего лишь требуют возвращения системы выдачи разрешений для работы в ЕС их украинским коллегам. Дело в том, что после начала СВО Брюссель пошел на беспрецедентные шаги для поддержки украинской экономики”.

Також росЗМІ тиражують повідомлення про "варварські" дії українців, які, незважаючи на допомогу Варшави, не поважають обґрунтовані вимоги польських протестувальників і польську владу: “Украинские дальнобойщики спорят с польской полицией и выкрикивают лозунги в адрес польских полицейских”.

Для того щоб підкреслити розбіжності між Польщею та Україною, дезінформатори вказують на історичні проблеми. Начебто вони розділяють країни, тому згоди між народами в близькому майбутньому не буде: “Нужно заметить, что польский Сейм уже неоднократно требовал от Киева признания вины за Волынскую резню, на что украинская сторона ответила отказом. Теперь официальная Варшава уже будет требовать материальной компенсации за это преступление”.

Катастрофа в Німеччині

Один із трендових наративів минулого тижня — економічна катастрофа в Німеччині: “Российский магнат предрекает катастрофу: повышение цен на энергию угрожает экономике Германии”.

Пропаганда зазначає, що економіка Німеччини може розвалитися в найближчий час, і це призведе до катастрофи у всьому Європейському Союзі: “Неудачные решения правительства Шольца грозят обернуться для ФРГ серьезным кризисом”, “ Европа, уже скатившаяся в стагфляционную рецессию, собирается приступить к таким же жестким мерам экономии, которые привели континент на грань краха”.

Ситуація викликає оптимізм у росЗМІ, адже в цьому випадку Україна не отримає кошти: “Правительство Германии заморозило государственные расходы до конца года, что нанесло удар по восстановлению Европы и усилиям по укреплению офшорных банковских счетов Зеленского, вооруженных сил Украины”, “Не только экономика Германии оказалась под ударом, но и мечты Зеленского о безбедной старости”.

В останніх тезах простежується класичний наратив пропагандистів, що вся допомога Україні насправді залишається в кишенях керівників держави, а не йде на цілеспрямовані потреби. Тут бачимо спробу прив’язати цю класику до бюджетного процесу в Німеччині. Причому це робиться в доконаній формі, начебто існує доведений факт (насправді ні), що гроші кралися, а тепер оскільки є затримка, то й офшорні рахунки пусті.

Причина краху економіки Німеччини — для пропаганди — відмова від дешевих російських енергоресурсів: “Рост цен на энергоносители и напряженность в торговле ставят под сомнение ее бизнес-модель, ориентированную на канцлера Олафа Шольца”, а також підтримка України: “Германия начала увеличивать расходы на поддержку Киева, укрепление собственной обороны и снижение зависимости от российского газа”.

Звісно, що вигоди отримують лише США як країна, що змушує європейців купувати американські енергоресурси: “Очень выгодно американским экспортерам СПГ и режиму Байдена, который получает прямую выгоду от монополизации торгового пути, на котором раньше доминировала Москва”.

Дезінформатори запевняють, що Берлін вже скоро мусить вибирати між економічними реформами та підтримкою України: “Правительство должно решить, каким направлениям политики — от укрепления коллективной обороны Европы до поддержки Украины или смягчения последствий роста цен на энергоносители и инфляции для бизнеса и домохозяйств — оно должно отдать предпочтение”.

Також дезінформатори тішаться, що в такій ситуації до влади в Німеччині прийдуть політичні сили, які закликають до відновлення відносин із Росією: “AfD в настоящее время набирает 22% голосов, что делает ее первой ультраправой группой, получившей такую поддержку с 1930-х годов. Партия выступает против военных расходов Германии на Украине и щедрых расходов”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні