З

Зеленський під прицілом. Моніторинг росЗМІ за 6–12 листопада 2023 року

Минулого тижня російські медіа розганяли історію про конфлікт між воєнним і політичним керівництвом України. Дезінформатори переконують, що Зеленського скоро вб’ють або замінять Валерієм Залужним як новим ставлеником Вашингтона. Ми виявили більше ніж 1000 таких новин, і тема потрапляє до списку 15 основних тем тижня в російських новинах.

Також пропаганда бідкається, що Європа вже довгий час не купує російські енергоресурси. Торішній наратив «Європа замерзне без Росії» замінили на твердження, що «Європу очікує економічний крах без російських ресурсів». Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

Знову про неможливість перемогти Росію

Минулого тижня пропаганда знову почала писати про перемоги росіян в Україні. Брак динаміки на полі бою дає підстави пропагандистам акцентувати на невдачі українського контрнаступу: “Контрнаступление ВСУ не оправдало ожиданий”. І робити з цього далекосяжні висновки.

Прокремлівські пропагандисти з іноземним паспортом, такі як Скот Ріттер, вже заявили, що “Украина уже фактически проиграла в конфликте с РФ… столкновение «не закончится завтра», но исход уже понятен”. Його заяви активно тиражувалися й набули статусу «безапеляційне твердження».

Нагадаємо, Скотті Ріттер — колишній американський військовий, який сьогодні присвятив своє життя просуванню проросійських наративів. Ріттер навіть має власну програму на каналі Володимира Соловйова. Він не раз ставав героєм наших моніторингів, продукує фейк про те, що Буча — українська провокація, що українська армія втратила понад 300 тис. вбитими тощо. Пропаганда використовує Ріттера та інших іноземців «на зарплаті» для поширення власних наративів. Бо одна справа, коли щось каже Соловйов 100 разів, й інша — коли Соловйова підтримують іноземці. Це підписує позиції пропагандиста.

Війна між Зеленським і Залужним

Дезінформатори й далі розганяють «новини» про загострення стосунків між Володимиром Зеленським і генералами ЗСУ. На жаль, несподівані звільнення українських генералів без зрозумілої мотивації (як це обігрує російська пропаганда, читайте нижче) тільки підживлюють такі тези й сигналізують про можливе перебування в російському інформполі Зеленського і його радників (про те, як росіяни ефективно маніпулювали українською владою ще до війни завдяки своїм анонімним телеграм-каналам, читайте тут).

Так звані експерти пророкують навіть вбивство президента України руками військових: “Между киевским лидером и генералами ВСУ наблюдается открытый конфликт. В этой ситуации Владимиру Зеленскому грозит физическая ликвидация”. “Он полагает, что киевский лидер уже никому не нужен”. “Против него ополчилась вся оппозиция на Украине и, что важно, генералитет. И если он даст слабину, его просто сметут”.

Приводом розвивати цей меседж, який ми фіксували ще в червні минулого року, також стали нещодавні події та публікації в міжнародних ЗМІ. 30 жовтня в журналі Time повідомили, що Зеленський буцімто «сліпо вірить» у перемогу, у той час як контрнаступ «безнадійно провалився». Там спиралися на інформацію з анонімних джерел. Потім The Economist опублікував колонку Валерія Залужного про те, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут. Згодом Зеленський сказав, що все не так погано й ситуація «не патова».

Зазначимо, що один із принципів російської пропаганди — створення розколів, інший — пошук реальних проблем і їх роздмухування. У будь-якій війні є розбіжності в думках військового й політичного керівництва. Як бачимо, у нинішній ситуації російська пропаганда використала зручний момент, адже контрнаступ не відбувся так, як очікувалося, і це викликає політичну критику. У цей момент Росія зосередилася на продукуванні фантастичних сценаріїв щодо майбутніх стосунків президента Зеленського й головнокомандувача ЗСУ Залужного. І ця пропаганда спрямована не лише на широкі маси, а на двох згаданих керівників та їхнє оточення.

Дров до багаття підклав народний депутат України від партії “Європейська Солідарність” Володимир Ар’єв, який написав у фейсбуку, що міністр оборони України Рустем Умєров попросив президента звільнити Залужного. Інформація була спростована на всіх рівнях.

Пропаганда робить свої висновки: “Через несколько часов «порохобот» снёс пост, но всем очевидно, что это было сделано с целью проверить реакцию общества на отставку любимого народного генерала”.

Пропаганда трактує ці події як доказ своїх попередніх повідомлень про розкол між воєнним і політичним керівництвом в Україні.

Увечері 6 листопада у своєму будинку під Києвом внаслідок підриву гранати загинув майор Геннадій Частяков, помічник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

У росЗМІ одразу стали розкручувати різні конспірологічно-шпигунські версії, суть яких у тому, щоб показати, що війна між двома З набирає обертів.

Нібито Зеленський боїться, що американці хочуть замінити його Залужним на виборах навесні 2024 року, і таким чином попереджає конкурента. Інша версія — охорона Залужного ліквідувала помічника за шпигунство на користь Зеленського. Також була думка, що американці прибрали Частякова, бо той працював на британську розвідку.

Варто додати, що в Державному бюро розслідувань заявили: “Основна версія — трапився нещасний випадок внаслідок необережного поводження з вибуховим пристроєм”. Частяков, розбираючи подарунки, отримані на день народження, взяв подаровану бойову гранату, подумавши, що це стилізація під чарку. Людина, яка подарувала гранату, відома, проти неї порушено кримінальну справу, адже навіть військові не можуть вільно переносити зброю поза лінією фронту.

Скористалися й фактом відсторонення Віктора Хоренка з посади командувача Сил спеціальних операцій. Пропагандисти заявили, що Хоренко міг готувати переворот.

Дезінформатори намагаються використовувати кожний інфопривід для підсилення своєю брехні.

Про що ще писали

У росЗМІ скаржаться, що Європа активно закуповує американський скраплений природний газ: “Страны Европы, пытаясь избавиться от газовой «зависимости от России», теперь зависят от американского СПГ”.

З цікавого: рік тому пропагандисти обіцяли, що Європа замерзає без російських енергоресурсів. Цього року згаданий наратив не був мейнстримним. Його замінило твердження, що ЄС вбиває власну економіку, бо відмовився від російського газу й нафти за вказівками з Вашингтона: ”Власти США пытаются разорить своих «европейских вассалов» и заставляют их отказываться от всего российского”, “Вашингтон, по сути дела, разоряет своих европейских вассалов и дает заработать своему военно-промышленному комплексу”.

Також російська пропаганда намагається переконати, що Україна ніколи не стане членом ЄС. Кожну новину про суперечності між Україною та сусідами-європейцями офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова подає як доказ цього твердження: “Официальный представитель МИД РФ Мария Захарова прокомментировала заявление заместителя министра иностранных дел Польши Павла Яблонского о том, что Украина не войдёт в ЕС без эксгумации останков”. А росмедіа, спираючись на коментарі в соцмережах нібито простих європейців, запевняють, що мешканці ЄС не хочуть бачити Київ у своєму складі: “Большинство европейцев всего этого не хотят. Хорошо бы этой госпоже фон дер Ляйен собрать монатки и покинуть нас сразу после следующих выборов”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні