У

Україна мегакорумпована. ХАМАС дякує нам за зброю. Моніторинг росЗМІ за 23–29 жовтня 2023 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про постачання Україною зброї для ХАМАСу. Наратив, що Україна продає західну допомогу, циркулює від початку широкомасштабної війни, щоб переконати західні суспільства припинити надавати Україні зброю. Також пропаганда і далі знущається з прем’єр-міністра Вірменії Ніколи Пашиняна, який отримує від Москви почесний статус ставленика США.

Також ми проаналізували новини на ресурсах медіа окупованих територій. Вони повторюють тези центральної російської пропаганди. Однак виявили і цікавинки. Минулого місяця на цих сайтах особливу уваги приділяли церковним питанням. Дезінформатори розповідали, що Ватикан, ЦРУ та Сорос прагнуть знищити Православну церкву України (Московського патріархату) задля проштовхування антирелігійних переконань та антилюдських цінностей.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни

Корупція. Україна продає зброю ХАМАС

Одразу після початку війни між Ізраїлем та ХАМАС російська пропаганда почала розкручувати фейки про продаж Києвом зброї ХАМАС.

Це стара історія. Наратив, що Україна продає західну зброю на чорному ринку, з’явився після початку постачання зброї нашій країні союзниками. Тема неодноразово потрапляла до наших попередніх моніторингів.

Минулого тижня російські пропагандисти продовжували такі побрехеньки. Офіційні посадові особи навіть на міжнародних публічних майданчиках оголошують цю дезінформацію. Перший заступник представника Росії при ООН Дмитро Полняський заявив, що “На черный рынок уходит около 20% поставляемого Киеву западного оружия… По его словам, вооружение вывозится с помощью посреднических структур, в том числе из Европы. Дипломат подчеркнул, что свидетельства о продажах регулярно публикуют различные СМИ”.

Коли українці говорять про нестачу боєприпасів, дезінформатори одразу оперують тезами, що Захід надав достатньо озброєння, а дефіцит утворився саме через нелегальний продаж: “Комментируя заявление премьер-министра Украины, источник «РИА Новости» предположил, что нехватка боеприпасов у ВСУ связана не только с боевыми действиями, но и с коррупцией в стране”.

Для підтвердження наративу пропагандистські сайти знову й знову поширюють фейкові відео, статті, коментарі.

Наприклад, у жовтні були відео, в яких нібито ХАМАС дякує Україні за зброю: “Я благодарю украинские силы за то, что они продали нам это оружие. Мы будем использовать его против вас, наших врагов, мы будем использовать его против Израиля”.

Також зазначали, що колишній міністр оборони України Олексій Резніков особисто курував такі питання: “Британское СМИ BBC, ссылаясь на аналитиков из Billingcat сообщает, что тотальный уровень коррупции на Украине привёл к эскалации на Ближнем Востоке. В частности, называется фамилия "экстренно" снятого с должности экс-министра обороны Украины Резникова, который активно участвовал в перепродаже натовского оружия боевикам ХАМАС”.

Писали навіть, що колишня порноакторка Міа Халіфа подякувала Україні за допомогу ХАМАС: “От Украины… От этой коррумпированной черной дыры есть единственная в мире польза. Если бы не они, их продажная власть, то Палестина годами бы копила столько оружия для освобождения”.

Такими фейками пропаганда намагається переконати західних політиків та населення відмовитися підтримувати Україну.

Росія шантажує Вірменію

Минулого тижня Вірменія вже вкотре за останні місяці потрапила в приціл російської пропаганди.

Головним об’єктом став прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян. За нього взялися навіть конспірологи та експерти з “профайлингу” на російському телебаченні: “Накануне на «Первом канале» вышла передача «Никол Пашинян: предвестник беды. Куклы наследника Тутти», в которой приглашенные эксперты в том числе обсуждали «связи» Пашиняна с США”.

“Куклы наследника Тутти” — телешоу на російському телебаченні, у якому розповідають про добірну конспірологію. Наприклад, “Джо Байден «домогался до своей дочери»”, “Валерий Залужный отправляет огромные деньги бесконечным любовницам”, “Зеленский — наркоман”. Російські медіа часто цитують сюжети з цього шоу в своїх матеріалах.

Тепер вони взялися за Нікола Пашиняна й намагаються переконати, що він — ставленник США.

Пропаганда звинувачує Пашиняна у поразці в війні: ”Армения сама проиграла ту войну. А виноватой выставили Россию”.

Водночас росЗМІ натякають, що Єреван нікуди не дінеться від Москви: “президент правозащитного фонда «Отечество», юрист и политолог Артем Ананьев оценил вероятность выхода Армении из ОДКБ как минимальную. Он полагает, что «на уровне какого-то глубинного чувства самосохранения» Ереван все-таки не предпримет каких-либо кардинальных мер”.

Щоб продемонструвати простим вірменам, що їм потрібно змінювати своє керівництво і повертатися в статус васала, російська влада створює громадянам республіки певні проблеми. Наприклад, Держдума Росії відмовилась визнавати вірменські водійські посвідчення: “Армянские водительские права не признают в России. Законопроект бессрочно отложен”. Цей крок розрахований вірменів, багато з яких живуть чи працюють у Росії.

Голова Думи заявив, що Єревану потрібно уважніше поставитися до статусу російської мови: “Политик напомнил, что в России признаются водительские удостоверения граждан Белорусии, Казахстана и Киргизии, поскольку статус русского языка там закреплён в Конституции”.

І це найкращий приклад взаємодії Росії з союзниками: Москва не може впливати м’якою силою, тому вдається до шантажу. Схожу політику в економічній сфері Росія здійснювала і проти України напередодні вторгнення 2014 року, навіть попри те, що тоді президентом був проросійський Віктор Янукович.

Мрії про новий світовий порядок

Росія прагне стати новими Сполученими Штатами. Так само впливати та бути міцною військово й економічно. Саме звідси походять розмови про необхідність змінити світовий порядок: “Cегодняшний глобальный порядок, который мы называем однополярным миром, был построен по проекту США, под руководством США и в интересах США”.

Російська пропаганда нарікає, що сьогодні американський світовий порядок грунтується на правилах, а не на законах: “Не зря американские политики, в отличие от европейских, используют термин «международный порядок, основанный на правилах» не вместе, а вместо термина «международное право». Тому місія Росії — це змінити. Це смішно чути від представників держави, яка нехтує установленими правилами й законами і вдома, й за кордоном.

А ще країна, яка розпочала необґрунтовану війну проти сусіда, заявляє, що саме США є головними підбурювачами світових конфліктів: “США являются «провокационными и подстрекательскими», они напоминают «подливание масла в огонь» и далеки от попыток противодействия дальнейшему разжиганию конфликтов”.

Після того, як стало очевидним, що Росія не в змозі швидко перемогти Україну, а Київ отримав допомогу від Заходу, Росія концентрується на пошуках союзників, які не проти змістити США з позиції світового лідера.

І велику роль у цьому плані покладають на Китай. Пропаганда активно цитує вигідні їй меседжі, що “Россия обладает сырьем, а Китай — промышленным потенциалом”, що це є “идеальное сочетание с точки зрения войны”, і що союз Росії та Китаю стане основою нового світоустрою: “Россия и Китай оказывают взаимную поддержку в вопросах защиты коренных интересов друг друга, тесно координируют действия на многосторонних площадках, таких как ШОС и БРИКС, совместно формируют многополярную архитектуру международных отношений”.

Що писали пропагандиські ресурси на окупованих територіях

Пропаганда на тимчасово окупованих територіях загалом повторює меседжі та наративи власне російської пропаганди. Це ті самі новини про поразку українців на фронтах бойових дій, про обстріли Україною мирних міст та сіл тощо.

У жовтні вони підхопили загальну пропагандистську лінію про втому Заходу від України:” Украинская повестка, и так уже не главная на Западе, и по мере разрастания нового ближневосточного кризиса в виде войны между Израилем и Сектором Газа ушла вообще на задворки”. Як доказ наводять дискусії в законодавчих органах США про те, чи треба Україні та Ізраїлю виділяти кошти одним пакетом: “Часть республиканцев не хотят объединять финансирование Тель-Авиву и Киеву в один пакет и требуют рассмотреть финансирование Израиля отдельно”.

Як і центральні ЗМІ, дезінформатори тут пишуть, що зброя ХАМАС — результат перепродажу допомоги Україною: “У боевиков ХАМАС заметили американские автоматы, которые ранее поставлялись Киеву. Многочисленные обвинения Украины в том, что она приторговывает оружием по всему свету, сбывая «налево» отправляемое ей вооружение, в очередной раз нашли свое подтверждение”.

Також минулого місяця ресурси на окупованих територіях писали про заборону православної релігії в Україні. Приводом став проєкт закону, який теоретично дозволяє заборонити церковні організації, пов'язані з країною-агресором. Проте законопроєкт ухвалили поки лише в першому читанні, законом він ще не став.

У цій історії дезінформатори знову посилено експлуатують термін “канонічна”, коли пишуть про УПЦ МП. І наголошують, що на “исконное” православ'я зазіхають Ватикан та ПЦУ, яка діє під патронатом Константинопольського патріархату (хоча Константинопольський патріархат і є уособленням православ'я, але в Москві, вочевидь, вважають, що РПЦ має стати лідером усіх православних — звідси й звинувачення на адресу Вселенського патріарха): “Среди проголосовавших за запрет канонического православия... имеются не только прихожане униатской церкви продолжающегося уже не один век эксперимента по переподчинению православных католическому Ватикану, но и сторонники так называемой Православной церкви Украины ПЦУ — проекта раскола украинского православия и его фактического демонтажа под формальным патронажем Константинопольского патриархата”.

Так звані експерти повідомляють, що заборона УПЦ має на меті відправити священнослужителів воювати проти Росії: “Теперь могут снять бронь со всех священников и монахов, не перешедших в ПЦУ и отправить защищать, например, Авдеевку”.

Окуповані медіа повідомляють, що “раскольническая церковь” ПЦУ (Православна церква України) створює окремі "аморальні загони": “На курсах капелланов ВСУ под эгидой ПЦУ внедряли аморальную глобальную повестку”, “их учили нести в массы толерантность к нарушению христианских норм. Курсы проходили в центральной киевской резиденции раскольников — Михайловском златоверхом соборе”.

Курують цей процес буцімто уряд США, Сорос та Уляна Супрун від ЦРУ: “Проходят большие средства, выделяемые фондом Сороса и правительства США для поддержки раскола”, “читала лекции Ульяна Супрун, имеющая прозвище "Доктор смерть". Она является внучкой оккупационного полицая. В США работала врачом-рентгенологом, но была откомандирована ЦРУ на Украину”.

Пропагандисти вже мають власний приклад діяльності “раскольников” на українське суспільство — це Український католицький університет, “где готовят идейных пропагандистов гомосексуализма, абортов и даже педофилии”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих з ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

Найпопулярніші пропагандистські тези минулого місяця на тимчасово окупованих територіях ми виявляли на основі контенту з 31 окупаційного сайту, чиї антиукраїнські наративи та геноцидну риторику ми відстежуємо з 2019 року.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців з теми й базовано наші висновки.

дезінфомонітор росзмі дезінформація пропагада

Знак гривні
Знак гривні