П

Песиміст Арестович, смерть Путіна та блокування карток ухилянтів. Моніторинг дези в Україні за 1–31 жовтня 2023 року

У жовтні українські сайти-”сміттярки” поширювали фейк про блокування банківських рахунків і карт ухилянтів. Олексій Арестович у цьому сегменті — й досі один із головних воєнних експертів. А новину про смерть Путіна подавали як доконаний факт.

Блокування карток ухилянтів

Минулого місяця сайти-”сміттярки” багато писали про блокування карток військовозобов’язаних. Новини виходили із такими заголовками: “Ухилянтів залишать без грошей. Банки почали блокувати їхні картки”, “Банки почали блокування карток ухилянтів” тощо. Суть новин полягає у твердженні: якщо ти не зʼявився за повісткою — то тобі тут і зараз блокують банківський рахунок, миттєво.

Довкола потенційного блокування карток чоловікам за неявку до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) точиться чимало обговорень. Насправді це просто брехня, на яку хочеться клікнути і яка підіграє російській дезі, що прагне зірвати мобілізацію й узагалі показати крах України.

Як може бути насправді? Наприклад, військовозобов’язаний не з’явився за повісткою для уточнення облікових даних, або відмовляється від проходження ВЛК, або не перебуває на військовому обліку за місцем проживання.

У такому разі на нього складають протокол про адміністративне правопорушення, ТЦК та СП виносить постанову про накладання штрафу, яку передають до виконавчої служби для стягнення штрафу в примусовому порядку. Виконавча служба в рамках виконавчого провадження в разі, якщо порушник не сплачує штраф добровільно, арештовує рахунки в банку, аж доки порушник (якщо він не оскаржить постанову до суду) сплатить штраф.

Процедура нічим не відрізняється від теоретичних наслідків несплати інших штрафів — наприклад, за порушення правил дорожнього руху.

Юристи зазначають, що такого терміну, як блокування карток ухилянтам, узагалі немає в українському законодавстві.

Варто додати, що окремі сайти-”сміттярки” роз’яснювали в тексті статті, що “арешт рахунків чоловіків здійснюють у тому випадку, якщо є рішення Державної виконавчої служби про списання штрафу. А штрафують ухилянтів за порушення правил військового обліку”, однак заголовки цих новин були саме з твердженням, що “банки почали блокувати картки ухилянтів”.

Арестович — головний експерт “сміттярок”

Тут і досі люблять Арестовича. Олексій Арестович — український блогер і колишній позаштатний радник Офісу президента. Його звільнили з цієї посади у січні 2023 року через неправдиві заяви про теракт у Дніпрі.

Наприклад, медіа “Politeca” щодня давала новину з коментарями від Олексія Арестовича в період 1-19 жовтня. Якщо як радник Зеленського Арестович транслював зашкальний оптимізм, то зараз сіє чорну зраду:

"У нас немає сил", — Арестович розповів, про складну ситуацію на південному фронті”,

“Треба терміново змінити позиції: Арестович розповів, про жорстку ситуацію під Бахмутом”,

“Ситуація загострюється: Арестович розповів, що відбувається за допомогою США для України”,

“Ситуація різко загострилася: Арестович розповів, де війська рф жорстко атакують, щоб створити плацдарм для наступу”,

"Ситуація критична": Арестович розповів, як може змінитися війна у 2024 році”,

“Почався масштабний наступ, — Арестович закликав українців евакуюватися, що треба знати та кому збирати речі”,

“Арестович розповів, чому зупинився український контрнаступ на півдні: "Відібрали у нас можливість”,

“Місто стало пасткою": Арестович розповів, про трагічну помилку ВСУ в боях на Сході”.

Можливо, Арестович оплачує ці публікації, адже він оголошував про політичні амбіції, а такі сайти заробляють саме на замовних матеріалах. Можливо, його публікують, бо зрада зараз викликає більший інтерес аудиторії. Хай там як, але його заяви такого штибу теж суголосні з російською пропагандою, яка намагається нав'язати думку, що Україна однозначно програла війну.

Деякі пояснення від Арестовича теж створюють враження, що все пропало і що Україна програє війну. До того ж Арестович — експерт самозваний, у нього немає ні відповідного досвіду, ні освіти, ні часу, щоб детально вивчати театр бойових дій. Адже він заробляє як тренер особистісного розвитку — і ця діяльність забирає в нього багато часу.

І нагадаємо, що його попередні прогнози часто не збувалися.

Путін помер!

В українському інфопросторі часто з’являються конспірологічні теорії. Україна не єдина в цьому сенсі.

Минулого місяця сайти-”сміттярки” вийшли із разючою новиною. Вони заявили про смерть російського президента Володимира Путіна.

Інформація про смерть Путіна з’явилася в соціальних мережах. У телеграм-каналах писали, що ввечері 22 жовтня в Путіна була "зупинка серця" в одній з його резиденцій, але його нібито врятували медики. Увечері 26 числа ширилася новина, що диктатор нібито таки "помер".

Сайти сміттярки також почали описувати детальний хід справи: “ОСТАТОЧНО! Путін помер — його вже бальзамують: ХОРОНИТИ НЕ БУДУТЬ? Деталі смерті!”, “Це сталося у четвер 26 жовтня приблизно о 20:40. Наразі він перебуває в холодильній камері своєї резиденції на Валдаї”, — сказав політичний аналітик Валерій Соловей”.

Такі новини часто створюються для підвищення позитивного очікування, яке швидко руйнується після спростування. Це демотивує.

Надзвичайно важливо не потрапляти на гачок тих, хто створює такі сценарії та конспірології. Вони завжди мають певну мету. Наприклад, після новин про смерть Путіна збільшилася аудиторія російського телеграм-каналу “Генерал СВР”, який активно проштовхує теорії про смерть Путіна. Канал пов’язують з так званим професором Валерієм Соловйовим, який постійно говорить про смертельні хвороби Путіна. Це означає, що нова аудиторія почне читати російську дезінформацію не таку невинну, як гойдалка про смерть Путіна.

Відповідно до даних TGStat, телеграм-канал збільшив кількість підписників на понад 82 тис. лише за останній тиждень. Тому запуск таких новин, можливо, був спрямований і на збільшення аудиторії каналу, а українські сайти-сміттярки допомогли цій меті.

Методологія

Ми зібрали матеріали з 54 українських онлайн-видань, у яких виявлено багато маніпулятивних повідомлень. Загалом проаналізували близько 24 тис. новин. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що пишуть на суспільно-політичні теми. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців з теми й базовано наші висновки.

Сайти-сміттярки: ua-vestnik.com, newsua.biz, ukrainianwall.com, politeka.net, uatime.net, kompromat1.info, from-ua.com, newsua.one, ua24ua.net, newformat.info, korupciya.com, rkm.kiev.ua, ord-02.com, p-zona.com, tt.inf.ua, k-stenke.com, lifedon.com.ua, akcenty.com.ua, taras-ua.com, newskraine.com.ua, kompromat1.news, 368.media, tochkazoru.pp.ua, navarti.in.ua, hit.miformat.info, rnbee.com.ua, agrimpasa.com, censoru.net, ukr.life, pravda.rv.ua, crime-ua.com, intvua.com, holosua.com, tema.in.ua, newnews.in.ua, prportal.com.ua, grom-ua.org, xn--j1aidcn.org, slovo.odessa.ua, doslova.com, zarobitchany.live, dosye.com.ua, euro-ua.com, tribunanaroda.info, ukr.red, popilnya.online, news.lugansk.info, favoritnews.in.ua, intell.in.ua, likeme.pp.ua, beztabu.net, prawda.org.ua, ua-stena.info, extranews.com.ua

сміттярки дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні