Р

Росіяни рівняють Авдіївку із землею — супутникові знімки фіксують серйозні пошкодження міста впродовж жовтня

Від 10 жовтня на Авдіївку — містечко, яке межує з Донецьком і яке ЗСУ утримують від 2014 року, — росіяни кидають значні сили. Місто фактично рівняють із землею масованим артилерійським вогнем і керованими авіаційними бомбами (КАБ)

Read this article in English

Поки увага світової спільноти прикута до подій у Секторі Газа, Росія повністю знищує чергове українське місто — і це вже так звично, що навіть не потрапляє у світові новини.

30 тис. людей

До повномасштабного вторгнення в Авдіївці жило понад 30 тис. мешканців, станом на кінець жовтня їх залишилося близько 1000 осіб, як повідомила віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону у вівторок, 24 жовтня.

Невелику частину Авдіївки становлять радянські багатоповерхівки, більшу — великий приватний сектор, також у місті є коксохімічний завод. Як ми писали в попередній статті, на цьому заводі ЗСУ звели капітальні укріплення.

Пекло в жовтні

На карті праворуч жовтим і червоним позначено ділянки міста, які, дуже ймовірно, було пошкоджено впродовж трьох тижнів жовтня. Що червоніший колір — то сильніші пошкодження. На карті ліворуч — аналогічний аналіз супутників за вересень. Супутникові знімки фіксують результати інтенсивних артилерійських і авіаційних обстрілів Авдіївки в жовтні. У вересні помітних пошкоджень не було зафіксовано, тому попри роки перебування поруч з лінією фронту, Авдіївку остаточно взялися знищувати в жовтні.

У цій ситуації напрошується порівняння з початком загострення в Ізраїлі — атака ХАМАСу відбулася 7 жовтня, а наступ на Авдіївку почався 10 жовтня. Проте ми, звісно, не знаємо, чи ці події було одночасно сплановано "віссю зла" (Росія — Іран — Північна Корея), чи кожна з них відбувалася згідно з внутрішньою логікою війни й вони просто збіглися в часі.

Нагадаємо, бої в Авдіївці та околицях — одні з найінтенсивніших за весь час війни.

Для виявлення руйнувань ми використали алгоритм, запропонований Corey Scher (CUNY Graduate Center) і Jamon Van Den Hoek (Oregon State University), про який дізналися зі статті The Washington Post про масштаби руйнувань у Ґазі.

Коксохім

Активні бойові дії тривають на території Авдіївського коксохімічного заводу.

Нижче можна порівняти стан коксохімічного заводу на супутникових знімках 3 серпня (ліворуч) і 18 жовтня (праворуч) 2023 року.

Станом на зараз ситуація в Авдіївці надзвичайно складна. Росіяни кинули туди величезні людські ресурси й багато техніки та боєприпасів. Детально про те, що відбувається на авдіївському напрямку, можна почитати в аналітичному матеріалі нашого журналіста Дениса Губашова за цим посиланням.

супутникові знімки авдіївка карта війна

Знак гривні
Знак гривні