К

Київ забороняє православ’я. Моніторинг росЗМІ за 16–22 жовтня 2023 року

Минулого тижня застосування Україною ракет ATACMS по аеродромах на окупованих територіях захопило пропаганду зненацька. РосЗМІ намагалися не повідомляти про знищення російської техніки й натомість розповідали про втрати української авіації. Також дезінформатори стали на захист УПЦ МП (точніше, РПЦ в Україні) й волали про знищення в нас православ’я. А ще заявляли про перетворення Вірменії на “нову Україну” і хвалили Орбана як друга Росії.

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Несподіваний ATACMS

17 жовтня Україна застосувала далекобійні ракети ATACMS по аеродромах у Бердянську та Луганську. Російські окупанти зазнали значних втрат.

Застосування Україною ракет для багатьох стало несподіванкою. Розмови про передавання ракет США Києву тривали не один місяць, але остаточне рішення постійно відкладали. І його не оголошували до самого запуску. РосЗМІ одразу охрестили цю подію “змовою тижня”: “Заговор недели: США тайком отправляли Украине дальнобойные ракеты ATACMS”.

Окремі ЗМІ заявляють, що тепер Київ може бити по мирних містах Росії: “Передача Киеву Вашингтоном дальнобойных ракет ATACMS грозит ударами по ряду российских городов”, “Стало известно о получении Киевом 12 ATACMS, способных достать до Ростова-на-Дону”. І що Київ не дотримуватиметься зобов’язання не застосовувати ракети проти російської території, визнаної ООН. Хоча США постійно наголошує, що забороняє Україні використовувати їхню зброю по території Росії (хибна позиція, на нашу думку, — ред.)

Водночас пропагандисти заявляють, що ракети не стануть загрозою для Росії й російські військові готові збивати й таку зброю: “ПВО начнут сбивать американские ракеты ATACMS на Дону в дежурном режиме”.

Успішним ударом ракет ATACMS по аеродромах було знищено значну кількість гелікоптерів різних модифікацій, склад боєприпасів та установку ППО. Різні OSINT аналітики називають різну кількість знищеного, українська розвідка повідомила про дев'ять російських гелікоптерів.

Пропаганда взагалі замовчує таку інформацію. Але того самого дня Міністерство оборони РФ заявило про знищення української авіації та західної зброї: “Российские военные в течение суток сбили вертолет Ми-8 вооруженных сил Украины (ВСУ), а также перехватили пять оперативно-тактических ракет и четыре управляемые бомбы GLSDB американского производства”, “Сообщается об уничтожении средствами противовоздушной обороны двух истребителей Миг-29, одного штурмовика Су-25 воздушных сил Украины”.

Україна заборонила релігію

Минулого тижня Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт про спеціальний закон для обмеження діяльності в Україні церков, які керуються з Росії. Парламент ухвалив найм'якшу з усіх пропонованих редакцій законопроєкту.

Російська пропаганда одразу повідомила, що Україна заборонила діяльність канонічної православної церкви. Нагадаємо, що пропаганда називає канонічною лише УПЦ МП, а ПЦУ (Православну церкву України) — “роскольниками”. Хоча з точки релігійного права саме ПЦУ має визнання Константинополя і є канонічною.

Однією зі стратегій захисту УПЦ МП стали тези, що УПЦ МП раніше розірвала відносини з Московським патріархатом: “На соборе 27 мая 2022 года УПЦ осудила СВО и открестилась от РПЦ Московского патриархата. Тогда были внесены изменения в «Устав об управлении Украинской православной церкви», направленные на полную самостоятельность и независимость”. Попри формальне “відхрещення від Московського патріархату”, клірики УПЦ МП на службах і далі згадують Патріарха Росії Кирила як лідера своєї церкви, до того ж незалежність УПЦ МП не визнає жодна інша православна церква й УПЦ МП не робило жодних зусиль у цьому напрямку.

Інша стратегія — запевняння, що ООН засуджує такі дії: “ООН ранее включила в свой доклад давление на УПЦ в качестве примера нарушения прав человека”.

Дезінформатори запевняють, що Україна взяла курс на руйнування православ’я, а жорсткий режим придушує будь-який вияв незадоволення мирян: “Разрозненные протесты малочисленных прихожан приходов УПЦ, которые постепенно «отжимает» провластная Православная церковь Украины, почти не влияют на неумолимое разрушение православия вообще”.

До того ж, на думку росЗМІ, процес курує саме ПЦУ, яка має на меті лише захопити владу й виступає ідеологом убивства росіян: “ПЦУ, судя по всему, поставлена именно такая задача — профанация православной веры в стране. Это и пляски в захваченных храмах, и концерты, причем, не только классической музыки, но и выступления всяких сомнительного качество рок-групп с призывами убивать”.

Союз лідерів

Минулого тижня росЗМІ оспівували візит президент Росії до Китаю. 18 жовтня в Пекіні розпочався міжнародний форум "Один пояс, один шлях", і Володимир Путін приїхав на захід та зустрівся з китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Есперти почали розповідати, що не Росія прагне допомоги Пекіну, а навпаки — Китай зацікавлений у Росії: “Активное включение России в китайскую инициативу соответствует «собственным национальным интересам страны в регионе, который она охватывает»”. Це мусить підкреслити, що Росія — глобальний гравець.

Дезінформатори, як завжди, з великою охотою говорили про відносини між лідерами Росії та Китаю. Ніби від цього залежить доля всього світу: “Переговоры между президентом России Владимиром Путиным и председателем КНР Си Цзиньпином были откровенными, дружественными и глубокими”.

Про домовленості між лідерами майже нічого невідомо. Є лише інформація про підписання договору на постачання сільгосппродукції Росією Китаю. Однак і цей факт пропаганда подає як перемогу над США: ”В политическую повестку Вашингтона проник стратегический кошмар

Си Цзиньпин заявил, что Китай готов увеличить импорт качественной продукции сельского хозяйства”.

Двоє прем’єрів

Минулого тижня російська пропаганда розповідала про прем’єр-міністрів Вірменії та Угорщини. До того ж першого подавала як зрадника, а другого — як друга.

У російських ЗМІ зазвучала теза, що Вірменія перетворюється на нову Україну: ”Абсолютно безответственно в Москве наблюдают за попытками превратить Армению в очередную Украину, уже третью по счету, после Молдавии…”. Росіянам не подобається, що прем’єр-міністр починає натякати про зраду Росією інтересів Вірменії в питанні Нагірного Карабаху.

Віктор Орбан, навпаки, купається в потоках лестощів. Під час візиту в Китай президент Росії мав особисту зустріч з Орбаном. Путін заявив, що сьогодні відносини Росії й Угорщини активно розвиваються: “Не может не вызывать удовлетворения, что со многими странами Европы у нас отношения сохраняются, развиваются. Одна из этих стран — Венгрия". Орбан заявив, що “Будапешт никогда не хотел противостоять России” та що “венгерский народ будет и дальше поддерживать дружеские связи с Россией”.

Саме такі коментарі дали пропаганді змогу писати про лідера Угорщини як сильного політика, який захищає інтереси своєї країни попри тиск ЄС та США.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, які взяли з ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

дезінфомонітор росзмі дезінформація пропагада

Знак гривні
Знак гривні