Н

Нове у війні дронів. Окупанти збільшили дальність дії “Ланцета”, наші ударили по базі розвідувальних БПЛА

За тиждень з 18 по 24 вересня відбулися дві важливі події, які засвідчили, що війна дронів переходить на новий, серйозніший рівень

Нові загрози

Цей тиждень почався з не дуже приємної для нас події. На одному з українських аеродромів за 60 км від лінії фронту російський дрон-камікадзе “Ланцет” уразив наш літак МІГ. Це означає, що росіяни вдосконалюють свої дрони, межею дальності яких ще зовсім недавно було 40 км. Ще один неприємний для нас факт — той, що над місцем ураження літав ще один безпілотник-коригувальник.

Очевидно, з часом росіяни зможуть своїми розвідувальними безпілотниками залітати ще далі на нашу територію. І розробити безпілотники, які знищуватимуть нашу техніку на ще більшій глибині, наприклад, вони вже презентували нову версію "Ланцета" з дальністю польоту 200 км й заявили, що оператор може керувати ним і бачити поле бою в реальному часі. Чи це правда — поки що не відомо.

Якщо уважно придивитися до причин оголошених тривог на півдні та сході країни, стає очевидно, що принаймні частину з них оголошують через залітання розвідувальних безпілотників.

Відповідь

Цього тижня Україна також продемонструвала, якою може бути один з варіантів відповіді на такі виклики.

Так у ніч на 21 вересня Служба безпеки України та Військово-морські сили ЗСУ уразили аеродром "Саки" в тимчасово окупованому Криму. Як повідомляють українські медіа, там зокрема містилася база підготовки операторів БпЛА Mojaher, а саме за допомогою цих дронів росіяни активно здійснюють розвідку української території.

На аеропорту в Саках базувався центр підготовки операторів розвідувальних дронів. Туди прилетіло

Mojaher — не нова річ на нашому театрі військових дій. Ще торік у вересні українські військові збили цей іранський безпілотник. Втрачала його Росія й опісля. Так, наприклад, 2 вересня цього року Mohajer-6 було знищено над Одещиною.

Схожі удари до того, що був у Саках, можуть стати дуже ефективними інструментами, коли точково вдасться знищувати не лише поодинокі літальні апарати, а й місця їхнього базування, та найголовніше — навчений персонал, який ними користується.

І українська, й російська сторони неодноразово визнавали, що саме брак навчених спеціалістів гальмує активніше застосування безпілотників.

Зараз на окупованих Росією територіях як гриби після дощу виникають різноманітні центри з управління дронами, випробування та злагодження апаратів, а також з підготовки дроноводів (Детальніше про це у нашій статті тут).

Можливо, своєчасне виявлення та завдання ударів по таких центрах дасть змогу зменшити потенційні можливості росіян у цій сфері.

саки ланцет хід війни mojaher дрони

Знак гривні
Знак гривні