У

Україною блукає привид онкології. Моніторинг росЗМІ за 4—10 вересня 2023 року

Ми збільшили кількість джерел для дослідження. Для цього моніторингу, написаного на основі автоматичного аналізу, було опрацьовано близько 400 тис. новин.

Минулого тижня російські дезінформатори розповідали про онкологічні захворювання, викликані застосуванням боєприпасів зі збідненим ураном. ТЕКСТИ помітили, що пропагандисти й досі не навчилися випрацьовувати єдину лінію, коли їм доводиться повідомляти про успіхи ЗСУ.

Служба зовнішньої розвідки Росії, відома її керівником-конспірологом Сергієм Наришкіним, заявила, що США планують вбити лідерів Нігеру.

До Росії приїздив президент Туреччини Ердоган, і висвітлення його візиту було схожим на умовний мильний турецько-російський серіал з назвою “Від любові до ненависті й навпаки”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Роботине

Село Роботине — маленький населений пункт у Запорізькій області, за який довго точилися бої. Наприкінці серпня Міноборони України оголосило про його звільнення. Російські війська відступили — і їхня пропаганда дала збій, як це було і при попередніх, масштабніших відступах.

Утрату визнав керівник місцевої окупаційної адміністрації Євген Балицький. Він заявив, що оборона населеного пункту стала недоцільною, тому росіяни перейшли на пагорби: “ВС России тактически отошли из Работино, подчеркнув, что армия России находится на высотах, которые являются главенствующими, а ВСУ попали «воронку» внизу”.

Інші пропагандисти подавали просування українських військ як поразку ЗСУ: “Рогов заявил, что украинские войска в селе Работино Запорожской области попали в огневой мешок”.

Таку позитивну версію не підтримало Міноборони Росії. І це не схоже на традиційний прийом, коли різні російські спікери озвучують різні версії подій, які, проте, об’єднані спільним повідомленням. А цього разу навіть повідомлення виявилися різними. Зокрема в МО РФ заявляли, що Роботине — під їхнім контролем і жодних просувань в Україні тут узагалі немає.

Новий міністр оборони

Звільнення міністра оборони України Резнікова Росія використала, щоб натягнути сову на глобус, тобто ще раз розказати про зовнішнє управління Україною. Цей наратив вони повторюють роками, ми його фіксуємо від моменту початку моніторингу російської дезінформації, яким займаємося вже п'ятий рік.

Володимир Зеленський 4 вересня офіційно анонсував відставку міністра оборони Олексія Резнікова та заміну його на Рустема Умєрова. Упродовж двох днів кадрові рішення було затверджено парламентом.

Відомий пропагандист, який називає себе політологом, Сергій Марков, заявив, що замінити міністра змусили США, які імітують боротьбу з корупцією: “Увольнение Резникова — это имитация Зеленским борьбы с коррупцией по требованию США. Зеленский — их марионетка. …А американцам для того, чтобы легче было выбивать бюджеты для Зеленского, нужно, чтобы не было коррупционного позора, каким является Резников”.

Деякі так звані експерти бачать у цьому бажання США домовитися з Росією про мир: “Сегодняшняя отставка министра обороны Украины Алексея Резникова и скорое назначение на пост Рустема Умерова — инициатива Госдепа США кандидатура нового главы оборонного ведомства говорит о намерении Запада вернуться к переговорам с Россией. Активное участие в процессе будет принимать Турция, с которой тесно связан Умеров”.

Туреччина. Серіал “Від любові до ненависті й навпаки”

4 вересня в місті Сочі відбулася зустріч Володимира Путіна з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Російська пропагандистська машина приділила цій події особливу увагу.

РосЗМІ намагаються довести, що лідер РФ не такий уже й “нерукоподаваний”, як говорять західні політики та ЗМІ. Пропаганда використовує будь-який контакт президента Росії з іноземними офіційними особами, щоб продемонструвати важливість постаті Володимира Путіна на світовій арені.

Зустріч описували як проривну: “Наш президент фактически перетянул Турцию на свою сторону и утер нос Западу. Только вдумайтесь, эта страна член НАТО и не боится проводить встречи с Россией”. Акцентували увагу на кожній деталі події. Підкреслювали гостинність російської сторони: “Не будем обсуждать меню, оно явно пришлось президентам по вкусу”.

Якщо глянути, як писали про Туреччину на кілька місяців раніше, то можна побачити зовсім іншу тональність. У липні Ердоган дозволив повернути в Україну п'ятьох командирів “Азову”, яких після звільнення з російського полону за домовленостями з РФ мали утримувати в Туреччині до кінця війни.

Тоді окремі пропагандисти писали, що після звільнення "азовців" Росія повинна заборонити туристам літати до Туреччини, викинути з країни весь турецький та азербайджанський бізнес, надати військову допомогу курдам і звільнити "Царьград".

Це не перша така зміна суджень щодо Туреччини. Вона відбувається регулярно й нагадує епізод з роману Джорджа Орвелла “1984”, у якому тоталітарна влада часто змінювала гасла смертельної ненависті чи вічної дружби щодо свого сусіда.

Минулого тижня Ердоган навіть потрапив до списку 10 політиків, яких росЗМІ згадували найбільше.

Зернова угода

Однією з головних тем розмови Путіна й Ердогана 4 вересня було питання відновлення дії “зернової угоди”. Президенту Туреччини не вдалося повернути Росію до угоди.

Пропаганда обґрунтовує рішення Путіна як неймовірну стійкість перед тиском Заходу, який постійно обманює Росію: “Все ожидали, что Россия прогнется и снова возобновит свое участие в зерновой сделке. Однако Путин четко обозначил главные темы и не сошел с дистанции”.

РосЗМІ підкреслюють, що візит Ердогана в Росію свідчить про слабкість Заходу й НАТО: “Мир меняется, но Турция с нами... Запад кроме безумной демократии и постоянных окриков уже никому и ничего дать не может. У этого объединения нет таких возможностей и ресурсов, чтобы продолжать удерживать возле себя послушных вассалов”.

Знову про боєприпаси зі збідненим ураном

На початку вересня Міністерство оборони США оголосило про надання Україні чергового пакету допомоги. До нього серед іншого увійдуть снаряди зі збідненим ураном для американських танків Abrams.

Офіційні пропагандисти відповіли на новину у звичному для них стилі. Вони почали поширювати фейки — як і під час оголошення про передачу схожих снарядів Великою Британією.

У росЗМІ заявили, що так Захід хоче знелюднити захоплені Росією території, оскільки не вірить, що Київ здатен їх повернути: “А на Западе Донбасс, Запорожскую и Херсонскую области уже считают потерянными территориями, поэтому их и собираются сделать непригодными для жизни”.

Представник МЗС Росії Марія Захарова бідкається, що “в местах, где применялись боеприпасы с обедненным ураном, фиксируется кратный рост онкозаболеваний. Это на себе проверили, не подозревая о последствиях, солдаты НАТО, в первую очередь итальянские военные во время агрессии Североатлантического альянса против Югославии”.

РосЗМІ для підтвердження версії пропаганди розказують, що Сербія й досі страждає від наслідків застосування таких боєприпасів: “В этих частях страны, по данным минздрава Сербии, наблюдается рост раковых заболеваний, мужского бесплодия, патологические осложнения беременности, а также психические расстройства у детей.

І це неправда. Медична статистика дійсно показує відносно високий рівень захворюваності на рак серед дітей у Сербії. Але ось про що йдеться в оприлюдненій у 2022 році доповіді Європейського регіонального бюро ВООЗ:

“Найвищий стандартизований за віком показник захворюваності на злоякісні пухлини було виявлено у Хорватії та Сербії. Статистично значуще підвищення стандартизованих за віком показників захворюваності спостерігалося у Болгарії, а значне зниження — у Білорусі, на Кіпрі, у Сербії та Хорватії”. Тобто рівень поширення злоякісних пухлин серед дітей у Сербії приблизно такий самий, як у сусідній Хорватії, де боєприпаси зі збідненим ураном ніхто не застосовував.

Портал "Новини Сербії" у 2015 році опублікував матеріал із заголовком "Експерти не бачать зв’язку між бомбардуваннями НАТО та зростанням ракових захворювань у Сербії", де сказано, що директор сербського Інституту онкології і радіології повідомив, що рівень онкологічних захворювань у Сербії не є доказом і не може бути пов’язаним з наслідками бомбардувань Косова боєприпасами зі збідненим ураном, які застосували в 1999 році під час операції НАТО на півдні Сербії.

Алярм! США вбивають африканських лідерів

Минулого тижня знову відзначилася Служба зовнішньої розвідки Росії. Там заявили, що “США рассматривают вариант физического устранения лидеров военного переворота, пришедших к власти в Нигере”. РосЗМІ поширили ці заяви. “В ведомстве утверждают, что представители американских спецслужб напрямую обсуждают с партнерами потенциальных исполнителей возможных покушений”.

Так пропагандисти й далі поширюють наратив про бажання США та Європи тримати колишні колонії в Африці під “жестким колпаком”.

Інформаційна обслуга Кремля підкреслює, що народи Африки прагнуть звільнення, а “колонизаторы” готові пустити в дію будь-які методи, щоб ліквідувати невдоволених: “Если такой сценарий обсуждается в отношении того или иного лидера, значит сценарий со сменой режима другими способами нереализуем. Лидеры путча в Нигере пользуются широкой поддержкой народных масс, и традиционная «цветная революция» по методичке в их отношении не пройдёт”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 410 тис. новинних матеріалів, узятих з 952 російських та окупаційних сайтів. Дані для дослідження зібрала та надала нам компанія SemanticForce

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми й робили висновки.

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні