П

Псевдовибори на окупованій Херсонщині: хто у списках

Серед “кандидатів” до так званої Херсонської обласної Думи — випадкові персонажі з російських сіл, пенсіонери, російські військові й колаборанти з Криму. Очолює список гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо. 48 кандидатів висунула підконтрольна Путіну партія “Единая Россия”.

Детальніше про те, хто балотується на “виборах” на Херсонщині, — у цьому матеріалі. 10 вересня — єдиний день виборів на території Росії. У чотирьох областях України, які Росія частково окупувала, Москва також планує організувати “голосування”. Так Росія намагається “легалізувати” своїх ставлеників на тимчасово окупованих українських територіях та інтегрувати частину українських областей. Цьому передувала масова видача російських паспортів, а також активна пропагандистська кампанія окупантів.

Виборчі списки з прізвищами російських громадян, які переїхали на тимчасово окуповані українські території, щоб потрапити в незаконну місцеву окупаційну адміністрацію, свідчать про заздалегідь підготовлену фальсифікацію “виборів”.

Українські спецслужби пообіцяли невідворотнє покарання активним учасникам незаконних виборів ініційованих російським урядом і повідомили, що вже встановили понад 3,5 тис. “активних учасників” “виборів” на тимчасово окупованих українських територіях.

Міжнародні спільноти неодноразово засуджували наміри Росії провести псевдовибори на тимчасово окупованих українських територіях, називаючи це порушенням міжнародного права.

Рупори пропаганди

Жителька Херсону Юлія Сипко — у виборчих списках пропутінської партії. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну жінка працювала в Херсонській ОДА в освітній сфері. А коли росіяни окупували частину Херсонщини — стала ведучою на місцевому телеканалі “Таврия ТВ”, який окупанти створили для поширення проросійської пропаганди ще влітку 2022 року.

На телеканалі Юлія Сипко має власну програму Полевая почта, де зачитує листи та вірші до російських окупантів, щоб підтримати їх, а в перервах розповідає легенди про “один народ”, “геноцид жителів Донбасу” і “нацистський режим Києва”. До того ж на “Таврия ТВ” Сипко записала інтерв'ю з “медійними” зрадниками — гауляйтером Володимиром Сальдо, колаборантом Кирилом Стремоусовим, священником УПЦ МП Геннадієм Шкілем, який поширював заклики повторити ракетний удар по Вінниці.

Фото з пропагандистського телеграм-каналу
Фото з пропагандистського телеграм-каналу

На сайті “Единой России” в передвиборчій анкеті Сипко хвалиться нагородами від окупантів: грамота від Мінцифри росії, подяка від секретаря генеральної ради партії “Единая Россия” і медаль “За отвагу”.

“Єдинороси” водночас популяризують передвиборчу кампанію пропагандистки — у російських телеграм-каналах публікують фотозвіти візитів до пенсіонерів, вітання подружжя пенсіонерів “з діамантовим весіллям” і допомогу евакуйованим мешканцям із зони затоплень унаслідок вибуху на Каховській ГЕС, яку окупанти самі й підірвали.

До слова, у червні цього року СБУ повідомили про підозру в колабораціонізмі Юлії Сипко та її колегам-пропагандистам. Їм загрожує позбавлення волі до 12 років з можливою конфіскацією майна.

Ще один пропагандист у виборчих списках депутатів “Единой России” — один з головних лідерів миколаївського антимайдану Юрій Барбашов. Ще з початку 2000-х Барбашов працював на місцевих телеканалах у Миколаєві. У 2014 році очолив миколаївський антимайдан, виступав із проросійськими закликами, а згодом втік на окуповані території Луганської області та вступив до лав “народної міліції ЛНР”. У соцмережах Юрія Барбашова є фото за 2014-2015 роки: у військовій формі, з георгіївськими стрічками та зі зброєю.

Одне з фото Барбашов підписав так: “Июль 2014. Луганск. Отряд КГБ. Минометчик”. Фото зі сторінки в "Однокласниках"
Одне з фото Барбашов підписав так: “Июль 2014. Луганск. Отряд КГБ. Минометчик”. Фото зі сторінки в "Однокласниках"

Тоді в рядах окупантів він обіймав посаду командира мінометного взводу. Навесні 2015 року СБУ оголосила Юрія Барбашова в розшук — йому інкримінують “створення терористичної групи чи терористичної організації”.

Скріншот з сайту МВС України
Скріншот з сайту МВС України

Через кілька років Барбашов став журналістом та редактором на телебаченні "ЛНР". Також Барбашов вів власний YouTube-канал, де публікував пропагандистські відео з тезами про те, що “Україна — колонія США”, “в Україні нацистський режим при владі” та українські громадяни захоплені в заручники та змушені страждати за чужі геополітичні інтереси”.

А у 2021 році як експерт долучився до делегації від псевдореспубліки в Мінській контактній групі.

Уже під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти призначили Барбашова головою так званої Снігурівської військово-цивільної адміністрації на Миколаївщині. А коли Снігурівку від росіян звільнили ЗСУ, Барбашов став “політологом” на місцевих пропагандистських каналах. Як “експерт” і “політолог” Барбашов виступав не лише на місцевих пропагандистських телеканалах, а і брав участь у Міжнародному антифашистському з’їзді. Так, таке є. На “конгрес” запросили навіть перекладача, щоб він цитував Юрія англійською. Навесні цього року Барбашову заочно оголосили в СБУ підозру в колабораційній діяльності.

Російські військові

Російські окупанти також з'явилися у виборчих списках “Единой России”. Цікаво — ті, хто потрапив у фінальні списки, — кадрові російські військові. Ймовірно, одна з цілей потрапити до проросійської місцевої ради на окупованих територіях — більше наглядова або агентурна роль, аніж політична.

Наприклад, Павел Тропкін з Івановської області. До повномасштабного вторгнення він понад 20 років працював у Міністерстві внутрішніх справ Росії, а також у Росгвардії. Має звання полковника. У березні 2022-го став вже учасником так званої гуманітарної місії на Херсонщині від партії “Единая Россия”.

Тропкін — активний користувач соцмереж. Завдяки сторінці полковника в "Однокласниках" можна побачити, що той із родиною часто відпочивав в окупованому Криму.

Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"
Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"

Дружина Тропкіна, Анна, колишня військова. Принаймні про це свідчать спільні фото подружжя у військовій формі. Зараз Анна Тропкіна просуває у соцмережах власний невеликий бізнес — виготовлення смачних букетів із солодощів, фруктів, ковбас. Особливо вражає “патріотична” корзина до 9 Травня з георгіївською стрічкою, сухофруктами та горілкою з наклейкою “За нашу победу!”.

Фото з особистих сторінок в "Однокласниках" та Інстаграмі
Фото з особистих сторінок в "Однокласниках" та Інстаграмі

Александр Хлюстовпідполковник із Волгоградської області. Із його коментарів у соцмережах зрозуміло, що раніше Хлюстов служив у 523-му гвардійському навчальному мотострілковому полку. Представлявся “заступником командиру полку з роботи із особовим складом”.

І хоча в усіх соцмережах Хлюстова пости і фотографії з'являються після 2017 року, у медіа є інформація, що Александр Хлюстов у 2014-2017 роках у званні майора воював на Донеччині у складі 8-ої Армії Південного військового округу РФ.

Уже у 2020 році у соцмережах Хлюстов продає свої послуги як бізнес-коуч і веде блог з порадами, як будувати команду та просувати бізнес. Ціна консультації коуча Хлюстова — 4000 рублів за годину. За нинішнім курсом — це приблизно 40 доларів.

Уже під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну Александр Хлюстов виклав фотографію у військовій формі, а в коментарях розповідає, що з квітня 2022 року перебуває на Херсонщині.

У травні 2022 року росіяни призначили Хлюстова заступником голови так званої військово-цивільної адміністрації Чаплинського району на Херсонщині. Пізніше Хлюстов очолив цю самопроголошену адміністрацію. Саме Хлюстов як голова так званої військово-цивільної адміністрації Чаплинського району видав для мешканців такі розпорядження: обіг рубля замість гривні, припинення виплат пенсій через Укрпошту та відкриття пенсійного фонду РФ.

Про все це йдеться в тексті підозри СБУ, яку спецслужба повідомила Хлюстову у березні 2023 року.

Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"
Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"

Андрей Сабінов — ще один кандидат у виборчих списках “Единой России” родом із Молдови. У виборчій анкеті вказує, що займається тиловим забезпеченням спеціальної зведеної козачої бригади БАРС. Спершу це було “добровольче формування”, яке згодом, схоже, підпорядкували Міністерству оборони Росії.

Сабінов не приховує, що його бригада під час повномасштабного вторгнення воювала проти України. У коментарях російським пропагандистам він розповідав, що формування брало участь у боях на Ізюмському, Миколаївському, Херсонському, Луганському, Бахмутському та Соледарському напрямках. І, за його словами, від серпня 2022 року бригада закріпилася на території Кінбурнської коси Херсонської області.

Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"
Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"

Військовий історик, кандидат історичних наук Роман Пономаренко каже: "Участь в цьому уряді — це суто представницька функція. Жодної реальної влади і сили він не матиме. Контролювати там нічого, воно й так буде контрольованим". За його словами, наявність російських військових у списках депутатів нагадує часи Радянського Союзу — тоді військових залучали до роботи депутатами в радах різного рівня.

Кримські “гастролери”

Рустем Німетуллаєв — один з кандидатів від пропутінської партії “Единая Россия” на “вибори”. Родина Німетуллаєвих родом із Херсонщини, але у 2014 з Генічеську перебралася до окупованого Криму під російські прапори.

Батько Рустема —- Сейтумер Німетуллаєв — очолював Генічеську райдержадміністрацію в час президентства Януковича, а також був його довіреною особою на президентських виборах. За те що підтримав окупацію Криму, був звільнений з посади. У 2021 році Сейтумер отримав підозру в державній зраді від СБУ. Після втечі до окупованого Криму й роботі на росіян, Сейтумер разом із сином Рустемом і далі мав бізнес в Україні. Частина компаній працювала на Херсонщині після 2014 року.

Рустем Німетуллаєв у рядах “Единой России” від 2016 року. Від 2015-го він — радник так званого голови Криму. В анкеті кандидата на "вибори" Німетуллаєв вказує, що є заступником гендиректора агрохолдингу “Союз”, який очолює його батько. У лютому цього року агрохолдинг зареєстрували в російському реєстрі. До того ж на Рустема Німетуллаєва записано низку компаній, які займаються сільським господарством, будівництвом, ремонтом автомобілів і навіть готельним бізнесом — і які зараз перебувають на тимчасово окупованій частині Херсонщини.

Торік у червні СБУ опублікували перехоплені телефонні розмови, у яких Рустем Німетуллаєв обговорює з “гауляйтером” Генічеська Генадієм Сиваком, як будуть “віджимати” АЗС місцевих підприємців, щоб на них продавати завезене з Криму пальне. "Если можно будет работать через заправки брошенные, сегодня же никто туда бензин не возит? Нет! Ну, по законам «спецоперации» можно пользоваться ими. Мы завозим, сливаем и продаем", — пропонує Німетуллаєв. А вже у вересні СБУ повідомила Німетуллаєва про підозру за статтею про державну зраду.

Фото з особистої сторінки "ВКонтакте"
Фото з особистої сторінки "ВКонтакте"

Випадкові персонажі

У квітні “Единая Россия” оголосила про організацію попереднього голосування до виборчих списків. Серед виборчого списку лише на Херсонщині було 180 кандидатів. Деякі з них, імовірно, виконували роль “масовки” для кількості. Адже про них відомо дуже мало, а з того, що відомо, — не схоже на підґрунтя для політичної кар'єри. У остаточні виборчі списки ці кандидати так і не потрапили, але ми все одно дослідили бекграунд кількох із них.

Наприклад, Валерій Цхай — майстер служби захисту від корозії із Рязанської області. Саме таку посаду він як кандидат вказує у виборчій анкеті. Раніше Валерій очолював музей “Железные витязи”, який здійснює пошукові роботи залишків тіл солдат Другої світової війни, щоб їх захоронити.

Фотографіями з пошукових робіт Цхай ділиться у соцмережах: на тлі домовин.

Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"
Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"

Неллі Бояршинапенсіонерка з Пермської області, яка також потрапила до списку праймеріз. Неллі 64 роки. У її соцмережах — внуки, квіти, дім, собака, рецепти. Ні слова про політику. Тому як вона потрапила в передвиборчі списки пропутінської партії, залишається лише здогадуватися.

Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"
Фото з особистої сторінки в "Однокласниках"

Наталія Лазаренко — ще одна “кандидатка” в попередніх списках, родом з Амурської області РФ. В анкеті кандидата жінка вказує, що вона домогосподарка. У соцмережах Наталії — сумки й аксесуари ручної роботи. Ми спробували сконтактувати з нею, щоб дізнатися, чи дійсно вона планує йти на “вибори”, але відповіді не отримали.

Скріншот з особистої сторінки у Фейсбуці
Скріншот з особистої сторінки у Фейсбуці

Військовий історик Роман Пономаренко так пояснює феномен появи у виборчих списках маловідомих людей: “Цим вони намагаються показати, що Росію на цих територіях підтримують “прості люди”. Показати, так би мовити, “народне обличчя” окупаційної влади. Знову ж таки, є чітка аналогія з СРСР, де часто до рад різних рівнів обирали доярок і робітників. Жодної реальної влади ці люди мати не будуть, просто гратимуть відведену їм роль".

Також присутність таких дивних персонажів у списках "Единой России" може свідчити про відсутність охочих співпрацювати з окупантами.

колаборанти російсько-українська війна окуповані території

Знак гривні
Знак гривні