У

У НАТО закінчується зброя. Моніторинг росЗМІ за 19–25 червня 2023 року

Минулого тижня російські медіа зосередилися на українському наступі. Головне завдання – переконати росіян, що Україна зазнає поразки й рух ЗСУ не має успіху. Події кінця тижня змусили пропаганду змінити орієнтир. Ватажок ПВК “Вагнер” здійснив спробу воєнного заколоту, тому зусилля інформаційної обслуги Кремля були спрямовані на залякування заколотників і на об'єднання населення навколо Путіна. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Пригожин бунтує!

23 червня вийшло чергове інтерв'ю ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина, у якому він критикував військове керівництво Росії в поразках в Україні. Через деякий час Пригожин виклав відео, на якому, за його словами, показано удар Міноборони Росії по базі найманців. Після цього керівник ПВК оголосив про початок “марша справедливости” : захопив російський Ростову-на-Дону, з якого його бойова колона рушила на Москву.

Активність Пригожина в кінці тижня дала йому змогу посісти третє місце серед політиків, яких найчастіше згадували в росЗМІ.

РосЗМІ деякий час не могли зрозуміти суті подій і активно почали реагувати лише після виступу президента Росії, наступного дня після початку заворушень від Пригожина: ”В срочном обращении к согражданам президент РФ Владимир Путин сразу же назвал то, с чем все мы столкнулись, предательством. По его словам, «непомерные амбиции и личные интересы привели к измене»”.

Офіційна пропаганда окреслила дії Пригожина як “военный мятеж” і почала закликати активно підтримувати Путіна: “Россияне должны поддержать президента РФ Владимира Путина”, “Такую позицию... должен занять каждый человек, который любит Россию и который желает ей хорошего, прекрасного будущего”.

РосЗМІ лякали Пригожина та його прихильників важкими покараннями й обіцяли покарання від російських судів: “Генпрокуратура России пообещала дать надлежащую правовую оценку действиям военнослужащего. Ему может грозить наказание в виде лишения свободы на срок от 12 до 20 лет”. Але погрози так і не було втілено в життя.

Однак уже 24 червня ватажок “Вагнера” раптом оголосив, що припиняє рух на Москву.

Детальніше про “похід Пригожина” ви можете почитати тут і тут.

Бунт Пригожина застав пропаганду зненацька, і вона не могла пояснити його причину. Однак одразу почала продукувати теорії, які, ми впевнені, потраплятимуть до наших наступних моніторингів.

Одна з них – що це операція Заходу: “Действие направлено на разрушение единства России, а мятеж организовали те, кто работает на Запад”.

Також пропаганда непокоїлася, що нібито Київ підтримує бунтівників: “Политолог Александр Асафов в разговоре с «Известиями» указал на поддержку Киевом попытки военного мятежа в РФ”, бо це може призвести до повної поразки Росії та бунтів і майданів: “Поддержка киевским режимом попытки военного мятежа в России «наглядно показывает, куда это всё может привести”.

Мрії про дефіцит західної зброї

Описуючи український контрнаступ, росЗМІ намагаються створити картинку тотального провалу. Активно поширюють цитати про невдачі українців, висмикують окремі фрази західних політиків та експертів і подають їх у вигідній для російської сторони інтерпретації: “Австрийский полковник Райснер: слаженность и превосходство армии России застопорили ВСУ”, “Германию шокировали неудачи украинских войск в ходе контрнаступления в зоне российской спецоперации”.

РосЗМІ пишуть, що Київ втрачає багато людей і техніки, а російські військові воюють за кожен клаптик землі: “Становится совершенно понятно, что если наш солдат не имеет намерения отступать – противник не имеет шансов продвинуться”.

Інформаційна обслуга Кремля розповідає історії про тотальну мобілізацію українського населення та подає це з прив’язкою до українського контрнаступу. Ніби у зв’язку з втратами на фронті Київ змушений оголосити загальну мобілізацію: “В украинской столице объявили всеобщую мобилизацию, военнообязанным предписали явиться в военкоматы в течение 10 дней”, “В подконтрольной Киеву части Херсонской области мужчин стали забирать в Вооруженные силы Украины (ВСУ) прямо во время получения гуманитарной помощи”.

Насправді в Україні з моменту початку повномасштабної війни триває дія воєнного стану та загальна мобілізація. Нічого нового в процесі мобілізації в Україні не відбулося, окрім факту появи нагадування від деяких територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП) про те, що загальна мобілізація у країні триває і військовозобов’язані особи мають з повісткою або без з’явитися до місцевих ТЦК, щоб перевірити дані.

Дезінформатори намагаються уникати повідомлень про просування українців, а втрату позицій пояснюють тимчасовими негараздами, які одразу буде розв’язано: “Драма разворачивается на подмостках из нескольких позиций, которые противник стремится захватить любой ценой. Иногда у него получается, и он овладевает какой-либо из, но закрепиться не может, и под воздействием нашей арты отходит на исходный рубеж, а мы заползаем обратно и восстанавливаем порушенное – до очередной схватки”.

Пропаганда переконує, що навіть втрата позицій – на користь Росії, адже надалі Україна не матиме сил звільняти інші території: “Может, завтра он поднатужится и выбьет нас с этого клочка земли, – но будет ещё одна такая позиция, а потом ещё.... И если на каждую ему придётся тратить столько ресурсов и времени – долго его потенция не продлится”, “Гибель значительного количество прошедших подготовку НАТО военнослужащих и уничтожение техники подорвут боеспособность армии Украины”.

З яскравого – російська пропаганда сподівається на дефіцит натовської зброї не лише в Україні, а й у союзників Києва: “Поставки боеприпасов нацистам оставили европейские склады альянса пустыми. И сейчас просто нечего отправлять”, “Похоже, что страны НАТО подошли к порогу своих возможностей в области массовых поставок”. Країни Європи справді вичерпують свої запаси артснарядів, але планують нарощувати виробництво й виділяють під це значні кошти. США допомагає організувати постачання снарядів Україні від своїх неєвропейських союзників. Загалом загроза снарядного голоду актуальна і для України, і для Росії. Та пропагандисти про свої проблеми не пишуть.

Також писали:

Президент Білорусі Олександр Лукашенко знову звинуватив Захід та Україну в намірах здійснити зміну влади у країні: “Представители западных стран не скрывают, что готовят на Украине националистические формирования для вооруженного свержения власти в Белоруссии”. Так звані експерти заявляють, що Київ готує проникнення в Білорусь за допомогою ДРГ: “Судя по всему, противник может попытаться забросить ДРГ на территорию Белоруссии, чтобы сначала посеять панику среди местного населения, а затем попытаться совершить госпереворот”.

Окремі експерти переконують, що такі групи готують у Польщі: “О том, что на территории Польши с участием польских — и не только польских, а западных — спецслужб, откровенно готовятся боевики, экстремисты, террористы для проведения вооруженных операций в Белоруссии, мы неоднократно говорили. Это абсолютный факт”, “«беглых белорусов» там не жалеют и превращают в боевиков для будущего нападения”.

Також посольство Росії в Лондоні розкритикувало останній законопроєкт британської влади, що дає змогу зберігати санкції проти РФ, аж поки Москва виплатить компенсацію Україні.

Російські дипломати назвали цей крок розкраданням чужого майна і звинуватили Великобританію в порушенні міжнародних правових норм: “Отныне цели незаконных действий Великобритании в нарушение основополагающих международно-правовых норм включают, помимо прочего, побуждение нашей страны к выплате неких «компенсаций» киевскому режиму”.

Пропагандисти стверджують, що війна в Україні стала лише приводом до запровадження Заходом санкцій проти Росії, щоб використати їх у власних інтересах: “Конфликт на Украине был предлогом для введения странами Запада противоправных односторонних ограничений, которые направлены на блокировку развития экономики России и ее геополитическое сдерживание”. Вони переконані, що “специальная военная операция была использована британскими властями для тотального наращивания давления «вширь и вглубь”.

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев традиційно й далі залякує біологічними програмами США. Він заявив, що ”биопрограммы США могут быть нацелены на создание расово-ориентированных вирусов”.

Не відстає від Патрушева й Міноборони Росії. Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) ЗС РФ Ігор Кирилов заявив, що “Пентагон намерен в кратчайшие сроки перенести незавершенные на Украине программы в другие страны постсоветского пространства, а также в государства Восточной Европы: Болгарию, Чехию и страны Балтии” для того, щоб “при поддержке своих союзников осуществляют широкомасштабные военно-биологические исследования, направленные на поиск эффективных методов применения возбудителей инфекционных болезней”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні