5

500 тис. євро за кейс. Десятки дрібних юрфірм в Європі допомагають росіянам зняти санкції

Через війну в Україні країни ЄС внесли в чорний список близько 1500 росіян. У них заблоковано понад 20 млрд євро приватного капіталу, зокрема італійські вілли, розкішні яхти в німецьких гаванях і замки на Французькій Рив’єрі. Але понад 40 росіян, які можуть дозволити собі платити великі гонорари адвокатам, а також кілька російських організацій, подають до суду, щоб повернути свої активи в ЄС і пільги на подорожі. Для цього вони найняли близько 30 юридичних фірм у Європі. Їхні імена і деталі кейсів з’ясувало видання EUObserver на основі загальнодоступних документів Європейського суду в Люксембургу (не плутати з Європейським судом з прав людини). Середня вартість одного кейсу може сягати 500 тис. євро, підрахували журналісти. ТЕКСТИ наводять скорочений переказ матеріалу (ми змінили порядок викладу окремих сюжетних ліній, це не вплинуло на зміст).

Раніше ми опублікували проєкт “Атлас лобізму європейського бізнесу”. Низка фігурантів нашого проєкту і розслідування EUObserver перетинаються.

Хто допомагає росіянам

Як показали документи Суду ЄС, більшість російських учасників судового процесу базується в Брюсселі, Парижі та Люксембургу. Деякі з них розташовано в Лондоні, Мілані та Відні. Решта — в Женеві, Нікосії та Празі.

Лідирують у цій галузі Daldewolf та інші бельгійські фірми: Acquis EU Law & Policy, JP Hordies Avocats, Grayston, Moretto, Seeds і Strelia з 38 справами Європейського суду. У 25 беруть участь французькі компанії Astey, Acte V, Bonfiassi, Bureau Brandeis, Carlara, Far-Avocats, Kiejman-Marembert, Lectio, Muellerdaniel, Piwnica, WD Associes і WJ Avocats. Австрійська фірма Lansky, Ganzger + Partner (дев'ять випадків) поступається лише Daldewolf. Італійську компанію Campo залучено до шести кейсів. По чотири у британської фірми Blackstone Chambers і британсько-китайської компанії Dentons, а також швейцарської фірми BM Avocats.

6c80b390-9858-11eb-a347-31b2d277e14d-sailing-yacht-a-isle-of-man.webp

Яхта "А" Андрія Мельниченка, біля берегів о. Мен. За її повернення власник добривного гіганта EuroChem AG судиться з Євросоюзом. Фото: boatinternational.com / Peter Lobley/twitter @retepyelbol

Dentons, шоста за величиною юридична компанія у світі, є єдиним залученим гігантом. Вона представляє в Європейському суді інтереси російського "короля добрив" Андрія Мельниченка, який хоче повернути свій човен вартістю 540 млн євро з назвою Sailing Yacht A. (Мельниченко є фігурантом нашого “Атласу лобізму”, оскільки компанія Eurochem досі є зареєстрованим лобістом у Реєстрі прозорості ЄС — ред.)

Багато інших, як-от Daldewolf, є фірмами-бутіками з блискучою репутацією. Наприклад, Lansky, Ganzger + Partner може похвалитися зірковим “старшим експертом-консультантом”. Їхні зірки включають колишню суддю ЄСПЛ Марію Бергер і колишню суддю Європейського суду з прав людини Елізабет Штайнер, а також двох колишніх послів Австрії в Китаї та Туреччині. І тепер вони представляють Мельниченка, російського сталеливарного боса Дмитра Пумпянського та його дружину Галину, а також вугільного магната Володимира Рашевського.

Бельгійський адвокат Ален де Йонге був захисником принцеси Бельгії Дельфіни у 2020 році. Зараз він і його юридична фірма Seeds представляють інтереси російського сигаретного барона Ігоря Кесева, який стверджує в Європейському суді, що його внесли в чорний список через "дискримінацію" лише тому, що він був "багатим" і "росіянином".

Французький адвокат Вільям Жюлі консультує італійську державу у гучній справі про екстрадицію Францією старих членів терористичної групи Червоної бригади. Він також виступає як юридичний експерт на телебаченні та на конференціях ЄС і США. Жулі зараз представляє російську нафтову компанію Фархада Ахмедова, якого санкції ЄС описують як "наближеного до Кремля".

tass_1881580.webp

Фархад Ахмедов став відомий після того, як його розмову з продюсером Йосипом Пригожиним з критикою Путіна злили в інтернет. Він судиться з ЄС за зняття санкцій. Фото: ТАСС

Крім олігархів, європейські юридичні фірми представляють у Європейському суді також інтереси державних структур Росії. В одному прикладі бельгійська фірма Strelia представляє російський Національний розрахунковий депозитарій (НРД). Також вона відстоює інтереси цієї структури в бельгійських судах. Там Нацдепозитарій судиться з бельгійською фірмою з надання фінансових послуг Euroclear, яку захищають британці з Clifford Chance.

Юридична фірма Scordis Papapetrou & Partners із Нікосії зараз захищає у Європейському суді Російський фонд прямих інвестицій. "Вони були серед фірм, які тиснули на мене, коли я був головою центробанку [від 2012-го до 2014 року], щоб захистити вкладників російських банків [під час запровадження програм європейської допомоги]", — написав електронною поштою EUobserver Панікос Деметріадес, колишній керівник центрального банку Кіпру, який також представляв VIP-росіян у програмі допомоги Кіпру від ЄС 12 років тому. "Усі кіпрські юридичні фірми з високопоставленими російськими клієнтами добре пов’язані з політичною системою Кіпру — інакше росіяни не почуватимуться захищеними", — додав він.

Головним юристом російських олігархів, до якого звертаються за скасуванням санкцій, є Тьєррі Бонтінк. Його офіс розташований за красивим фасадом у стилі модерн на авеню Луїз у Брюсселі, поруч із п’ятизірковим готелем Steigenberger Wiltcher, його фірму Daldewolf дуже поважають у Бельгії. Інший її партнер був так званим батоньє (президентом) асоціації франкомовних бельгійських адвокатів у 2018 році. Наразі Бонтінк представляє інтереси росіян у 15 справах у Європейському суді в Люксембургу — це більше, ніж будь-який індивідуальний юрист у ЄС. Зокрема, його клієнтами є колишній власник футбольного клубу "Челсі" Роман Абрамович, промисловець Олег Дерипаска та Геннадій Тимченко, близький друг президента Росії Володимира Путіна. За останні 15 років він працював над понад 50 справами щодо санкцій ЄС, розповів Бонтінк EUobserver. "Ми допомагаємо клієнтам не лише у контексті війни в Україні, а й багатьом клієнтам з Африки, а в минулому — сирійським, іранським та ліванським клієнтам", — сказав він.

“Погана людина. Справа хороша”

Рада ЄС десятиліттями бореться з санкційними викликами з усього світу. Раніше скарг на запроваджені санкції надходило приблизно десяток на рік. Але хвиля понад 75 нових позовів, пов’язаних з Росією, за останні 18 місяців була "безпрецедентною", кажуть юристи. Росіяни використовують європейські юридичні фірми, бо учасники судового процесу Європейського суду повинні бути зареєстрованими в адвокатурі країни ЄС або Європейської економічної зони (ЄС-27+ Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія). А російський бізнес зосереджений у Брюсселі та Парижі, тому що багато британських адвокатів повісили свої перуки на цвях після Brexit. Але в реальній політиці олігархи також звертаються до бутикових (невеликих, з індивідуальним підходом) компаній ЄС, оскільки деякі великі західні юридичні фірми вважають Росію токсичною з погляду репутації.

Франсуа Мойз, люксембурзький адвокат, який представляє інтереси російського клієнта, сказав телефоном: "Коли ви говорите «Росія», люди перестають думати і кажуть: «Я не збираюся її чіпати, тому що мене можуть сприймати як фірму, яка виступає за росіян. Це дурниця, але так зараз функціонує суспільство". "Очевидно, що ми піддаємося тиску, коли захищаємо цих клієнтів", — також сказав Жюлі, французький адвокат, у телефонному інтерв’ю.

"Але по-перше, ми звикли до цього, а по-друге, це галузі права, які надзвичайно захопливі та політично складні. Якби нам не подобалися ці виклики, ми займалися б трудовим правом, або морським правом, або чимось іншим", сказав він.

8f99da16efea3a18aedc69f29eab7e5a.jpg

Батоньє Пласшер: Ми — не наші клієнти. Фото: EUObserver

EUObserver наводить приклади того, як адвокати справляються з етичними дилемами щодо роботи з росіянами, посилаючись на право кожного на захист. Посилаючись на "присягу сумління" бельгійського адвоката, батоньє Пласшер говорить: "Якщо ви думаєте: «Я не був би хорошим адвокатом для цієї людини, бо мені огидно те, що вона або він зробив», то це ваш базовий обов’язок як адвоката — не братися за справу". "Але якщо ви можете мати певну дистанцію між вашими особистими думками, вашими особистими почуттями та тим, що він зробив, тоді ваша робота — взяти справу", — каже Пласшерт.

Сам адвокат спеціалізується на трудовому праві. Але коли його гіпотетично запитали, чи згоден він представляти російського олігарха в оскарженні санкцій Європейського суду, він відповів: "Так... Це може бути хороша справа. Погана людина, хороша справа". "Ми — не наші клієнти", — каже Пласшер. “Деякі ЗМІ іноді кажуть: “Ну, у вас є клієнти, на яких ви заслуговуєте”. Ні. Саме в цьому суть — у вас може бути клієнт, який вам не подобається”, — додає він.

Адвокати росіян в ЄС: наше завдання забезпечити дотримання верховенства права в Європі

Четверо адвокатів ЄС, які зараз борються у справах Європейського суду для російських клієнтів, подумали так само. "Роль адвокатів полягає не в тому, щоб ставати на чийсь бік у конфлікті або в політиці, а лише в тому, щоб захищати людей відповідно до закону", — каже Бонтінк у Брюсселі. "Ми працюємо з нашими клієнтами, щоб визначити наш мандат, який, поважаючи професійну таємницю, ніколи не передбачає захисту ідеології, уряду чи, тим паче, воєнних дій, а більше оскарження недоведених звинувачень", — каже він. Ланскі, що проживає у Відні, який працює в дев'яти справах, додає: "Ми не розрізняємо національності". "Це заклик професійної юридичної спільноти в такі важкі часи забезпечити дотримання верховенства права в Європі", — сказав він.

Яка ціна репутації

Для тих, хто із задоволенням бере на себе репутацію, фінансова винагорода може бути значною. Розгляд повномасштабної справи щодо санкцій Європейського суду, включаючи апеляції, може тривати від 18 до 24 місяців і генерувати сотні оплачуваних годин командою партнерів і молодших адвокатів. За словами кількох юристів із досвідом розгляду судових процесів у Євросуді, які розмовляли з EUobserver, один кейс може коштувати понад 500 тис. євро. Менша команда може зробити це за 150—250 тис. євро за позов.

За оцінками експертів галузі, 76 справ про санкції проти Росії оцінюватимуться разом у десятки мільйонів євро. Для Dentons, яка має мільярдний оборот, це копійки. Але для компаній розміром з шоколадну коробку в Брюсселі чи Парижі, 500 тис. євро — непоганий виторг.

У реєстрі Національного банку Бельгії за 2021 рік компанія Daldewolf оприлюднила прибуток у розмірі близько 700 тис євро. Тому 15 нових російських справ, які вони взяли в 2022 році, можуть суттєво покращити стан їхніх справ. Кілька справ по 100 год оплати також можуть означати великі гроші для окремих юристів. Деякі адвокати в Бельгії засновують власні мінікомпанії, що дає змогу зазирнути в їхні приватні фінанси. Наприклад, фірма Бонтінка, Thierry Bontinck Avocat, у 2021 році прозвітувала про прибуток у розмірі 70 тис. євро.

Fw4Kcx5XsAAV0PM.jpeg

Тьєррі Бонтінк — юрист номер один за кількістю "російських" олігархічних справ у ЄС. Фото: Твіттер

EUObserver посилається також на досліження “Новой газети”, згідно з яким олігархи витратили мільйони на лобіювання і юридичний супровід у питаннях санкцій. За даними джерела в його команді, олігарх Геннадій Тимченко, чиї особисті статки становлять 17,3 млрд євро за даними журналу Forbes, витратив близько 14 млн євро на свою кампанію проти санкцій ЄС, включаючи близько 1 млн євро на адвокатів. Російський банкір Михайло Фрідман (статок 11,8 млрд євро) витратив понад 5 млн євро на свою кампанію, повідомило джерело в його команді.

На додаток до доказів або слухань Суду ЄС, російські юристи ЄС також розсилають “спам-листи” офіційним особам ЄС, закликаючи їх відпустити своїх клієнтів з гачка. У розпорядженні EUObserver опинились кілька таких листів. В одному 37-сторінковому посланні від травня 2022 року бельгійський адвокат Абрамовича опублікував поетапне спростування звинувачень ЄС. У чотирихсторінковій записці через кілька днів той самий бельгійський юрист переслав "абсолютно конфіденційну" записку українського чиновника, в якій говориться, що Абрамович допомагав у російсько-українських "мирних переговорах". "Це додатково демонструє, що жодні обмежувальні заходи не є виправданими", – заявив адвокат Абрамовича Бонтінк. Такий тип послань формально не є лобіюванням, адвокати це називають “адміністративною фазою” провадження.

Подача до суду в європейські суди може бути прикриттям для звичайного лобіювання

Але листи інших юристів щодо Росії можуть звучати більше як "покращення іміджу [російських] клієнтів" — що вже є порушенням санкцій ЄС. Наприклад, у тристорінковій скарзі, датованій березнем 2023 року, 16 адвокатів з Австрії, Бельгії, Франції та Італії, які працюють зі справами росіян, назвали російських "жінок, чоловіків" із чорного списку "жертвами" безглуздого та несправедливого процесу ЄС. Лист зображував чиновників ЄС дурнями, які вважали, що "сумнівні статті в онлайн-таблоїдах і анонімні блоги" є доказами. У ньому висміювали "провали" та "грубі спотворення фактів" з боку ЄС, водночас автори не робили жодних приміток. Вони також використовували яскраву риторику, описуючи процес санкцій ЄС як "отруту з руйнівними наслідками для [Європейського] Союзу".

Втім, деякі олігархи ініціюють провадження в Суді ЄС, не піклуючись про те, виграють вони чи програють, просто щоб дати своїм російським експертам привід поговорити з політиками та ЗМІ ЄС про пом’якшення санкцій, повідомили російські джерела “Нової газети”. За словами джерел, судовий розгляд Європейського суду діє як "прикриття" для російського лобіювання, і російські клієнти витрачають більшу частину антисанкційних коштів на зв’язки з російським урядом і медіа-компанії.

В очікуванні
на "пом’якшення"

Формально положення про санкції ЄС проголошують, що внесені до чорного списку росіяни, як і всі інші, повинні мати доступ до юридичного представництва в Європі для "здійснення права на захист у судовому розгляді". Але санкції ЄС проти Росії забороняють більшість інших юридичних послуг, доступних для позивачів Європейського суду з решти світу. Це включає в себе загальноєвропейську заборону на комерційні консультації та лобіювання для всіх російських компаній і громадян, незалежно від того, чи є вони в чорному списку ЄС, чи ні.

Асоціації юристів Бельгії та Франції кажуть, що це поганий закон, тому вони подають до суду на Раду ЄС, щоб пом’якшити положення. "Прості послуги адвоката, які дають поради, не пов’язані з потенційним судовим процесом, заборонені, і це занадто жорсткі умови для нас", – каже Пласшер, голова бельгійської асоціації адвокатів. "Якщо жертвам забороняється звертатися за порадою до юриста, це корисно у боротьбі з Росією, тому я розумію всю ідею", — додає він. "Але проблема полягає в тому, що, виключаючи послуги адвоката, ви зачіпаєте фундаментальне право кожного", — сказав Пласшер.

Згідно з пропозицією Європейської комісії від 5 травня, з якою ознайомився EUobserver, майбутній 11-й раунд санкцій проти Росії має на меті пом’якшити ситуацію. “Щоб пришвидшити виведення російських операторів з ринку Союзу, Рішення (CFSP) 2023/XXXX вводить тимчасовий відступ від заборони на надання юридичних консультаційних послуг юридичним особам, організаціям або органам, заснованим у Росії”, — йдеться в ньому. Виняток має діяти до 31 грудня і поширюватиметься на "юридичні послуги, які є обов’язковими... наприклад, нотаріальні послуги".

Європа лобізм санкції європейський суд олігархи

Знак гривні
Знак гривні